Julkaistu: 08.10.2016

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2016: Suomen kokenein kalakauppias

Kalaneuvos Veijo Hukkanen

Teksti: Eliisa Anttila, Fennia-lehti

Hukkasten yrityksessä jalostetaan kalaa jo kolmannessa sukupolvessa. Sastamalassa kalaa fileoidaan, ruoditaan, paloitellaan, siivutetaan, savustetaan, suolataan sekä maustetaan ja marinoidaan. Yrittäjäperheen käsissä on lisäksi koko kirjolohen ketju mädistä ja kalanpoikasista lähtien kuluttajien ruokapöytään asti.

Appiukko oli terijokelainen kalastaja. Iltalomilla sitten tapasin hänen tyttärensä Ulpun. Olin savustamassa kalaa apen oppipoikana kolme vuotta. Oma kalasavustamo perustettiin Ulpu-vaimon kanssa vuonna 1975, kertoo V. Hukkanen Oy:n toimitusjohtaja Veijo Hukkanen. Nyt yritysrypäs työllistää yli 230 ihmistä ja perheyrityksen arjessa ovat mukana myös kaikki kahdeksan lasta.

Kalaneuvoksen tarina alkoi torilta

Tuotantolaitoksen seinäpelteihin muotoillut laineet sekä komea kala ovat Sastamalassa tuttu maamerkki pikatien kupeessa.

– Olemme laajentaneet tähän ruispellon keskelle 14 kertaa. Vielä on tilaa rakentaa ja luottoarkkitehdillä on piirros työpöydällä, tokaisee Hukkanen ja miettii jo seuraavaa tuotantoloikkaa.

Suurimpia asiakkaita ovat keskus- ja tukkuliikkeet, elintarviketeollisuus, HoReCa-sektori ja muut kala-alan toimijat. Hukkasen tuotteet löytyvät kaupasta Kalaneuvos-brändillä.

– Teemme kaupoille myös omia private label -merkkejä. Aivan aluksi myimme kalaa Vammalan torilla. Olemme olleet kalakauppiaita Tampereen Tammelan torilla yli 20 vuotta, joka viikko. Aina eivät ole olleet kaikki asiat liiketoiminnassa näin hyvin kuin nyt. Lama-aika ja luottotappiot 90-luvulla olivat meidän ikäluokkamme talvisota. Selvisin siitä, uskon, että perhe piti minut kasassa. Kaikki mitä saimme kerättyä, annoimme yrityksen kehitykseen, muistelee Hukkanen.

Viime vuonna Hukkanen osti Suomen suurimman kalankasvatuskonsernin, Taimen Oy:n.

– Se on hyvä lisä yritysryppääseen ja koko liiketoimintaketjun hallintaan. Kalat kasvavat saaristossa suojassa länsituulilta. Voimme sanoa, että kalaa kasvaa tällä hetkellä joka viikko yli satatuhatta kiloa, eli varaston arvo nousee.

Aikaisemmalta ammatiltaan Hukkanen on maanviljelijä, ja tuotantolaitos sijaitsee perintömaatilan mailla.

– Laitoksen energiataloutta hoidetaan kokonaan kotimaisella hakkeella, joka saadaan omasta metsästä. Lämpökeskuskin sijaitsee omalla tontilla, Hukkanen kertoo.

Yli 20 miljoonaa kiloa kalaa vuodessa

Tuotannossa on tekemisen meininki. Joka päivä käsitellään kymmeniä tuhansia kiloja kalaa, joka tulee Norjan ja Suomen kalankasvattamoista sekä Ahvenanmaan perkaamolta. Vaikka tuotanto on huippuunsa automatisoitu, laadun varmistamiseksi käsityötä on paljon. Tuotannossa pakataan siivutettua kylmäsavustettua lohta ja kirjolohta sekä suolataan tasamittaisia lohipaloja, joita asetellaan savustusuunin korkeille ritiläkärryille.

– Kalaa savustuu yhdessä uunissa tuhat kiloa kerralla, uuneja on yhteensä viisi ja lisää on suunnitteilla, mainitsee Hukkanen antaakseen kuvan uunin todellisesta koosta.

– Tarjoamme perattua kalaa ympäri vuoden. Kaikki suuret kalafileet fileoidaan käsin ja ruodonpoistokoneen jäljiltä jokainen lohifile nypitään vielä käsin ruodottomaksi. Sitä eivät muuten kaikki kilpailijat tee, kertoo Hukkanen ylpeänä laadun yksityiskohdista.

Kylmätilojen laatikoissa on tuoretta kalaa. Tuotannosta on lähdössä suomustettuja kuhafileitä, isoja ahvenfileitä, silakkafileitä, siikaa ja turskaa. Hieman sinisimpukoitakin on pussissa odottamassa kuljetusta kalan ystävien lautasille.

– Täältä löytyy savulohiherkkua maustettuna sinihomejuustolla. Nämä lohipalat lusikoitiin kylkiruodosta jäätelökauhan näköisellä lusikalla. Koko kala hyödynnetään muutenkin 100-prosenttisesti. Osa menee eläinten ruuan valmistukseen. Isot lohen päät lähtevät pakasteena muun muassa Vietnamiin. Konttikuljetus on sinne halvempaa kuin rahtaus Ouluun, naurahtaa Hukkanen.

– On meillä jouluksi lipeäkalaakin. Silakan kulutus on hieman laskenut, mutta silakkafileellä on hyvä kysyntä ja lohi on vallannut alaa.

Hukkanen toivoo ruotsalaistenkin vielä oppivan syömään kirjolohta. Silloin vienti vetäisi paremmin myös naapurimaassa.

– Kala on terveellinen ja proteiinipitoinen ruoka. Maapallon pinta-alasta 70 prosenttia on vettä, joten kun ympäristöstä huolehditaan, on olemassa iso potentiaali ruokkia maailman ihmisiä kalaravinnolla, summaa Hukkanen.

V. Hukkanen Oy, Sastamala
  • Perustettu vuonna 1975
  • Perustajat: Veijo ja Ulla-Maija Hukkanen
  • Toimitusjohtaja Veijo Hukkanen
  • Kalanjalostus, -kasvatus ja -tukkukauppa sekä kalan maahantuonti ja vienti
  • Hukkasten yritysrypäs, Hukkanenkonserni ja Taimen-konserni työllistävät yhteensä 234 henkilöä, Hukkanenkonserni 120, Taimen-konserni 114
  • Hukkasten yritysryppään yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2016: 101 milj. euroa, Hukkanen-konserni 60 milj. eur, Taimen-konserni 41 milj. euroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *