Rapulohitartar

Annoskoko: n. 6 annospalaa

Kalaneuvos

Rapulohitartar – näyttävä ja maukas pikkusuolainen juhliin

Rapulohitartar valmistuu käden käänteessä ja vain muutamasta raaka-aineesta. Tartarin valmistat helpoiten tehosekoittimella, mutta toki voit hyvin myös pilkkoa täytteen ainekset hienoksi keittiöveitsellä, jos et satu omistamaan tehosekoitinta. Leiväksi tähän ruokaohjeeseen sopii erinomaisesti ruisvuokaleipä tai makeamman leivän ystävälle maistuu taatusti saaristolaisleipä. Myös sipulilaatua reseptissä vaihtamalla saat muunneltua tartarin makua voimakkaammaksi tai miedommaksi. Punasipuli tuo ruokaan voimakkaamman sipulin maun kuin ruohosipuli. Ruohosipuli on vatsaystävällisempi vaihtoehto ja se maistuu usein myös perheen pienimmille.

Graavikirjolohi ja katkaravut – toisiaan täydentävä makupari

Rapulohitartar sopii erinomaisesti ruokahalun herättäjäksi juhliin. Graavikirjolohisiivujen suolaisuus täydentää hyvin mietojen ja aromaattisten katkarapujen makumaailmaa. Kalaneuvoksen graavikirjolohta siivuina löytyy kalahyllystä muiden kalajalosteiden rinnalta ja katkaravut taas löydät pakastealtaista tai kaupan tuoretiskiltä. Tähän ruokaohjeeseen suosittelemme käyttämään esikypsennettyjä katkarapuja. Kypsät katkaravut ovat väriltään oransseja kun taas raa’at ovat harmaita. Jos käytät pakastekatkarapuja, tulee ne ensin sulattaa siivilässä kylmän veden alla ja valuttaa hyvin, jotta täytteestä ei tule liian vetinen. Poista katkaravuista tarvittaessa myös kuoret. Koristeluun sopivat etenkin näyttävät jättikatkaravun pyrstöt, jotka kannattaa niin ikään valita esikypsennettyinä joko tuoretiskiltä tai pakastealtaasta ja sulattaa ennen käyttöä. Koristeluun sopii hyvin myös itsetehdyt graavikirjolohiruusukkeet.

Kalaneuvoksen graavikirjolohifileesiivut maistuvat etenkin juhlapöydässä

Graavikirjolohi on pohjoismainen kalaherkku, joka valmistetaan kypsentämällä lohi tai kirjolohi ilman kuumennusta suolan avulla. Sana graavi tulee ruotsin sanasta grav, joka tarkoittaa hautaa. Kalaneuvoksen graavikirjolohi graavataan suolalla ja maustetaan tillillä. Kokeile ihmeessä valmistaa graavilohta myös itse tutustumalla graavilohireseptiimme. Graavaus on keksitty suurten kalasaaliiden säilyttämiseksi ilman kylmätiloja, mutta nykyisin graavikirjolohta valmistetaan ja syödään sen ihanan raikkaansuolaisen maun takia.

Tartar viittaa ruoan valmistustapaan

Perinteisesti tartar-sana viittaa raakana syötävään liharuokaan, joka valmistetaan hienonnetusta tai jauhetusta naudanlihasta ja syödään raa’an kananmunan, suolan ja pippurin kera. Sittemmin tartarista on kehitelty muitakin versioita, kuten kasvistartar punajuuresta ja kalatartar happokypsytetystä merikalasta. Järvikaloja ei suositella syötävän raakoina, niiden sisältämän loisriskin vuoksi. Yksi kalatartarin muoto ovat perulaiset chevichet, jotka valmistetaan raakamarinoimalla kalapalat sitruunalla ja maustamalla ne chilillä ja tuoreella korianterilla. Havajilainen poke bowl sisältää usein soijamarinoitua raakaa lohta ja se tarjoillaan riisin ja kasvisten kera kulhosta. Löydät poke bowl reseptin kylmäsavukirjolohesta sivuiltamme.

Valmistusaineet

ruisleipäpaloja tai mallasleipää
250 g graavikirjolohta
150 g katkarapuja
100 g ruohosipulituorejuustoa
1-2 punasipulia tai ruukkuruohosipulia
tilliä
muutama katkaravunpyrstö

Rapulohitartar ohje

  1. Tee pieniä paloja leipäviipaleista pyöreällä muotilla.
  2. Pyöräytä lohi ja katkaravut tuorejuuston kanssa tehosekoittimessa tahnaksi. Lusikoi tahna leiville.
  3. Silppua punasipuli ja ripottele sipulia leiville.

Koristele katkaravuilla ja tillin oksilla.

Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

wave