Julkaistu: 20.09.2018

Kalaneuvos mukana nälkäpäivä-tapahtumassa Tampereella

458

Nälkäpäiväkeräys on Suomen Punaisen Ristin järjestämä vuotuinen keräyskampanja. Nälkäpäivä-nimi keräyskampanjalle tulee siitä, että tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1980, jolloin kampanjan kohteena oli Itä-Afrikan nälänhädän uhrien auttaminen. Tällöin nälkäpäivän ajatuksena oli kannustaa ihmisiä syömään yhtenä päivänä kevyemmin ja lahjoittamaan yli jääneet ruokarahat keräykseen. Nykyään nälkäpäivänä varoja kerätään kohdesitomattomaan Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon.

Kampanja on valtakunnallisesti erittäin näkyvä, koska siihen kuuluvat punaisilla SPR-liiveillä varustetut lipaskerääjät, jotka jalkautuvat kampanja-aikana eri kohteisiin. Tänä vuonna nälkäpäiväkampanja toteutetaan 20–22.9. SPR lupaa, että vähintään 85% keräyksen tuotosta päätyy avustuskohteeseen.

Kalaneuvos mukana jo viidettä vuotta

Kalaneuvos on osallistunut nyt viitenä peräkkäisenä vuonna tapahtumaan Tampereella lahjoittamalla kalat keräyskampanjan hyväksi myytävään kalakeittoon. Tänä vuonna kalakeitossa käytettiin tuoretta kirjolohifileetä paloina. Tapahtumaan Tampereella osallistui myös useita muita yrityksiä sekä vapaaehtoistyöntekijöitä. Tapahtuman järjestelyt alkoivat aamulla kalakeiton keittämisellä ja kojun pystytyksellä Tampereen keskustorille. Paikalle oli kertynyt tapahtumaan osallistuvien järjestelijöiden lisäksi jonkin verran kiinnostuneita kaupunkilaisia aurinkoisen ja harvinaisen lämpimän syyssään helliessä paikallaolijoita.

Nälkäpäivä-koju Tampereen keskustorilla ennen aukeamistaan
Nälkäpäivä-koju Tampereen keskustorilla ennen aukeamistaan

Kello 11 aikaan kalakeitto oli saatu valmistettua ja sen myynti aloitettiin. Tapahtumapaikalla oli muitakin myytäviä keräystuotteita kuten ruisleipää ja villasukkia. Myös vapaaehtoisia lipaskerääjiä oli paikalla heitä varten, jotka halusivat osallistua keräykseen, mutta joilla ei ollut aikaa jäädä syömään keittoa paikan päälle.

Kirjolohikeitto maistui nälkäpäivä-tapahtuman ruokailijoille

Kalakeiton valmistuttua keittopisteelle alkoi kertyä jopa pientä jonoa useiden herkullista keittolounasta vailla olevien toimesta. Tapasimme keittopöydässä Tamperelaiset eläkeläisrouvat Tuulan ja Paulan, jotka olivat tulleet paikalle kaupungilla asioinnin yhteydessä. Rouvat kertoivat, että ovat osallistuneet monena vuonna tapahtumaan Tampereella kalakeiton syönnin merkeissä. Lisäksi hieman enemmän jutusteltuamme selvisi, että rouvat ovat todellisia SPR-konkareita – molemmat ovat olleet aikoinaan SPR:n jäseniä ja osallistuneet erilaisiin SPR:n kampanjoihin vuosikymmenten varrella. Rouvien mielestä SPR on heille mieluisa hyväntekeväisyysjärjestö, koska se auttaa ihmisiä niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Hyväntuuliset rouvat olivat erityisen tyytyväisiä lohikeiton mausta. Heitä komppasi useat muutkin ruokailijat. Yleisin kommentti ruokailijoiden keskuudesta oli: ”Kerrankin saa kalakeittoa, jossa on riittävästi kalaa!”. Löysivät Tuula ja Paula yhden ”viankin” keitosta ennen ruokailuhetken alkua; ”Tämä on niin kuumaa, että tämän pitää antaa jäähtyä, vaikka olisi jo nälkä”, rouvat naurahtivat.

Lisää tunnelmia tapahtumasta löydät Kalaneuvoksen Instagram-tilin kohokohdista.

Lisätietoa nälkäpäiväkeräyksestä löydät tapahtuman verkkosivulta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.