Bouillabaisse

Annoskoko: 4 30 min

Arvio:

4.7

Bouillabaisse resepti Kalaneuvos

Bouillabaisse – ranskalainen kalakeitto aiolin kera

Bouillabaisse eli ranskalainen kalakeitto on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen kalaruoka! Bouillabaisse on peräisin Ranskan Marseillesta, missä tarinan mukaan sen kehittivät paikalliset kalastajat, kun he kaipasivat helppoa ja halpaa evästä mukaan töihin. Mikä sen kätevämpää ja edullisempaa, kuin valmistaa keitto omasta kalasaaliista. Tämä maukas tomaattinen kala-äyriäiskeitto on sittemmin noussut yhdeksi arvostetuksi ranskalaiseksi klassikkoruoaksi muiden joukossa.

Maukkaan bouillabaissen saat valmistamalla liemen kalojen ja äyriäisten perkeistä. Kalaliemen valmistat keittämällä perkeitä vedessä noin 10 min ajan ja sen jälkeen siivilöimällä liemen talteen. Lähes yhtä maistuvan kalakeiton valmistat käyttämällä valmista kalafondia tai kalaliemikuutioita. Raikas, hieman anikselta maistuvat fenkoli, tuoreet yrtit ja valkosipuli antavat tälle ranskalaiselle kalakeitolle sille ominaisen maun, tomaattia ei myöskään saa tästä kalakeitosta unohtaa! Perinteisesti tähän ruokaa käytettiin niitä kaloja ja äyriäisiä, mitä on kulloinkin ollut saatavilla. Voit käyttää keittoon lempiäyriäisiäsi sekä vaalean kalan tilalle sopii hyvin myös Kalaneuvoksen tuore, pakattu kirjolohifilee. Huomaathan, että tämä kalakeitto on parhaimmillaan heti nautittuna, sillä äyriäiset sitkistyvät herkästi uudelleen lämmitettäessä.

Bouillabaisse on helppo ruoka muunnella arkeen ja juhlaan

Bouillabaisse on maukas ja terveellinen kalaruoka niin arkeen kuin juhlaan. Arkisen keiton valmistat kalaliemikuutioista tehdystä kalaliemestä, tölkkitomaateista, tuoreista kasviksista sekä huokean hintaisesta vaalealihaisesta kalasta, kuten seitistä tai turskasta. Äyriäisistä edullisimpia vaihtoehtoja ovat pakastealtaasta löytyvät äyriäissekoitukset. Fenkolin voit korvata erilaisilla kotimaisilla kasviksilla, kuten porkkanalla, purjosipulilla ja perunalla.

Juhlavamman kalakeiton saat, kun keität kalaliemen itse, lisäät keiton joukkoon hieman valkoviiniä ja käytät raaka-aineena kokonaisia, kuorellisia katkarapuja ja simpukoita sekä esimerkiksi Kalaneuvoksen kuhafileetä.

Oli keittosi sitten arkinen tai juhlava, maistuu sen seurana tuore leipä sekä nokare aiolia eli valkosipulimajoneesia. Aiolin valmistus on muuten yllättävän helppoa! Unohda tipoittain lisätty öljy ja kokeile valmistaa majoneesi sauvasekoittimella. Käyttämällä sekoittamisessa sauvasekoitinta voit lisätä kaikki raaka-aineet kerralla korkeareunaiseen kulhoon ja antaa koneen käydä, kunnes ainekset muodostavat kiinteän massan. Aioli on todella monikäyttöinen kastike. Aiolilla tuot mm. makua ja täyteläisyyttä erilaisiin keittoihin. Kokeile aiolia myös levitteenä, uunijuuresten dippinä tai itsetehtyjen hampurilaisten kastikkeena.

Valmistusaineet

bouillabaisse:
2 valkosipulin kynttä
1 keltasipuli
2 rkl oliiviöljyä
1 fenkoli (n. 300 g)
8 dl kalalientä
1 tölkki kuorittuja kokonaisia tomaatteja
8 kpl kokonaisia mustapippureita
4 laakerinlehteä
1 tl cayennepippuria
300 g vaaleaa ruodotonta Kalaneuvos kalafileetä, esim. kuhaa tai ahventa
300 g kuorittuja äyriäisiä (esim. katkarapuja tai simpukoita)
½ sitruunan mehu
1 ruukku tuoretta lehtipersiljaa
2 rkl tuoretta timjamia

aioli:
2 valkosipulin kynttä
1 keltuainen
1 rkl sitruunanmehua
1 tl suolaa
2 tl mustapippuria
1 dl öljyä

Bouillabaisse ohje

  1. Hienonna valkosipulin kynnet ja kuutioi sipuli.
  2. Poista fenkolista kanta ja hienonna se ohuiksi siivuiksi.
  3. Kuullota sipuleita hetki öljyssä kattilan pohjalla, kunnes ne ovat hieman pehmenneet.
  4. Lisää joukkoon paloiteltu fenkoli ja hämmentele hetki.
  5. Kaada seuraavaksi kattilaan kalaliemi, tölkkitomaatit ja lisää joukkoon myös mustapippurit, laakerinlehdet sekä cayennepippuri.
  6. Anna keiton hautua kannen alla noin 15 min.
  7. Sulata äyriäiset tarvittaessa juoksevan veden alla siivilässä.
  8. Paloittele kala. Lisää äyriäiset kattilaan yhdessä sitruunan mehun ja paloitellun kalan kanssa.
  9. Kuumenna keitto ja anna hautua miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan, kunnes kalapalat ovat kypsiä.
  10. Hämmennä varoen, jotta et hajota kalapaloja.
  11. Mausta valmis keitto tuoreella lehtipersiljalla sekä timjamilla.

Tarjoa keitto tuoreen leivän ja aiolin kera.

Aioli:

  1. Hienonna tai raasta valkosipuli hienoksi.
  2. Mittaa kaikki ainekset korkeaan muoviastiaan.
  3. Upota sauvasekoitin astian pohjalle ja käynnistä kone.
  4. Nosta sauvasekoitinta hitaasti ylöspäin, kunnes seos on tasaista.
  5. Kaada aioli tarjoiluastiaan. Valmis majoneesi säilyy jääkaapissa pari päivää.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet

Kommentit

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.