Lämminsavulohivohvelit

Annoskoko: 4 1 h 15 min

Lämminsavulohivohvelit

Lämminsavulohivohvelit – maukas suolainen tarjottava

Lämminsavulohivohvelit ovat erinomaista suolaista tarjottavaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Ne sopivat erilaisiin herkkuhetkiin läpi vuoden, niin laskiaisriehaan, vappubrunssille kuin juhannusjuhliinkin. Vohvelit ovat retroherkkua kerrakseen ja monen kaapin perältä löytyykin vohvelirauta. Nyt on aika kaivaa se esiin ja laittaa rauta kuumenemaan!

Lämminsavuvohvelit täyttävät monessa tilanteessa. Ne ovat mukavaa vaihtelua niin aamiaiselle, brunssipöytään, väli- tai iltapalaksi sekä suolaiseksi tarjottavaksi illanviettoon. Mikä parasta, ne ovat helppoja valmistaa ja täytteitä voi muunnella mieltymyksien mukaan – vain mielikuvitus on rajana. Ainoa työläin kohta on niiden paisto, mutta se menee mukavasti perheen tai vieraiden kanssa seurustellessa. Vohveleiden teko voisikin olla yksi viihdyttävä ohjelmanumero, jossa jokainen saa paistaa oman vohvelinsa. Ihana tuoksu valtaa keittiön ja saa varmasti veden herahtamaan kielelle.

Vohvelitaikina on erittäin helppo tehdä, sillä siinä vain sekoitetaan kaikki ainekset keskenään. Sekoituksen jälkeen pitää malttaa odottaa hetki, sillä jauhojen tulee antaa turvota. Siihen menee noin puolisen tuntia. Taikinan voi toki tehdä myös etukäteen ja sitä voi turvottaa hyvin jopa yönkin yli.

Myös vohvelit voi valmistaa vaikkapa edellisenä päivänä ja ne tulee silloin säilyttää viileässä. Vohvelit voidaan lämmittää uunissa pienellä lämmöllä leivinpaperille vierekkäin aseteltuna.

Vohveleiden maistuvat ainesosat

Vohveleiden taikina tehdään yleensä perinteisiin vehnäjauhoihin, mutta tässä reseptissä on käytetty ravintorikkaampia ja aromikkaampia spelttivehnä- ja hiivajauhoja. Speltti on erittäin vanha, vehnälle sukua oleva jalostamaton vilja, jonka juuret ulottuvat noin noin 10 000 vuoden taakse. Spelttijauhojen valmistajia on Suomessa muutama ja tuotteita löydät hyvin varustetuista ruokakaupoista. Voit korvata jauhot toki perinteisillä vehnä- ja hiivajauhoilla.

Maidon ohessa nesteenä on käytetty tässä reseptissä vichyä tai kivennäisvettä, mikä voi kuulostaa hyvinkin erikoiselta, mutta sillä on hyvin erityinen merkitys. Se antaa taikinalle upean kuohkeuden ja vohveleihin kauniit pitsireunat. Kivennäisveden sisältämät kuplat luovat ilmataskuja, jotka laajenevat lämmön vaikutuksesta ja lopputulos on kuohkea. Tämä lisätään aina taikinaan turvotuksen jälkeen.

Smetanapohjainen täyte valmistetaan lämminsavukirjolohesta tai -lohesta. Siihen käyvät mainiosti esimerkiksi lämminsavukirjolohifilee sekä –pala tai savulohifileepala. Täytettä raikastaa ihanasta inkivääri, sitruunanmehu, puna- sekä ruohosipuli. Ripaus vielä suolaa ja pippuria, niin raikas ja maittava täyte on valmis.

Valmistusaineet

vohvelit:

  • 3 kananmunaa
  • 3 dl maitoa
  • 4 dl (speltti)vehnäjauhoja
  • 1 dl (speltti)hiivaleipäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 3/4 dl sulatettua voita
  • 2 dl vichyä

paistamiseen:

  • voita tai juoksevaa kasvirasvaa

täyte:

  • 200 g Kalaneuvos lämminsavukirjolohta tai savulohta
  • 1 prk (120 g) smetanaa
  • 1 pieni punasipuli
  • 1/4 ruukku ruohosipulia
  • 2 tl raastettua inkivääriä
  • 1/2 rkl sitruunan mehua
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl pippuria

Lämminsavulohivohvelit ohje

  1. Riko munien rakenne. Lisää maito ja suola sekä, jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Lisää lopuksi rasva.
  2. Anna taikinan turvota 30 minuuttia.
  3. Valmista sillä aikaa täyte. Hienonna punasipuli ja ruohosipuli. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään ja laita jääkaappiin maustumaan.
  4. Lisää vichy turvotettuun taikinaan ja sekoita kevyesti. Paista taikinasta kuumalla vohveliraudalla rapeita vohveleita.
  5. Annostele täytettä rapeiksi paistettujen vohveleiden päälle.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 371

Energia 714 kcal

Proteiini 29 g

Hiilihydraatit 64 g

Rasva 37 g

Tyydyttynyt rasva 21 g

Ravintokuitu 4 g

Suola 9.1 g

Sokeri 1 g

Kolesteroli 239 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *