Paistettu kuha perunoilla

Annoskoko: 4 30 min

Arvio:

4.67

Paistettu kuha resepti Kalaneuvos

Paistettu kuha perunoilla – klassinen tapa valmistaa kuhaa

Paistettu kuha perunoilla on juhlaruokaa parhaimmillaan. Kuhan mieto ja maukas maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa yksinkertaisesti voin kanssa pannulla paistettaessa ja se ei kaipaa mausteekseen muuta kuin ripauksen suolaa. Voissa paistetun kuhafileen seurana maistuvat erinomaisesti muussatut kotimaiset puikulaperunat. Voit halutessasi viimeistellä annoksen sitruunan mehulla ja tuoreilla yrteillä. Tässä on kalaruoka suomalaiseen makuun!

Kuha on tuttu arvokala suomalaisessa ruokapöydässä

Kuhan liha on kypsänä koostumukseltaan valkoista ja kiinteää. Kuha on vähärasvainen kalalaji sekä siinä on verrattain vähän ruotoja. Kuha on Suomalaisissa ruokapöydissä arvostettu vaalealihainen kala, joka on miedon makunsa ansiosta monien ruokapöytien suosikki. Kalaneuvoksen valikoimiin kuuluvat sekä nahattomat, että nahalliset kuhafileet. Nahallisen kuhafileen paistaminen eroaa hieman nahattoman kuhafileen paistamisesta, mutta lopputulos on molemmista fileistä herkullinen. Kalaneuvoksen kuhat pyydetään merestä Vaasan merialueelta ja Turun saaristosta ja sisämaasta mm. Lappajärvestä, Pirkanmaan Pyhäjärvestä, Kyrösjärvestä tai Lahden Vesijärvestä.

Kuhafilee kuuluu kalaraaka-aineiden ehdottomaan kärkijoukkoon. Kuhafileen maku on maukas mutta mieto ja se soveltuu siitä syystä moniin eri ruokiin. Kokeile paistetun kuhan kanssa klassista hollandaisekastiketta (ohjeen kastikkeelle löydät paistettu siika -reseptistämme) tai valmista kuhan kaveriksi vaalea valkoviinikastike. Maistuva ruoka syntyy myös tarjoamalla paistettua kuhaa risottopedillä tai vaikka kermaisen pastan kanssa. Kuhan mausteeksi sopii erityisen hyvin myös Kalaneuvoksen Sitruunainen Kalamauste.

Puikulaperuna – Lapin lahja perunan ystäville

Puikula on jauhoinen, vanha ruokaperunalajike, jonka maku kehittyy parhaaksi pohjoisen pitkässä päivässä. Mukulat ovat kooltaan melko pieniä, pitkulaisia ja käyriä. Malto on väriltään voimakkaan keltainen, keitettäessä hajoava. Sen laatu ja säilyvyys on erittäin hyvä. Puikulalla on EU:n hyväksymä suojattu alkuperänimitys: Vain Lapin maakunnan alueella tuotettua Puikula-perunaa tai siitä valmistettuja tuotteita voidaan markkinoida ”Lapin Puikula”-nimellä.

Puikulaperunoita kokonaisena keittäessä kannattaa olla tarkkana, sillä peruna hajoaa herkästi, parhaan lopputuloksen saatkin höyryttämällä puikulat höyrykattilassa. Puikulasta valmistuu myös maukas perunasose. Jauhoisena lajikkeena puikula soveltuu erinomaisesti myös uunissa kypsennettäväksi joko kokonaisina tai vaikka puolitettuina ja öljy-mausteseoksessa marinoituina.

Katso myös vaihtoehtoinen, hieman monimutkaisempi ja samalla fiinimpi reseptimme paistetulle kuhalle; paistettu kuhafilee lipstikkamajoneesilla ja pikkelöidyllä ohrasalaatilla höystettynä.

Valmistusaineet

600 g Kalaneuvos kuhafileetä
sormisuolaa
mustapippuria
voita ja öljyä paistamiseen

perunat ruskistetulla voilla:
12 puikulaperunaa
3 rkl ruohosipulisilppua
75 g voita
ripaus sormisuolaa

koristeeksi Kalaneuvos kirjolohenmätiä ja versoja

Paistettu kuha perunoilla ohje

  1. Laita voi kattilaan hellalle kuumentumaan ja anna sen muuttua kullanruskeaksi.
  2. Kuori puikulat ja keitä niin kypsiksi suolalla maustetussa vedessä, että ne alkavat murentua. Silppua ruohosipuli. Suolaa ja pippuroi kuhafileet.
  3. Kun perunat ovat kypsiä, kaada vesi pois, murskaa perunat ronskiksi haarukalla. Seos saa jäädä reilusti kokkareiseksi.
  4. Kaada päälle ruskistettu voi, lisää ruohosipulisilppu sekä ripaus suolaa. Sekoita ja pidä lämpimänä.
  5. Paista kuhafileet pannulla molemmin puolin reilussa voi-öljyseoksessa kypsiksi. Kokoa annos lautasille. Koristele perunakeko kirjolohenmädillä ja ripota annoksen pinnalle versoja.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet

Kommentit

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.