Uunihauki

Annoskoko: 4

Arvio:

5

uunihauki Kalaneuvos

Uunihauki on nostalginen kalaresepti

Kalaneuvoksen nahattomasta haukifileestä valmistettu uunihauki on simppeli ja hyvänmakuinen arkiruoka. Hauen mietoon makuun annetaan potkua raastetulla piparjuurella. Kun uunihauki tarjotaan kuohkeaksi vatkatun, kotitekoisen perunamuusin kanssa, se maistuu varmasti jokaiselle, perheen pienimmät mukaan lukien. Uunihauki onkin varsinaista hyvän mielen ruokaa, jonka ääreen keräännytään nauttimaan terveellisestä kalaruoasta koko perheen voimin.

Tässä reseptissä Kalaneuvoksen haukifileet paloitellaan pituussuunnassa puoliksi ja siitä vielä pienemmiksi paloiksi, jotka täytetään raastetulla piparjuurella ja rullataan keriksi vieretysten voideltuun uunivuokaan. Kirpakan piparjuuren seuraksi maustamiseen riittää pelkkä rouhaisu suolaa ja valkopippuria. Piparjuuri, kuten myös tuore inkivääri, istuu kalaruokien makuun hienosti. Pirteä piparjuuri tuo uunihaukeen sen kaipaamaa mukavaa aromia. Piparjuurta kannattaa muutenkin suosia, sillä se on erittäin A- ja C-vitamiinipitoinen.

Elinvoimainen hauki on hyvä ja helppo valinta arjen ruokapöytään

Hauki on viime vuosina saanut ansaitsemaansa nostetta trendikalana. Roskakalan leima on turha, sillä oikein valmistettuna hauesta syntyy mainiota aterioita. Pelätyt ruodotkin voi kalakauppias näppärästi poistaa ja kypsästä kalasta ruodot irtoavat helposti kotonakin. Hauki on myös kilohinnaltaan edullinen kala ja myös siksi suositeltava arkeen ja juhlaan. Uunihauki on myös ympäristön näkökulmasta hyvä ateria, sillä haukia Suomen vesistöissä riittää ja kalaa on saatavina läpi vuoden.

Tässä reseptissä täysin turhaan mauttomaksi tai liian ruotoiseksi parjattu hauki pääsee näyttämään ne parhaat puolensa. Maittava uunihauki todistaa hyvin sen, kuinka maukas ja monikäyttöinen ruokakala tämä makeiden vesien kala on. Kotimaista haukea kannattaa valita arjen ruokapöytään, onhan se myös erittäin vähärasvainen kala verrattuna vaikkapa nieriään tai loheen, ja sopii siksi hyvin osaksi keventämään pyrkivän ruokavaliota.

Ruokakermalla valellut uunihaukirullat muhivat uunissa maukkaiksi noin 40 minuutissa. Valmis ruoka viimeistellään vielä kevätsipulilla ja jollain vihreällä, kuten versoilla. Päälle pirskotetaan vielä raikkautta sitruunanmehusta. Lämmin ja täyttävä uunihauki herauttaa jokaisen ruokailijan vedet kielelle, eikä takuulla tuota pettymystä. Yksinkertaisista aineksista syntyvän uunihauen kotoisa, täyteläinen ja lempeän raikas maku on varsin erinomainen. Tämä on oiva luottoresepti arkeen pelastamaan sellaisina hetkinä, kun illan ruokaa pohtiessa pää lyö tyhjää.

Valmistusaineet

600 g ruodottomia Kalaneuvos haukifileitä
1,5 tl suolaa
pari rouhausta valkopippuria
1 dl raastettua piparjuurta
3,3 dl ruokakermaa
½ tl mustapippuria myllystä

pinnalle:
1 nippu kevätsipulia
sitruunanmehua

koristeeksi versoja tai yrttejä

Tässä reseptissä käytetyt tuotteet

Tee näin

  1. Leikkaa haukifileet pituussuunnassa puoliksi ja pitkät filesiivut vielä poikittain puoliksi tai kolmeen osaan. Paloja tulisi olla yhteensä 8-12. Ripottele pinnalle suola ja rouhi päälle valkopippuria.
  2. Kuori ja raasta piparjuuri. Raastetta tulisi olla noin 1 dl. Levitä raaste fileepaloille ja rullaa kalat. Kiinnitä rulla cocktailtikulla ja siirrä voideltuun uunivuokaan. Toista sama lopuilla fileepaloilla.
  3. Sekoita kerman joukkoon suola ja mustapippuri. Valuta kerma vuokaan.
  4. Paista haukirullia 175 asteessa 40-45 minuuttia, kunnes kala on kypsää.
  5. Suikaloi kevätsipuli. Ripottele kevätsipuli sekä versot kalan pinnalle ja purista lopuksi päälle yhden sitruunan mehu.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu

Kommentit

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.