Kokonainen lohi uunissa
Annoskoko: 6 1 h
Kokonainen lohi uunissa on arjen helppo perusruoka
Kokonainen lohi uunissa on helpointa valmistaa kokonaisesta, peratusta kirjolohesta. Kirjolohi on kalana keskimäärin pienempi kooltaan kuin lohi, joten se sopii kokonaisena paremmin uuniin kuin lohi. Kaloja on tietysti eri kokoisia, joten myös pieni lohi käy hyvin raaka-aineeksi tähän reseptiin. Kokonaisena ostettu kala on yleensä edullisempi vaihtoehto kuin valmis kalafilee, joten tämä resepti sopii erinomaisesti yhdeksi edulliseksi arkiruoaksi kalakiintiötä täyttämään.
Olemme käyttäneet tässä reseptissä muutenkin helposti saatavilla olevia raaka-aineita ja mausteita, jotta tämä pääruoka olisi mahdollisimman helppo valmistaa ympäri vuoden. Jos haluat valmistaa lohen tai kirjolohen uunissa fileestä, niin reseptipankistamme löytyy useampikin resepti tähän tarkoitukseen; mm. uunilohi, uunikala, uunikirjolohi ja gremolatalohi.
Kokonainen uunilohi valmistuu tunnissa
Raaka-aineeksi kokonaiseen uuniloheen tarvitset kokonaisen, peratun kirjolohen tai pienen peratun lohen. Kokonaisia, perattuja kaloja on myynnissä hyvin varustettujen ruokakauppojen palvelutiskeillä kautta maan. Pyyhi kala kokonaan sisältä ja päältä kuivaksi ja tee kylkeen viiltoja. Viiltoihin laitetaan sitruunaviipaleita. Ne tuovat makua ja kaunista ulkonäköä kalalle uunissa.
Ohjeessa mainitulla kalan maustamisella kauttaaltaan tarkoitetaan sitä, että kalan sisään laitetaan perkuuviillon kautta täytteeksi sitruunaa, fenkolia, sipulia ja mausteita eli suolaa, fenkolinsiemeniä, valkopippuria ja valkosipulia. Lopuksi kalan päälle valutetaan viini, joka viimeistelee maun. Uunissa kala kypsyy noin 30 minuuttia, hieman kalan koosta riippuen. Koko ruoka on siis valmista tunnissa aloittelevankin kotikokin tekemänä.
Fenkoli sopii kokonaisen uunilohen kaveriksi erinomaisesti
Fenkoli on vahvan makuinen vihannes, joka sopii erityisen hyvin kalan kanssa makupariksi. Sitä on olemassa niin sanottua maustefenkolia, jonka siemenistä saadaan tässäkin reseptissä käytettävät fenkolinsiemenet sekä salaattifenkoli, jota myydään vihanneshyllyssä lähes jokaisessa keskikokoisessa ja suuressa ruokakaupassa.
Moni on voinut sivuuttaa fenkolin tähän mennessä vihanneshyllyssä, koska ei ole oikein tiennyt, kuinka sitä kuuluisi käyttää. Tässä reseptissä on hyvä mahdollisuus kokeilla fenkolia, jos se on aiemmin ollut hieman tuntemattomampi vihannes vaikkapa perinteisten kurkun tai salaatin sijaan. Reseptiä voi toki muunnella vapaasti. Kannattaa kokeilla eri makuja kokonaisen uunikirjolohen kanssa. Laita vaikka oma suosikkiversiosi kommentteihin alle muidenkin iloksi!
Valmistusaineet
- 1 kpl kokonainen perattu kirjolohi (n. 1,5 kg)
- 1,5 tl suolaa
- 1 tl kokonaista valkopippuria
- 1 tl murskattuja fenkolinsiemeniä
- 1 pieni fenkoli
- 1 makea sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 sitruunaa
- 1/2 dl valkoviiniä
Kokonainen lohi uunissa ohje
- Pyyhi kala päältä ja sisältä kuivaksi.
- Tee kalan kylkeen terävällä veitsellä viiltoja.
- Mausta kauttaaltaan suolalla, valkopippurilla sekä fenkolinsiemenillä.
- Nosta kala uunivuokaan tai leivinpaperin päälle uunipellille.
- Viipaloi fenkoli ja sipuli ohuiksi mandoliinilla tai terävällä veitsellä.
- Viipaloi kuoritut valkosipulinkynnet ja pestyt sitruunat.
- Täytä kala fenkolilla, sipuleilla ja lisää viipaloitua sitruunaa.
- Taita sitruunaviipaleita myös kalaan tekemiisi viiltoihin.
- Jos kasviksia jää yli, lisää ne vuokaan kalan kanssa kypsymään. Valuta kalan päälle viini.
- Paista 175 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia kalan koosta riippuen.
Reseptin ravintosisältö / annos
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Annoskoko 324 g
Energia 272 kcal
Proteiini 28 g
Hiilihydraatit 2 g
Rasva 14 g
Tyydyttynyt rasva 3 g
Ravintokuitu 2 g
Suola 1.8 g
Sokeri 2 g
Kolesteroli 88 mg
Hyvä resepti alkuvuoden säästökuurille!
Parasta ikinä?lohta kerran viikossa kokonaisena tai medaljonkina. Fenkoliin olen hurahtanut, sopii miten vain valmistettuna. Valkosipuli ei mielestäni kuulu kalalle.
Helppo uunikala vähällä vaivalla
Todella helppo, tuli herkullista!
Moro. Hyvä ohje. Sen verran ohi, että fenkoli ja sipulit pannun kautta. Lisäksi tein skagenia. Mutta Hukkasen ohje Tyrväältä tiätysti hyvä!!