Lohinapostelulauta
Annoskoko: 4 20 min
Lohinapostelulauta on nappivalinta juhliin tai rentoon illanviettoon
Kun on aika juhlia, tai viettää iltaa rennosti ystävien kanssa, niin tällainen kalaisia herkkuja notkuva lohinapostelulauta on makoisa ja vaivaton tarjottava. Runsas, raikas ja värikylläinen tarjotin on täynnä moninaisia kalaisia herkkuja – mm. graavi- ja kylmäsavukirjolohta sekä mätiä ja muita pikkusuolaisia.
Koska lähes jokainen tarjottimelle päätyvistä raaka-aineista on purkista tai paketista poimittuna käyttövalmis, ei herkutteluhetken valmistamiseen kulu aikaa. Napostelulaudan ainekset voi myös kätevästi ottaa mukaan vierailulle, jossa tarjottimen voi koota paikan päällä. Lohinapostelulauta sopii myös fiinin illallisen alkupalalautaseksi sopivan juoman saattelemana.
Kalaisaa, rapeaa, suolaista ja makeaa
Napostelulaudan aineksissa on vain oma mielikuvitus rajana, ja eri maiden makuja sopii rohkeasti yhdistellä. Tässä ruokaohjeessa tarjottimelle on valikoitunut Kalaneuvoksen graavikirjolohta sekä kylmäsavukirjolohta. Suolaisuutta ja espanjalaisten tapas-alkupalojen pilkahdusta tuovat kaprikset, mustat oliivit sekä aurinkokuivatut tomaatit, jotka istuvat lohen makuun erinomaisesti. Kokonaiset vihreät chilit antavat purevaa potkua ja keltaiset minitomaatit ajavat vihannesten virkaa.
Napostelulautasen kanssa maistuvat ruissipsit, patonki tai skandinaavista fiilistä tuovat saaristolaisleivän palat. Leivät valitaan muiden tarjottavien mukaan. Skandinaavisempaan tarjoiluun sopii tummat leivät ja -korput, antipasti- tai tapastyyppiseen tarjoiluun vaaleammat.
Jos aikaa liikenee, kannattaa maalaispatongin siivuista paahtaa uunissa rapeita crostineja, joiden päältä napostelulaudan tarjottavien syöminen käy kätevästi. Myös vehreitä ja kestäviä sydänsalaatinlehtiä voi täyttää tarjottimen aineksilla, mikäli ruokailijoiden joukossa on gluteenittoman ruokavalion henkilöitä.
Kalanapostelulaudan voi viimeistellä monin eri tavoin
Leivänpalalle koottu keko herkkuja kruunataan lusikallisella ranskankermasta ja kirjolohenmädistä pyöräytetyllä kastikkeella. Mäti istuu myös sellaisenaan napostelulaudan tarjottavaksi. Tällöin laudalle kannattaa kattaa tarjolle hieman tillisilppua, sipulia sekä smetanaa. Kannattaa myös tuoda mustapippurimylly pöytään napostelulaudan kanssa. Myös erilaiset majoneesipohjaiset dipit ovat omiaan napostelulaudan osana; kokeile eri makuja rohkeasti!
Kun napostelulaudan kaloja ja muita tarjottavia muokkaa vuodenaikojen mukaan, käy herkkulautanen kaikkiin ajankohtiin. Kesällä laudalta voi löytyä savusiikaa, silliä tai fritattuja muikkuja rapeaksi paistettujen uusien perunoiden ja itse tehtyjen ruissipsien kanssa. Talvella taas kirjolohen- tai muikunmäti antaa napostelulaudalle juhlavan silauksen ja myös juurekset löytävät paikkansa tarjoilussa.
Valmistusaineet
- 200 g Kalaneuvos graavikirjolohta
- 200 g Kalaneuvos kylmäsavukirjolohta
- 1 dl keskikokoisia kapriksia
- 1 dl mustia kivettömiä oliiveja
- 8 säilöttyjä, kokonaisia vihreitä chilejä
- kourallinen keltaisia minitomaatteja
- 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
- 2 minisalaattia
- 12 palaa maalaispatonkia
- 4 rkl oliiviöljyä
kastike:
- 200 g ranskankermaa
- 3 rkl kirjolohen mätiä
- rouhaus mustapippuria
- 1/2 tl hunajaa
koristeeksi:
- tilliä
Lohinapostelulauta ohje
- Valmista ensin rapeat crostinit. Leikkaa patonki 12 ohueen siivuun.
- Levitä siivut pellille leivinpaperin päälle ja voitele molemmin puolin oliiviöljyllä.
- Paahda rapeiksi 225 asteisessa uunissa 8-10 minuutin ajan.
- Valmista kastike sekoittamalla ranskankermaan mäti ja hunaja. Mausta kastike mustapippurilla.
- Huuhtele tomaatit ja halkaise ne. Huuhtele salaatit, leikkaa kanta pois ja irrota lehdet toisistaan.
- Asettele kaikki ainekset omiksi lohkoikseen puutarjottimelle tai isolle lautaselle.
- Voit leikata kylmäsavu- ja graavikirjolohisiivut hieman pienemmiksi paloiksi.
- Koristele tillillä.
Naposteltaessa salaatinlehtiä voi täyttää tarjottimen aineksilla tai tarjottavia voi koota rapeiden crostinien päälle ja herkku kruunataan lusikallisella mätikastiketta.
Reseptin ravintosisältö / annos
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Annoskoko 322 g
Energia 646 kcal
Proteiini 29 g
Hiilihydraatit 30 g
Rasva 42 g
Tyydyttynyt rasva 15 g
Ravintokuitu 3 g
Suola 4.1 g
Sokeri 7 g
Kolesteroli 134 mg
Oi nam, herkkua moneen makuun ja monenlaista
PURJO, LANTTU, PUNAJUURI
JA KILO PERUNOITA.
PELLILLE VAIN PAISTUMAAN
JA PÄÄLLE HIEMAN VOITA.
PORKKANOITA, SILAKOITA
VOISI KANSSA
MUKAAN VIELÄ HEITTÄÄ
ETTEI NIITÄ ERIKSENSÄ TARVITSISI KEITTÄÄ.
NÄIN SYNTYY KOKIN PIKARUOKAA
PAISTUVAA JA MAISTUVAA.
TUOKSU TULVII, KOKKI HUOKAA
RUOKARAUHAA KIITOS SUOKAA. MAITOA TAI VETTÄ KANU PÖYTÄÄN VIELÄ TUOKAA.
Kapriksen jätin kyllä pois, ja huomioin allergioita. Mutta muuten toimiva setti viikonlopuille. 🙂