Kalapuikot silakasta
Annoskoko: 4 1 h
Kalapuikot itse tehtynä maistuvat valmispakasteita herkullisemmilta
Kalapuikot ovat kalapikaruokien varmasti suosituin muoto. Oletko kuitenkaan koskaan tullut ajatelleeksi, että kalapuikot voisi valmistaa itsekin? Itse valmistettuna kalapuikoista saa rakennettua paljon mielenkiintoisempia makuyhdistelmiä. Vaikka valmiskalapuikotkin ovat monesti erinomainen tuote, niin itse valmistettu ruoka maistuu aina paremmalta.
Kalapuikot silakasta valmistuvat vaivattomasti Kalaneuvoksen nahattomasta silakkafileestä. Jos et onnistu löytämään nahatonta silakkafileetä, kokeile valmistaa kalapuikot nahallisesta silakkafileestä puolittamalla fileet pituussuunnassa kahtia.
Silakkakalapuikot ovat vaivattomat valmistaa; kalafileille tehdään yksinkertainen leivitys pyörittelemällä ne ensin kananmunassa ja seuraavaksi suomalaiseen makuun sopivassa ruiskorppujauhossa. Ruiskorppujauholeivitys tuo silakoihin rouskuvan rapsakkaan pinnan ja ruisleivitys on myös kuitupitoisempi, kuin perinteinen vaaleakorppujauholeivitys.
Kalapuikkojen paistaminen
Silakkafileet paistuvat parissa minuutissa pannulla. Paistamisessa kannattaa suosia pehmeitä, sydänystävällisiä rasvoja, kuten öljyä tai paistamiseen soveltuvaa margariinia. Seuraa reseptivideota alta ja valmista kalapuikot silakasta vaihtelun vuoksi itse!
Suomalainen silakka taipuu hyvin myös japanilaiseen makumaailmaan
Silakka on saalismäärältään Suomen tärkein kalalaji. Tätä hopeakylkistä parvikalaa pyydetään lähinnä troolaamalla. Kalaneuvoksen silakat pyydetään joko Selkämereltä tai Saaristomereltä. Silakka on sillin alalaji ja kooltaan se on silliä pienempi ja vähärasvaisempi. Ruokakalana silakka on edullinen ja ravinteikas, kaupat myyvät silakkaa useimmiten käyttövalmiina ruodottomana nahallisena fileenä.
Silakkafileistä valmistuvat helposti silakkapihvit joko pannulla tai uunissa sekä myös maukas silakkalaatikko. Muita suomalaisia perinneruokia silakasta ovat suolasilakka, savusilakka sekä hiillostettu silakka.
Kalapuikkojen kastike
Silakan täyteläiseen makuun kannattaa yhdistää jotain raikasta, kuten puolukkaa, sitruunaa tai vaikka inkivääriä. Perinteisesti kalapuikkojen kaverina tarjoiltavana remouladekastikkeen voi mainiosti korvata terveellisemmällä jogurttipohjaisella vaihtoehdolla. Katso edellä mainituille kastikkeille ohjeet kastike kalalle -reseptistämme!
Wasabilla maustettu jogurttidippi vie ruokalijan makumatkalle Japaniin. Wasabi on japanilainen maustejuuri, jota on saatavilla tahnan muodossa päivittäistavarakaupoissa. Jos et onnistu saamaan wasabia käsiisi, niin voit korvata sen hyvin piparjuuritahnalla.
Kurkku-inkiväärisalaatti on kalapuikkojen raikas kaveri
Kalapuikkojen kaverina maistuu raikas ja rouskuva salaattilisuke. Kurkkusalaatin valmistus aloitetaan poistamalla kurkusta siemenet ja itkettämällä sitä hetki suolan avulla. Näin toimimalla kurkkusalaatti pysyy rapeana, eikä lopputulos ole vetinen. Älä kuitenkaan heitä kurkun sisusta pois, vaan hyödynnä se esimerkiksi smoothien joukossa.
Marinoimalla kurkut inkiväärillä ja etikalla saa niihin tuotua aivan uutta potkua! Garia eli säilöttyä inkivääriä löydät kauppojen hyllyiltä sushiraaka-aineiden lähettyviltä. Garin voit korvata tuoreella raastetulla inkiväärillä, mutta käytä siinä tilanteessa inkivääriä vain 1 rkl, sillä tuore inkivääri on säilöttyä inkivääriä selkeästi voimakkaamman makuista.
Valmistusaineet
- 600 g Kalaneuvos silakkafileitä
- 2 dl ruiskorppujauhoa
- 1/2 tl suolaa
- 1/4 tl jauhettua valkopippuria
- 2 rkl tuoretta korianteria
- 1 kananmuna
paistamiseen:
- 1/2 dl öljyä tai juoksevaa margariinia
wasabidippi:
- 2 dl kreikkalaista jogurttia (10 %)
- 2 tl wasabia
- 1 rkl sitruunanmehua
- 1/4 tl suolaa
- 1/4 tl rouhittua mustapippuria
kurkku-inkiväärisalaatti:
- 400 g kurkkua
- 1/5 tl suolaa
- 1 dl säilöttyä inkivääriä eli garia
- 2 tl mustia tai valkoisia seesaminsiemeniä
- 2 rkl tuoretta korianteria
- 4 dl ituja
kastikkeeseen:
- 1/2 tl soijakastiketta
- 1/2 dl riisiviinietikkaa
- 1/4 tl chilihiutaleita
Kalapuikot silakasta ohje
- Valmista kurkku-inkiväärisalaatti. Leikkaa kurkut puoliksi pituussuunnassa. Kaavi siemenet pois. Leikkaa kurkut viipaleiksi ja ripottele niille hieman suolaa, anna seistä hetki. Kuivaa viipaleet. Hikoiluttamalla kurkut etukäteen saat rapeamman lopputuloksen.
- Valmista salaatinkastike sekoittamalla keskenään soijakastike, riisiviinietikka ja chili. Kaada kastike kurkkujen päälle. Lisää päälle säilötty inkivääri ja anna maustua tunnin ajan. Viimeistele salaatti seesaminsiemenillä ja tuoreella korianterilla sekä iduilla.
- Valmista wasabikastike sekoittamalla ainekset keskenään ja anna tekeytyä hetki kylmässä ennen tarjoilua.
- Poista nahka silakkafileistä. Samalla filee puolittuu pituussuunnassa sopivaksi suupalaksi. Voit myös käyttää nahatonta silakkafileetä.
- Sekoita korppujauhon joukkoon mausteet ja tuore silputtu korianteri.
- Vatkaa kananmunan rakenne rikki laakealla lautasella. Kierittele kalat ensin kananmunassa ja sitten korppujauho-mausteseoksessa.
- Paista kalapalat pannulla rasvassa kullanruskeiksi. Silakka paistuu nopeasti, noin 1 minuutin paistoaika/puoli riittää.
Vinkki! Wasabikastikkeen turkkilaisen jogurtin tilalla voit kokeilla kermaviiliä tai ruokarahkaa.
Yhteistyössä Elixirin, Sydänliiton ja Muurlan kanssa.
Reseptin ravintosisältö / annos
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Annoskoko 443 g
Energia 527 kcal
Proteiini 34 g
Hiilihydraatit 25 g
Rasva 30 g
Tyydyttynyt rasva 8 g
Ravintokuitu 4 g
Suola 2.6 g
Sokeri 5 g
Kolesteroli 193 mg
Onpa kerrassaan mielenkiintoinen vaihtoehto silakkapihveille perinteiseen tapaan!
Näitä on pakko tehdä lisää! Molemmille maistu, kun oltii pitkään himoittu silakoita, mut inspis oli hukassa.