Lohipiirakka

Annoskoko: 6 1 h 30 min

Lohipiirakka

lohipiirakka – aina maistuva suolainen tarjottava

Lohipiirakka on ihana suolainen tarjottava niin juhlapöytään kuin illanistujaisiin. Erilaiset suolaiset piirakat ovat pitäneet pintansa jo vuosikymmeniä suomalaisten suolaisena tarjottavana ja maistuvat lähes kaikille. Ne sopivat tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Lohipiirakkaa voi tarjota perheen kahvihetkissä, väli- tai iltapalana ja se sopii hyvin myös lounaaksi tai illalliseksi. Se on myös mainio tarjottava brunssipöydässä. Sitä voi tarjoilla sellaisenaan joko kylmänä tai lämpimänä ja maistuu hyvin salaatin kera. Piirakkaa voi valmistaa erilaisilla täytteillä, joten se sopii hyvin erilaisiin makuihin ja tilanteisiin.

Kalapiirakoihin sopivat täytteiksi lähes kaikki kalat, erityisesti erilaiset savukalat ovat suosittuja piirakoiden täytteitä, kuten lämminsavutuotteet sekä kylmäsavutuotteet. Kalapiirakat voi valmistaa myös tuoreesta kalasta, kuten kirjolohifileestä, jota saa kätevästi pakattuna kirjolohifileenä ja pakattuna kirjolohifileepalana.

kalapiirakka valmistuu laadukkaista aineksista

Maistuvan kalapiirakan salaisuus on laadukkaat ja maistuvat ainekset. Lohipiirakan valmistus jakautuu kolmeen osaan: ensin valmistetaan pohja, tämän jälkeen tehdään täyte ja viimeisenä valmistetaan päälle kaadettava munamaito. Varaa siis hieman aikaa tämän valmistukseen, sillä kokonaisuudessaan lohipiirakan valmistukseen kuluu aikaa noin puolitoista tuntia.

Voit seurata reseptiä videolta alta ja valmistaa lohipiirakan samalla.

Lohipiirakka reseptivideo

Ensin valmistetaan siis piirakan pohja. Piirakan pohjana käytetään yleensä voitaikinaa tai hiivataikinaa. Tämä lohipiirakka on tehty voitaikinasta, jonka valmistus on helppoa: tarvitset vain jauhoja, voita, suolaa, kananmunan ja vettä.

Tässä reseptissä on käytetty vehnäjauhojen sijaan spelttivehnäjauhoja. Spelttivehnäjauho on jauho, joka on valmistettu spelttivehnästä. Speltti on vanha viljelty vehnälajike, joka on ollut käytössä jo tuhansia vuosia. Spelttivehnäjauho on suosittu vaihtoehto tavalliselle vehnäjauholle sen ravintoarvojen vuoksi ja niissä on pähkinäinen ja pehmeä maku. Spelttivehnäjauhoista valmistetut tuotteet ovat yleensä hieman tummempia ja rapeampia kuin tavallisesta vehnäjauhosta valmistetut tuotteet.

Kun piirakan pohja tehty ja tekeytyy viileässä, valmista pilkkomalla piirakan täytteet. Ensin käsitellään kirjolohifilee, joka pienitään pieniksi kuutioiksi ja maustetaan sitruunalla. Helpointa on valita piirakkaan ruodoton ja nahaton kirjolohifilee. Jos sellaista ei ole saatavilla, tulee se käsitellä itse poistamalla huolellisesti ruodot ja nahka.

Täytteeseen tulee pilkkoa kirjolohen kaveriksi myös ihanan aromikasta fenkolia, joka tuo hieman anismaista makua sekä purjoa, joka on muita sipuleita miedompi. Näitä tulee kuullottaa hetki pannulla, jotta ne pehmenevät.

Viimeiseksi valmistetaan muna-kermaseos, joka pitää sitovana tekijänä piirakan koossa. Muna-kermaseoksen ansiosta piirakka ei hajoa, kun sitä leikkaa tarjolle. Tässä reseptissä se maustetaan mustapippurilla, suolalla ja voimakkaanmakuisella muskottipähkinällä. Juustoraasteen voi sekoittaa mukaan.

Kun kaikki nämä vaiheet on tehty. Kootaan piirakka laittamalla ensin täytteet, jonka jälkeen muna-kermaseos kaadetaan niiden päälle. Uunissa paiston jälkeen mehevä ja herkullinen piirakka on valmis tarjolle.

Valmistusaineet

pohja:

  • 3 dl spelttivehnäjauhoja
  • 100 g voita
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 kananmunankeltuainen
  • 1 rkl kylmää vettä

täyte:

  • 300 g nahatonta kirjolohifileetä
  • 1 sitruuna
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 1 pieni purjo
  • 1 pieni fenkoli
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1/4 ruukku tilliä

muna-kermaseos:

  • 4 kananmunaa
  • 3,3 dl kuohukermaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria myllystä
  • 1/4 tl muskottipähkinää
  • 150 g cheddarjuustoraastetta

Lohipiirakka ohje

  1. Valmista ensin pohja. Nypi jauhot, voi ja suola murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja vesi.
  2. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Laita jääkaappiin 15 minuutiksi.
  3. Leikkaa lohi keskikokoisiksi kuutioiksi. Raasta joukkoon sitruunan kuori ja mausta suolalla sekä pippurilla.
  4. Leikkaa purjon vihreä osa pois, halkaise ja huuhdo purjo. Suikaloi se. Leikkaa fenkolista sormimaiset tupsut pois ja viipaloi fenkoli.
  5. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota siinä purjo ja fenkoli pehmeäksi, noin 8 minuuttia.
  6. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele korkeareunainen irtopohjavuoka (Ø 20 cm). Painele taikina jauhotetuin käsin vuoan pohjalle ja reunoille.
  7. Levitä purjo-fenkoliseos taikinan päälle. Lisää lohikuutiot ja hienonnettu tilli.
  8. Sekoita kevyesti vatkatut kananmunat, kerma, mausteet sekä juustoraaste kulhossa keskenään. Kaada seos piirakkapohjalle.
  9. Paista 175 asteessa 40-45 minuutin ajan, kunnes täyte on hyytynyt.

Vinkki! Voit tehdä piirakan myös laakeampaan piirakkavuokaan (Ø 24 cm). Lyhennä silloin paistoaikaa noin 10 minuuttia.

Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 296

Energia 697 kcal

Proteiini 26 g

Hiilihydraatit 21 g

Rasva 57 g

Tyydyttynyt rasva 30 g

Ravintokuitu 4 g

Suola 6.3 g

Sokeri 1 g

Kolesteroli 294 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *