Sashimilohi

Annoskoko: 4

Sashimilohi lautasella Kalaneuvos

Sashimilohi – näyttävä kalaruoka Japanista

Sashimilohessa suolaisuus, makeus, umami ja happamuus yhdistyvät ihastuttavaksi, näyttäväksi kokonaisuudeksi. Japanista lähtöisin oleva sashimi tarkoittaa kirjaimellisesti raakaa, ohueksi siivutettua kalaa, joka tarjotaan suupaloina soijan, wasabin ja miksei myös inkiväärin kera. Sashimilohi sopii mainiosti tarjottavaksi herkutteluhetkiin, fiinimpään iltaan – tai miksei myös noutopöytään, kunhan huolehditaan tarjottavan säilymisestä viileänä. Tästä reseptistä lohta riittää alkupalaksi muista tarjottavista riippuen vähintään kuuden hengen seurueelle. Sashimilohen kanssa voi halutessaan vielä tarjota erilaisia vihanneslisukkeita, kuten inkivääriporkkanoita tai marinoituja retiisejä ja kevätsipuleita. Myös idut ja versot, samoin kuin ruokaisammat vaihtoehdot, kuten papu- tai kaalisalaatti, sopivat sashimilohen makuihin hyvin.

Jos sashimilohta jää tarjoiluilta yli, niin siitä tehdään seuraavana päivänä mitä maittavimman kulhoruoan, trendikkään sushikulhon. Sashimin lisukkeeksi keitetään tällöin hieman tahmeaa sushiriisiä, tai kotimaista puuroriisiä, joka maustetaan riisiviinietikalla, suolalla ja sokerilla. Riisi jäähdytetään ja päälle kootaan sashimipaloja sekä mieluisia kasviksia.

Lohi sashimi on helppotekoista, mutta sitäkin herkullisempaa

Lohi sashimin valmistamiseen tarvitset joko Kalaneuvoksen kirjolohifileitä tai vaihtoehtoisesti voit ostaa kokonaisen lohen, jonka leikkaat ohuiksi siivuiksi. Sashimin marinadi sekoitetaan tyypillisistä japanilaisista mauista, kuten tuoreesta inkivääristä, soijakastikkeesta, makeasta riisiviinietikasta, wasabista sekä seesaminsiemenöljystä. Kirpeyttä marinadiin tuo muutama ruokalusikallinen limen mehua ja makeutta saadaan hunajasta. Marinadi kaadetaan ohuiden, tarjoiluastiaan ohueksi kerrokseksi asetultujen lohisiivujen päälle. Lopuksi sashimilohi koristellaan silputulla korianterilla, ohueksi siivutetulla retiisillä, kevätsipulilla ja punaisella chilillä. Tämä helppotekoinen ja näyttävä ruokalaji tuo aidon japanilaista tunnelmaa ja upean makumaailman suomalaiseen kotiin. Sashimi on varteenotettava kilpailija meillä jo hyvin jalansijaa saaneelle sushille.

Japanilainen keittiö – keskiössä korkea laatu ja esteettisyys

Japanilaisessa keittiössä pääosassa ovat monesti kala sekä vihannekset. Tärkeää on raaka-aineiden korkealaatuisuus ja tuoreus. Kalan pitää olla niin tuoretta, että sitä voi syödä raakana. Ruokaa ei yleensä mausteta kovin voimakkaasti, vaan tavoitteena on tuoda ainesosien ominaismaut esiin. Tyypillisesti ruoka on vähärasvaista, mutta sitäkin suolaisempaa. Myös ruoan koostumuksella ja suutuntumalla on hyvin suuri merkitys. Ruoan esillepanoon saa ja kuuluukin käyttää aikaa, sillä esteettisyys on tärkeä osa koko ruokailutapahtumaa ja tapa osoittaa arvostusta ruokaa kohtaan.

Valmistusaineet

600 g Kalaneuvos kirjolohta / lohta – filee tai kokonainen

marinadi:
2 tl raastettua inkivääriä
1 tl raastettua valkosipulia
¾ dl seesaminsiemenöljyä
2 rkl soijaa
2 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl limetinmehua
1 rkl hunajaa
1 tl wasabia

koristeeksi:
1 punainen chili kuutioituna
1 kevätsipulin varsi siivutettuna
5-6 retiisiä siivutettuna
korianterinlehtiä

Tässä reseptissä käytetyt tuotteet

Tee näin

  1. Sekoita marinadin ainekset kulhossa.
  2. Leikkaa tuore kirjolohifilee tai lohi ohuiksi sivuiksi ilman nahkaa ja levitä siivut laakeaan tarjoiluastiaan.
  3. Kaada marinadi tasaisesti kirjolohisiivujen päälle ja koristele sashimilohi chilillä, kevätsipulilla, retiisillä ja korianterinlehdillä.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.