Julkaistu: 14.04.2025

Kalaneuvos ja Nordic Trout haastavat kala-alan toimijat vastuullisuuteen ja läpinäkyvyyteen

Allas_pääkuva

Kotimaisen kala-alan maineen parantaminen on koko suomalaisen yhteiskunnan etu. Aiheeseen liittyvä kannanottomme on julkaistu useissa medioissa. 

Helmikuussa MOT-ohjelma teki näkyväksi, että kaikki kasvattajat eivät toimi niin hyvin kuin pitäisi, vaikka valtaosin kala-alalla toimitaan vastuullisesti. Me Kalaneuvoksella ja Nordic Troutissa otamme nämä havainnot vakavasti, vaikka omilla kasvattamoillamme asiat ovat hyvin eikä niihin kohdistunut moitteita.

Olemme kehittäneet vastuullista avovesikasvatusta vuosikymmenten ajan kunnioittaen sekä luontoa että perinteitä. Avovesikasvatettu kirjolohi on ympäristön kannalta kestävä valinta. Sen hiilijalanjälki on pienempi kuin useimmilla muilla eläinpohjaisilla proteiininlähteillä.

Jo vuosia sitten WWF on nostanut suomalaisen ja ruotsalaisen kirjolohen kalaoppaansa vihreälle listalle – ympäristön kannalta suositeltavaksi valinnaksi. Se kertoo paljon.

Tiedätkö sinä, mitä kalaa syöt?

Suomessa syötävän kalan kasvatuksessa on kaksi vastakkaista suuntausta. Norjassa lohta kasvatetaan tuotantolaitoksilla, joiden ympäristövaikutukset ovat merkittäviä. Kirjolohta kasvattavat puolestaan kotimaiset yritykset, jotka kehittävät toimintaansa vastuullisesti ja läpinäkyvästi.

Kalaneuvokselle kirjolohta kasvattavan Nordic Troutin toiminta perustuu sukupolvien aikana kertyneeseen tietotaitoon ja nykyaikaiseen vastuullisuuteen. Optimoitu ruokinta varmistaa, että ylimääräistä fosforia ja typpeä ei päädy merenpohjaan. Kasvatuspaikkojen vaihtelu puolestaan mahdollistaa vesialueiden elpymisen ja pitää paikalliset ympäristövaikutukset mahdollisimman pieninä.

Toimintamme on sertifioitu tiukimpien kansainvälisten standardien mukaisesti. Näin asiakkaamme ja kuluttajat saavat varmistuksen siitä, että koko kalaketju on eettinen ja laadukas.

Kotimaisen kalan kulutuksen tuplaaminen on terveysteko, joka luo työpaikkoja

Kotimaisen kalan kulutus on häpeällisen vähäistä: alle 20 prosenttia suomalaisten syömästä kalasta on kotimaista. Tämä tarkoittaa, että valtaosa Suomessa syötävästä kalasta on tuontikalaa eli pääosin Norjan lohta.

Kala on osa terveellistä ruokavaliota. Sen merkitys korostuu uusissa ravitsemussuosituksissa.  

Jos suomalaiset söisivät kalaa tuplasti nykyiseen verrattuna, se voisi säästää maa- ja metsätalousministeriön arvion mukaan jopa kaksi miljardia euroa kansanterveydestä.

Kotimainen kalankasvatus tuo elinvoimaa saaristoon ja rannikkoalueille. Kotimaisen kasvatuksen lisääminen kymmenellä miljoonalla kilolla loisi 1 400 uutta työpaikkaa Tällä hetkellä kirjolohta kasvatetaan Suomessa noin 14,4 miljoonaa kiloa vuodessa. Kalankasvatuksen lisääminen vahvistaa myös Suomen ruokahuoltovarmuutta.

Asiakkaillamme ja kuluttajilla on valta vaikuttaa siihen, mitä kalaa suomalaiset syövät ja miten sitä kasvatetaan. Kun valitset avovesissä kasvatettua kirjolohta, tuet puhtaampaa Itämerta ja kotimaista työtä sekä kalojen hyvinvointia ja kansanterveyttä.

Toni Hukkanen
Toimitusjohtaja, Nordic Fish -konserni
Ostojohtaja, Kalaneuvos

Hans-Mikael Helenius
Toimitusjohtaja, Kalaneuvos ja Nordic Trout

Jussi Kosomaa
Liiketoimintajohtaja, Nordic Trout

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *