Ahvenkeitto
Annoskoko: 6 45 min
Ahvenkeitto on kermainen ja maistuva
Ahvenkeitto on hyvin perinteikäs keitto ja sopii arkiruuaksi sekä juhlallisempaankin pöytään. Tämä keitto on ihanan täyteläistä ja ihastuttaa kermaisella maullaan.
Ahvenkeiton ainekset eivät ole hankalasti saatavia ja voivat löytyä valmiiksi jääkaapistasi. Ripaus juhlallisuutta tuo valkoviini, joka antaa aromikkaan maun keittoon. Ja mikäs sen parempaa kuin ehta voi ja kerma, jotka takuuvarmasti tekevät viimeisen täyteläisen silauksen tälle herkulle. Mausteeksi sopivat perinteisesti keittoon sopivat maustepippuri ja laakerinlehdet. Kalaliemen voit tehdä valmiista kalaliemikuutioista, mutta voit valmistaa sen myös itse kalanperkeistä, varsinkin jos olet kalastanut ahvenet itse. Kalaliemen tekoon löydät valmiin reseptin sivuiltamme.
Ahvenkeitto valmistuu helposti alle tunnissa ja valmistuu lähes itsestään. Ainoa työläämpi vaihe on pilkkoa juurekset. Kannattaa muistaa, että ahven laitetaan kattilaan vasta lopussa hieman ennen tarjoilua. Sen keittoaika on vain pari minuuttia. Näin kala pysyy mehukkaana ja ei hajoa keittoon. Tarjoile mielellään heti ja nauti ruislimpun kanssa.
Ahvenkeitto on raikas vaihtoehto perinteisen lohikeiton sijaan. Lisäksi ahven on edullisempaa kuin lohi. Sivuiltamme löytyy myös muita herkullisia reseptejä, jos ahventa ei ole saatavilla. Voit valmistaa kuhakeittoa, perinteistä lohikeittoa tai aasialaisia makuja sisältävää kevyttä kirjolohikeittoa.
Ahven on lähiruokaa parhaimmillaan
Ahven on kalana erittäin suositeltava ruokakala ja sen kalakannat ovat erittäin terveellä pohjalla kun suosit kotimaisia ahvenia. Kalaneuvoksen ahvenet tulevat suomalaisilta kalastajilta Lappajärveltä, Pyhäjärveltä ja Kyrösjärveltä. Voit tutustua kalojemme alkuperään tarkemmin sivuillamme. Ahven on Suomen järvikaloista yleisin ja samalla myös käytetyin kala. Tämä suosikki kuuluu taatusti lähes jokaisen kesäpöydän tarjottaviin. Vesien viilentyessä ahventa saadaan myös syys-lokakuussa. Kalaneuvoksen ahvenfileitä myydään nahattomina ja löydät niitä kaupan kalatiskeiltä.
Ahvenen liha on vaaleaa ja maukasta ja se sisältää monen muun kalan tavoin omega-3-rasvahappoja, D-vitamiinia ja runsaasti proteiinia. Pienikokoisen kansalliskalamme valmistamiseen ei tarvita sen suurempia ihmeitä, vaan jo pelkkä kevyt suolaus ja pikainen paistaminen pannulla riittävät tekemään siitä oikein maukasta.
Ahven on vähärasvainen kala verrattuna esimerkiksi loheen, ja sopiikin sen vuoksi hyvin keventämään pyrkivän ruokavalioon. Voidaankin siis selkeästi sanoa, että ahven on terveellinen lähiruoka.
Valmistusaineet
- 500 g ahvenfileetä
- 500 g kiinteää perunaa
- 3 porkkanaa
- 2 varsisipulia
- 1 rkl voita
- 1/2 dl valkoviiniä
- 1 l kalalientä
- 5 maustepippuria
- 3 laakerinlehteä
- 2 tl suolaa
- 2 dl kermaa
- 1/2 ruukkua tilliä
Tarjoa ruislimpun kanssa
Ahvenkeitto ohje
- Viipaloi porkkanat ja lohko perunat. Lohko varsisipulin valkoiset osat. Freesaa voissa.
- Lisää joukkoon valkoviini, kalaliemi ja mausteet.
- Keitä kunnes vihannekset ovat juuri ja juuri kypsiä. Lisää paloiteltu ahven ja kerma.
- Kuumenna muutama minuutti, kunnes ahven kypsyy.
- Lisää keittoon lopuksi hienonnetun varsisipulin vihreät osat ja hienonnettu tilli.
Reseptin ravintosisältö / annos
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Annoskoko 321
Energia 303 kcal
Proteiini 20 g
Hiilihydraatit 19 g
Rasva 16 g
Tyydyttynyt rasva 10 g
Ravintokuitu 3 g
Suola 5.5 g
Sokeri 2 g
Kolesteroli 110 mg