Loimulohi

Annoskoko: 4 3 h 30 min

Loimulohi

Valmistusaineet

  • Kalaneuvos lohi- tai kirjolohifilee
  • 1 dl merisuolaa
  • Vapaavalintaiset mausteet

Loimulohi ohje

  1. Mausta filee suolalla (ja halutessasi rouhitulla mustapippurilla, chilillä tms. Jos haluat käyttää tuoreita yrttejä, lisää ne vasta kypsän kalan päälle).
  2. Sopiva määrä suolaa on henkilökohtainen makuasia, mutta jos ”pikasuolaat” kalan niin laita reilu kerros (selvästi pinnasta valkoisena erottuva kerros) merisuolaa ja anna maustua jääkaapissa 1-2 tuntia.
  3. Mikäli suolaat kalan yön yli, laita hieman maltillisempi määrä suolaa (n. 1 rkl hienoa merisuolaa).
  4. Huuhtele ja kuivaa filee ennen loimutusta.
  5. Ota filee huoneenlämpöön hyvissä ajoin, vähintään puolituntia ennen loimutusta.
  6. Tee suolavesiseos 10% suolaliuoksella. (esim. 4,5 dl vettä ja 0,5 dl merisuolaa).
  7. Sytytä nuotio ja polta nuotiota hetki kunnes puut ovat hyvin syttyneet.
  8. Kiinnitä filee puutapeilla loimutuslautaan ja aseta lauta nuotion läheisyyteen pystyasentoon. Pyrstö kannattaa laittaa ylöspäin ja hieman kauemmaksi tulesta. Sopiva etäisyys nuotiosta on noin 20-30 senttimetriä.
  9. Valele kalaa suolaliuoksella kastamalla katajanoksaa liukseen ja valelemalla sillä fileetä. Hätätapauksessa grillisutikin kelpaa valeluun.
  10. Loimuta lohta 1-2 tuntia fileen paksuudesta riippuen, kunnes kala on sopivan kypsää.
  11. Kala alkaa olla valmista kun kokeilet irrottaa nahkaa – kypsästä kalasta nahka irtoaa helposti.
  12. Voit halutessasi maustaa kalaa vielä esim. tuoreyrteillä tai vaikka hillolla. Tarjoile heti.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Reseptiin sopivia Kalaneuvoksen tuotteita
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 255 g

Energia 488 kcal

Proteiini 47 g

Hiilihydraatit 0 g

Rasva 30 g

Tyydyttynyt rasva 7 g

Ravintokuitu 0 g

Suola 2 g

Sokeri 0 g

Kolesteroli 167 mg

Loimulohi on kalaherkku kesäiltoihin

Loimulohi on perinteinen kalaruoka etenkin pitkiin kesäiltoihin Suomessa. Lohen loimutus on ohjelmanumero itsessään ja loimutus onkin monelle yhtä paljon sosiaalinen tapahtuma perheen tai ystävien kesken kuin vain pelkkää ruoan valmistusta. On rentouttavaa istuskella ulkona nuotiopaikan vieressä ja katsella lohen kypsymistä nuotion valossa, tuoksutella kypsyvää kalaa ja vain rentoutua itsekseen tai rupatella läheisten kanssa.

Loimulohi ei ole mitään pikaruokaa, mutta siinä piileekin osin sen viehätys, kuten edellä tuli todettua. Loimulohen valmistukseen kuuluu ensimmäisenä työvaiheena lohifileen tai kirjolohifileen suolaus. Tähän työvaiheeseen kannattaa varata aikaa vähintään reilu tunti, vaikka esisuolaisit kalan pikamenetelmällä (lue ohje-kohdasta alta tarkat työvaiheet suolauksesta).