Silakkafilee
Silakkafilee on todellista kotimaista lähiruokaa ja sen valmistaminen ruuaksi on ekologinen valinta. Se on nykyään myös erittäin turvallista ruokaa, sillä takavuosina siinä esiintyneet dioksiinit ovat vähentyneet huomattavasti alle EU:n määrittämien raja-arvojen. Silakan kalastus on myös erittäin vastuullista ja jopa ekoteko Itämerta kohtaan.
Kaikki Kalaneuvoksen ja Martin Kalan välittämä silakka on ollut MSC-sertifioitua sen jälkeen, kun Suomen merialueilta kalastettavan silakan ja kilohailin trooli- ja rysäkalastus sai MSC-sertifikaatin. Sininen MSC-merkintä takaa, että kalat on pyydetty MSC:n kestävän kalastuksen vastuullisuuskriteerien mukaisesti.
Kalaneuvoksen silakkafileet valmistuvat Selkämereltä ja Saaristomereltä pyydetystä silakasta. Kalaneuvokselta ja Martin Kalasta on saatavissa silakkafileetä nahallisena ja nahattomana.
Olemme Suomen suurin silakkatuotteiden valmistaja ja käsittelemme yli kolme miljoonaa kiloa silakkaa vuosittain. Silakka on edullista ja hyvää ruokaa. Silakkafileistä voi helposti paistaa silakkapihvit tai valmistaa vaikkapa eksoottisemmat silakkaburgerit. Uunisilakat kasvisten kanssa ovat erinomaista arkiruokaa.
Kalaresepteistämme löydät runsaan määrän ohjeita silakkafileistä valmistettavaksi. Kokeile itsetehtyjä kalapuikkoja silakasta wasabi-kastikkeella tai herkullisia vuokasilakkarullia. Juhlava kalaruoka syntyy, kun yhdistät kylmäsavukirjolohen ja silakat: viini-smetanakastikkeessa haudutetut lohisilakat. Naposteltavana fast foodina maistuvat paneroidut silakkafileet esimerkiksi dipin kera.
Silakkafilee ansaitsisi korkeampaa arvostusta
Silakkaa kannattaisi syödä nykyiseen kulutukseen verrattuna paljon enemmän. Keskimääräinen suomalainen syö tällä hetkellä silakkaa vain noin 300 grammaa vuodessa. Samaan aikaan me syömme useimmiten ulkomailta tuotua lohta yli kymmenkertaisen määrän.
Silakan ihmiselle hyödyllisten rasvojen pitoisuus on korkea, syksyllä jopa 8 %. Sen lihassa on muiden rasvaisten kalojen tapaan runsaasti hyviä omega-3-rasvahappoja ja D-vitamiinia.
Luonnonvarakeskuksen mukaan silakan käyttö voitaisiinkin helposti kymmenkertaistaa ja sen käyttö ruokakalana on suorastaan ekoteko Itämerta kohtaan. ”Silakkaa riittäisi suomalaisten lautasille vuodessa jopa yli 20 kiloa henkeä kohden. Silakasta riittäisi siten yllin kyllin aineksia kasvissyöntikuplan puhkaisemiseen! Ilmastoystävällisintä olisi vähentää lihankulutusta lisäämällä kotimaisen kalan ja kasvisten syöntiä”, sanotaan Luonnonvarakeskuksen artikkelissa.
Silakkafilee on helppoa ja kaikille sopivaa ruokaa, on sitten kyse juhla-ateriasta tai arkisesta ruuasta koko perheelle. Myös leivän päällä silakka on monien herkku.
Kalaneuvos-konserniin kuuluva Martin Kala Oy jalostaa Turussa ja Kaskisissa noin puolet kuluttajille päätyvästä elintarvikesilakasta Suomessa. Yritys välittää MSC-sertifioitua silakkafileetä kauppojen palvelutiskeille. Myös kauppojen palvelutiskit voivat markkinoida MSC-silakkatuotteita, mikäli kauppa on hakenut ja saanut omalle palvelutiskilleen sertifikaatin. Palvelutiskillä kannattaa varmistaa, onko myytävä kala sertifioitua.
Ravintosisältö / Näringsvärde | 100 g |
---|---|
energia / energi | 601 kJ |
144 kcal | |
rasva / fett | 8,9 g |
josta tyydyttyneitä / varav mättat | 2 g |
hiilihydraatit / kolhydrater | 0 g |
josta sokereita / varav sockerarter | 0 g |
proteiini / protein | 16 g |
suola / salt | 0,01 g |
I bought Kotimaista Silakkafilee from the shop, but I have no idea how to eat it. Do I have to skin each piece? What about the fins? They should be removed, shouldn’t they? For now I’m going to put some in the oven, just like that, and I’ll see.
Hello,
See recipes page: https://kalaneuvos.fi/reseptit/
Click ”Silakka” from filters. Choose recipe and use Google Translate or such for instructions. The most common and easy recipe is ”Silakkapihvit”. I can recommend that one as first to try.
You don’t have to remove skin in almost any recipe. If you have to, then it is told so in recipe instructions.
You can eat fins too usually as an adult. They become so soft after cooking that an adult just chews through them easily as silakka is so small fish. If there are children eating, then you want to remove all large fins (tiny risk of choking for small children).
Best Regards,
Lauri | Kalaneuvos Oy
Onko kyse silakkafileen tuoreudesta vai mistä, kun joskus fileet ovat vaaleampia ja joskus taas vahvemmin punertavia? Vai onko kyse silakan ravinnosta?