Rahkaletut
Annoskoko: 4 1 h 15 min
Rahkaletut maistuvat lämminsavukalan kanssa
Rahkaletut sopivat ihanan suolaiseksi tarjottavaksi kesävieraille tai perheen herkutteluhetkiin. Miksei näitä voisi syödä myös lounaalla, päivällisellä tai välipalana. Letut ovat olleet yleisesti suosittu perinteinen kesän herkku. Lettuja kutsutaankin monella nimellä: ohukaiset, räiskäleet tai lätyt.
Rahkaletut eli syrnikit ovat taasen alunperin slaavilainen herkku ja siitä löytyy monia eri maiden variaatioita. Yhtenäistä näille resepteille on pääraaka-aineena oleva hapan maitotuote, joka useimmiten on maitorahkaa, kuten tässä reseptissä. Muutoin resepti noudattelee samaa kaavaa kuin perinteiset lettutaikinat. Tämä on ehdottomasti maitorahkasta ja herkuista pitävän unelmaresepti.
Rahkaletut voidaan valmistaa joko suolaisena ja makeana versiona. Makeisiin versioihin lisätään sokeria sekä vaniljasokeria ja tarjotaan makeiden lisukkeiden kera, kuten marjojen ja kermavaahdon kanssa. Suolaisten rahkalettujen ohessa voi tarjota erilaisia savukaloja sekä salaatteja. Myös muut kalat, kuten kylmäsavulohi- ja graavikalat sopivat mainiosti. Valitse lisuke siis mieltymyksiesi mukaan.
Nämä rahkaletut pitävät mukavasti nälkää pitkälle päivään lämminsavukalan ja maitorahkan ansiosta. Rahkaletut tarjoillaan täyteläisen sienisalaatin kera, jonka voit ostaa valmiina kaupasta tai tehdä itse. Annos viimeistellään ripauksella raikasta sitruunaa.
Letut ovat helppoja valmistaa
Rahkaletut ovat hyvinkin helppoja valmistaa. Siihen tarvitaan normaalin lettutaikinan perusainekset, kuten vehnäjauhoja, leivinjauhetta, maitoa, suolaa ja kananmunaa. Normaalin taikinan lisäksi tähän tulee maitorahkaa. Jos taikinan tulee olla laktoositon, valitse maito ja maitorahka sen mukaisesti. Leivinjauhetta käytettäessä letuista tulee ihanan kuohkeita ja muhkeita.
Mitään erikoisia kikkoja ei taikinan valmistukseen tarvita. Taikinan ainekset sekoitetaan ja annetaan turvota vähintään puolisen tuntia. Tämän jälkeen taikina on valmis paistettavaksi. Pienet letut vaativat lettupannun ja tietenkin margariinia tai voita paistamiseen. Sitten vain paistelemaan. Lettujen paistosta voi tehdä kivan ohjelmanumeron etenkin lasten kanssa, jossa jokainen voi paistaa omat lettunsa itse.
Rahkalettujen kanssa nautitaan joko lämminsavukirjolohta tai -lohta. Kalaneuvoksen laajaan valikoimaan kuuluvat mm.savukirjolohifilee, savukirjolohifileepala, kokonainen savukirjolohi ja savulohipala, joita löytyy pakattuna ruokakauppojen kylmähyllyistä. Myös kaupan kalatiskillä myydään irtotuotteina tähän reseptiin sopivia lämminsavukaloja. Lämminsavutuotteet on tuoteryhmistämme laajin ja tunnetuin. Savukalan hieno ja lempeä maku on vahva ja täyteläinen. Ne sopivat moneen ja kannattaakin tutustua kalareseptien valikoimaamme löytääksesi ideoita eri ruokalajien valmistamiseen lämminsavutuotteistamme. Rahkalettujen sijaan voit valmistaa vaihtoehtoisesti vaikkapa resepteistämme löytyviä herkullisia lämminsavuvohveleita.
Valmistusaineet
letut:
- 2 kananmunaa
- 200 g maitorahkaa
- 3 dl maitoa
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1/4 tl suolaa
paistamiseen:
- voita tai margariinia
tarjoiluun:
- Kalaneuvos lämminsavukirjolohta tai savulohta
- 1 rs (250 g) sienisalaattia
- 1 rkl rosepippuria
- 1 sitruuna lohkottuna
Rahkaletut ohje
- Vatkaa kananmunien rakenne rikki. Lisää rahka ja maito. Vatkaa joukkoon jauhot, leivinjauhe ja suola.
- Anna taikinan turvota 30 minuuttia.
- Paista paksuhkoja lettuja keskilämmöllä rasvassa.
- Tarjoa lettujen kanssa savulohta ja sienisalaattia. Koristele rosepippurilla, tillillä ja sitruunalohkoilla.
Reseptin ravintosisältö / annos
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Annoskoko 385
Energia 540 kcal
Proteiini 40 g
Hiilihydraatit 44 g
Rasva 22 g
Tyydyttynyt rasva 10 g
Ravintokuitu 3 g
Suola 10.8 g
Sokeri 1 g
Kolesteroli 184 mg