Julkaistu: 30.04.2019

Kalaneuvos laajenee vastuullisesti

Kalaneuvos laajenee vastuullisesti

Kalaneuvos huomioi ympäristön kaikessa toiminnassaan. Syksyllä valmistuvassa Pohjoismaiden suurimmassa kalansavustamossa ekologisuus on huomioitu monin eri tavoin. Investoinnin arvo on yli 20 miljoonaa euroa. Laajennuksen jälkeen tuotantotilojen yhteenlaskettu pinta-ala tulee olemaan yli 11 000 m². Uusia työpaikkoja syntyy yli 30.

Rakennusprojekti työllistää jopa 250 henkeä, kertoo Kalaneuvos Oy:n toimitusjohtaja Veijo Hukkanen.

Kalaneuvokselle on kunnia-asia huolehtia mahdollisimman hyvin ympäristöstä. Tämä näkyy yrityksen arjessa monin tavoin: Kalat hyödynnetään 100-prosenttisesti eli raaka-ainetta ei mene hukkaan. Oman hakelämpökeskuksen ansiosta Kalaneuvos käyttää lähienergiaa. Kalat pyydetään kestävistä kalakannoista.

Luonnosta huolehtiminen on tärkeä osa toimintaamme, tuommehan luonnon antimia ruokapöytiin. Vastuullinen kalastaminen itsessään on paras tapa pitää huolta vesistöistä, Veijo Hukkanen sanoo.

Kalaneuvoksen tuotemerkinnöissä on aina mainittu kalan pyyntialueet, jolloin kalan alkuperä on jäljitettävissä. Kalaneuvoksen kaikki kalatuotteet valmistetaan Suomessa, ja hankinnoissa suositaan lähituottajia ja lähipalveluita. Ulkomainen kala, kuten Pohjois-Norjan lohi, tulee Kalaneuvokselle pitkäaikaisilta ja luotettavilta yhteistyökumppaneilta. Kirjolohi tulee omilta kasvatuslaitoksilta.

ISO 14001 -järjestelmä on ollut ympäristöjohtamisen työkalumme vuodesta 2003 lähtien. Maatalon poikana ympäristön huomioiminen on kuitenkin ollut osa yrityksen toimintaa jo sen perustamisesta lähtien, Veijo Hukkanen toteaa.

Ekologisia valintoja tehdaslaajennukseen

Tämän vuoden loppuun mennessä valmistuva Kalaneuvoksen tehdaslaajennus Sastamalassa 2,5-kertaistaa yrityksen tuotantotilat.

Haluamme vastata kalan kasvavaan kysyntään niin Suomessa kuin maailmalla, ja uusi tehdaslaajennus mahdollistaa sen. Kiina myönsi yrityksellemme juuri ensimmäisenä kala-alan yrityksenä suomalaisen kalan vientiluvan, Veijo Hukkanen sanoo.

Uusi tehdas merkitsee Kalaneuvokselle uutta askelta myös ekologisuudessa. Tehdaslaajennuksen myötä yritys ottaa käyttöön uuden teollisen keskusjäähdytysjärjestelmän, jonka kylmäaineena käytetään ammoniakkia. Tällä keskitetyllä kylmälaitoksella voidaan saavuttaa hajautettuun järjestelmään verrattuna jopa kolmanneksen parempi hyötysuhde energiankulutuksessa. Keskitetty kylmäjärjestelmä tarjoaa lisäksi mahdollisuuden kylmäprosesseissa syntyvän hukkalämmön hyödyntämiselle. Lauhdepiirin lämpöenergia hyödynnetään tehokkaasti lämpöpumpuilla, jolloin kokonaisenergiasäästö voi olla liki puolet nykyiseen kylmäntuottomenetelmään verrattuna.

Uusi kylmälaitos käyttää kylmäaineenaan ammoniakkia. Tämä merkitsee sitä, että jatkossa kylmäprosesseissa käyttämämme kylmäaine on luonnonmukainen ja pääsemme eroon otsonikerrokselle vaarallisista kasvihuonekaasuja sisältävistä kylmälaitteista. Hienoutena mainittakoon myös, että laitteiston suunnittelussa on huomioitu myös raaka-aineen mukana tehtaalle tulevan ylimääräisen jään hyödyntäminen laitteiston lauhduttamiseen, käyttöpäällikkö Keijo Marjakoski kertoo.

Näyttää siltä, että vaikka tehtaan tilat yli tuplaantuvat ja esimerkiksi lämmitettävien savustusuunien määrä 2,5-kertaistuu, niin nyt käytössä oleva hakelämpökeskus riittää tuottamaan jatkossakin energiamme, Marjakoski sanoo.

Kalaneuvoksen hakelämpökeskus hyödyntää lähimetsien harvennuksista ja päätehakkuista syntyvää puuhaketta, joka on uusiutuva luonnonvara. Se on ollut käytössä vuodesta 2012 lähtien.

Ympäristöratkaisujen edelläkävijä

Kalaneuvos on alansa edelläkävijä myös kierrättämisessä. Vuodesta 2017 Kalaneuvoksen tuoreet kalafileet on pakattu ympäristöystävällisiin EcoFishBox-kalalaatikoihin, ensimmäisenä maailmassa. EcoFishBox-laatikon Kalaneuvos on kehittänyt yhdessä Stora Enson kanssa.

Kalatoimittajilta tulevat styrox-laatikot tiivistämme paalaimella uusiomuovipaaleiksi. Näin tarvitaan entistä vähemmän kuljetuksia, ja materiaali saadaan uusiokäyttöön, Marjakoski kertoo.

Myös tuotannosta ylijäävä pahvi ja paperi toimitetaan kotimaan teollisuudelle uusiokäyttöön.

Tehokas uusiokäyttö vähentää Kalaneuvoksen hiilidioksidipoistumaa noin 2,5 miljoonaa kiloa vuodessa verrattuna vastaavan pakkausmateriaalimäärän polttamiseen. Tämä vastaa lähes kahta miljoonaa ajokilometriä keskikulutuksisella bensakäyttöisellä henkilöautolla, Marjakoski vertaa.


Kalaneuvos Oy on suomalainen perheyritys, joka on valmistanut laadukkaita kalatuotteita vuodesta 1975 lähtien. Yritys toimii Sastamalassa ja Turussa. Kalaneuvos on edelläkävijä kalanjalostuksessa, kalan tukkukaupassa, maahantuonnissa ja -viennissä sekä kalankasvatuksessa. Yritys kehittää, valmistaa ja markkinoi korkealaatuisia kalatuotteita Kalaneuvos-tuotemerkin ja kaupan Private Label -merkkien alla. Korkean laadun ja ylivoimaisen maun takaavat taidokkaasti jalostetut ja valmistetut tuotteet, Suomen puhtaissa vesissä kasvaneet ja kasvatetut kalat sekä parhaat tuontiraaka-aineet.

Yritys kiinnittää erityishuomiota edistyksellisiin tuotantomenetelmiin ja henkilöstön koulutukseen. Kalaneuvos-konserniin kuuluu Martin Kala Oy Turussa ja Kaskisissa, joka on Suomen suurin silakkafileen valmistaja. Konsernin liikevaihto ylitti 76 miljoonaa vuonna 2018. Sastamalassa ja Turussa on yhteensä noin 130 työntekijää. Yritykset käsittelevät yli 10 miljoonaa kiloa kalaa vuodessa.

Kalaneuvos Oy ja Hukkasen yrittäjäperhe omistavat kalankasvatukseen keskittyneen Nordic Fish -konsernin. Nordic Fish ja sen tytäryrityksen Nordic Trout:n yli 30 toimipistettä sijaitsevat Manner-Suomessa, Ahvenanmaalla ja Ruotsissa. Vuonna 2017 Nordic Fish -konsernin liikevaihto oli 52 miljoonaa euroa. Kalankasvatuskonserni työllistää 100 henkilöä ja käsittelee noin 10 miljoonaa kiloa kalaa vuodessa. Yhdessä Hukkasten yritykset muodostavat Suomen suurimman kala-alan toimijan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *