Mademuhennos
Annoskoko: 4 1 h 25 min
Mademuhennos on hienostunut resepti talveen
Mademuhennos on perinteinen herkku, jonka valmistusajankohta ajoittuu lyhyelle ajalle, tammi-maaliskuulle. Mademuhennos on ruokalajina perinteinen maderesepti, eikä ulkonäöllisesti ehkä se kaikkein näyttävin ruokalaji. Maku kuitenkin ratkaisee ja täyteläinen mademuhennos lämmittää mieltä ja hellii makuhermoja alkuvuoden pimeillä pakkassäillä. Tarjoile muhennos perunoiden ja vaikkapa juuresten tai kasvisten kera.
Mademuhennoksen valmistaminen vaatii hieman kärsivällisyyttä ja ruokalajina se ei sovi kiireisen arjen pikaruuaksi – paremmin viikonlopun päivällisen kruunuksi nautittavaksi ajan kanssa hyvistä mauista nauttien. Muhennoksen valmistaminen alkaa meteen nylkemisellä ja fileoinnilla. Kalatiskiltä mateen ostaessasi voit pyytää tämän työvaiheen tekemistä jo kalatiskillä valmiiksi, jos ajatus tuntuu haastavalta. Sen jälkeen kuullotetaan kasvikset ja valmistetaan liemi. Vinkki: Ylimääräinen liemi kannattaa pakastaa kalakeiton tai lohikeiton pohjaksi! Muhennoksen valmistumisen edetessä täytyy olla kärsivällisyyttä kypsytellä muhennosta miedolla lämmöllä riittävän kauan. Hienonnettu ruohosipuli tai muut yrtit viimeistelevät annoksen.
Mateesta voit valmistaa myös keiton tai liemen. Mateen maku on melko voimakas ja sen seurana maistuu vaikkapa aromikas ja hapokas valkoviini. Ihannetapauksessa kannattaa tarjoilla samaa valkoviiniä ruokajuomana, jota laittaa muhennokseen raaka-aineeksi. Tällöin makupari on täydellinen. Nykyään saatavilla on myös laadukkaita ja elegantteja alkoholittomia juomavaihtoehtoja hienon ruuan seuraksi.
Made on alkuvuoden sesonkikala
Made on kalana hieman jopa pelottavan näköinen ankeriasmaisen suipon muotonsa vuoksi. Made on makeanveden turskakala ja sillä on lajille tyypillinen viiksisäie. Nyljettynä made ei todellakaan ole kaunis kala, mutta ei kannata kuitenkaan vältellä tätä kalaa sen ulkonäön perusteella, koska ruokakalana made on aivan loistava herkku. Lisäksi kokonaisena mateen ostaessasi saatat saada bonuksena vielä mateen mätiäkin kaupanpäällisinä. Mateen mäti on pientä ja voimakkaan makuista. Naaraskalassa mätiä saattaa olla yllättävän paljon kalan kokoon verrattuna. Muista pakastaa mäti ennen sen nauttimista elintarviketurvallisuussyistä!
Mateen kaupallinen sesonki on lyhyt ja kannattaakin olla hereillä alkuvuodesta, kun Kalaneuvoksen madetta on saatavilla hyvinvarustetuista ruokakaupoista, joko palvelutiskiltä tai pakatun kalan hyllystä kokonaisena. Voit tulostaa itsellesi kalan sesongit -artikkelistamme kalojen sesonkikalenterin vaikkapa keittiön pöytälaatikkoosi muistuttamaan eri kalojen parhaista sesonkiajoista. Kalat ovat parhaimmillaan sesonkeinaan, jolloin saatavilla on pakastamatonta raaka-aineeta.
Valmistusaineet
- n. 2 kg made
liemi:
- 1 keltasipuli
- pala fenkolia
- 1 porkkana
- 1 rkl voita
- 1 l vettä
- mateen pää ja ranka ruotoineen
- 1 tl suolaa
- 8 mustapippuria
- 2 laakerinlehteä
- 4 oksaa tilliä
muhennos:
- 1/2 purjo
- 2 rkl voita
- 3 dl lientä
- 1/2 dl valkoviiniä
- mateen fileepalat
- mateen maksa
- 2 dl kermaa
- 4 rkl vehnäjauhoja
- 1/4 ruukkua ruohosipulia
Mademuhennos ohje
- Nylje made. Poista sisälmykset ja kidukset, varo rikkomasta sappirakkoa. Fileoi nyljetty kala.
- Kuori ja lohko sipuli. Paloittele fenkoli ja pesty porkkana. Kuullota kasvikset kattilassa nokareessa voita.
- Lisää loput liemiaineet ja anna kiehua 20 minuuttia. Siivilöi liemi.
- Suikaloi purjo ja kuullota se pehmeäksi voissa. Lisää kalaliemi, viini ja mausteet. Kiehauta ja lisää filoitu made ja paloiteltu mateen maksa.
- Kypsennä muhennosta miedolla lämmöllä 15 minuuttia.
- Sekoita kerma ja jauhot keskenään, lisää seos muhenokseen huolellisesti sekoittaen.
- Anna kypsyä vielä noin 5 minuuttia. Lisää suolaa tarvittaessa ja viimeistele hienonnetulla ruohosipulilla.
Vinkki! Liemen makua voi vahvistaa ruokalusikallisella kalafondia.
Reseptin ravintosisältö / annos
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Annoskoko 394 g
Energia 411 kcal
Proteiini 43 g
Hiilihydraatit 12 g
Rasva 19 g
Tyydyttynyt rasva 12 g
Ravintokuitu 2 g
Suola 2.1 g
Sokeri 4 g
Kolesteroli 178 mg
Niin makoisaa
Tooosi hyvin onnistui.
Laitoin kyllä pieni loraus viskiä jostain syystä.
Ei mennyt liikaa.