Julkaistu: 07.02.2018

Kalaneuvoksen taimen on aina ruokakalaksi kasvatettua, ei villiä

Kalaneuvos tuore taimenfilee

Taimen on, hyvästä syystä, puhuttanut paljon mediassa viime vuosina. Villit taimenkantamme Suomessa ovat etenkin Etelä-Suomessa huonossa kunnossa ja varsinkin meritaimen sukupuuton partaalla. Asiaan on onneksi tartuttu uudistetussa kalastuslaissa ja istutetun eli eväleikatun taimenen alamittaan on puututtu. Luonnonvaraiset (rasvaevälliset) villit taimenet ovat täysin rauhoitettuja 64º00´N eteläpuolella. Meritaimen on jo rauhoitettu Suomenlahdella ja vuodesta 2019 lähtien kaikilla merialueilla.

Luonnonvaraisten kalakantojemme suojelu on ensiarvoisen tärkeä asia. Tästä syystä Kalaneuvos Oy ei myy tai välitä lainkaan luonnonvaraisia, villinä kasvaneita taimenia rasvaevällisenä eikä eväleikattuina. Kaikki Kalaneuvos Oy:n myymä tai välittämä taimen on ruokakalaksi kasvatettua kalaa. Tätä ei pidä sekoittaa istutetuiksi kasvatettuihin taimeniin, jotka istutetaan elämään vapaana haluttuun vesistöön. Ruokakalaksi kasvatettu taimen ei myöskään ole missään kohtaa tarkoitettu istutuksiin, vaan istutettavat taimenet kasvatetaan ruokakaloista erillään. Istutettu taimen on eväleikattu – ruokakalaksi kasvatettu taimen ei ole eväleikattu, koska sitä ei ole koskaan istutettu. Ruokakalaksi kasvatetusta taimenesta löytyy aina alkuperätodistus, josta on jäljitettävissä kalan alkuperä kasvatuslaitokseen. Kaikki myymämme ja välittämämme taimen on Nordic Trout AB:n kasvattamaa.

Ruokakalaksi kasvatettavaa taimenta ei koske istutettujen taimenten alamittasäädökset – esimerkiksi kasvatetulla kirjolohella ei ole alamittasäädöksiä.
Kaupan kalatiskissä myytävä ruokakalaksi kasvatettu taimen ei siten ole välttämättä vähintään 50 cm pitkä.
Kasvatettu, myynnissä oleva taimen on yleensä alle kilon painoista, koska sen kokoiselle kalalle on suurin kysyntä niin ravintoloissa kuin kuluttajien keskuudessa.

Aiheesta voi lukea lisää Luonnonvarakeskuksen verkkosivulta.