Kirjolohiceviche Micken tapaan
Annoskoko: 4 30 min
kIRJOLOHICEVICHE – raikas tarjottava
Kirjolohicevichen on meille ideoinut ahvenanmaalainen kokki Michael Björklund, joka tunnetaan mm. ohjelmasta Strömsö. Kirjolohiceviche on herkullinen tarjottava ja antaa raikkautta joulupöytään. Se sopii hyvin alkupalaksi tai osaksi kalatarjottavia. Tämän reseptin ohjeella voit valmistaa cevichen myös siiasta, kuhasta, ahvenista tai mistä kalasta haluatkaan. Kirjolohiceviche sopii myös muihinkin juhlapyhiin kuin jouluun tai osaksi illanistujaisten tarjottavia.
Ceviche on ruokana lähtöisin Etelä-Amerikasta ja se tarkoittaa limellä tai sitruunalla raakakypsytettävää kalaruokaa. Perinteisesti cevichen marinointiaika on ollut pitkä, jopa kolme tuntia, mutta tässä reseptissä pitkää raakakypsytystä ei tarvita. Tämä resepti valmistuu siis kätevältä kotikokilta alle puolessa tunnissa.
Cevichen marinadiin kuuluu sitruuna ja chili
Cevichen perinteitä kunnioittaen marinadissa käytämme reseptissä sitruunamehua ja chiliä. Sitruunahappo raakakypsyttää kalan ja saa ne näyttämään lähestulkoon kypsennetyiltä, ja samanaikaisesti mehu maustaa raaka-aineen. Sitrusmehun happo pohjimmiltaan ”keittää” kalan antaen sille kiinteän koostumuksen säilyttäen samalla sen tuoreuden.
Ihanan raikasta makua cevicheen tuo myös soijakastike ja inkivääri, jotka antavat hieman itämaista vivahdetta annokseen. Kun ainekset on yhdistetty ja sekoitettu keskenään, koko komeus kruunataan appelsiinilohkoilla, vihanneskrassilla sekä korianterilla.
Kirjolohicevicheä tehtäessä on kiinnitettävä huomioita kalan laatuun ja tuoreuteen. Koska kyse on raa’asta kalasta, tulee kiinnittää erityistä huomiota asianmukaiseen ja hygieeniseen kalan käsittelyyn.
Valmistusaineet
- 400 g kirjolohifileetä
- 2 rkl soijaa
- 1 rkl inkivääriä
- puolikas chili
- puolikkaan sitruunan mehu
- 1 appelsiini
- ruohosipulia
- oliiviöljyä
- korianteria
- vihanneskrassia
Kirjolohiceviche Micken tapaan ohje
- Pilko kirjolohifilee pieniksi kuutioiksi ja laita ne kulhoon.
- Kaada päälle soijakastiketta ja raastettu inkivääri. Sekoita.
- Purista puolikkaan sitruunan mehu ja hienonna puolet chilistä sekä ruohosipuli. Lisää nämä seokseen.
- Siirrä seos tarjoiluvadille ja lorauta päälle hieman oliiviöljyä.
- Lisää viipaloidut appelsiinilohkot ja viimeistele korianterilla sekä vihanneskrassilla.
Reseptin ravintosisältö / annos
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Annoskoko 196
Energia 249 kcal
Proteiini 18 g
Hiilihydraatit 6 g
Rasva 17 g
Tyydyttynyt rasva 3 g
Ravintokuitu 2 g
Suola 3.7 g
Sokeri 3 g
Kolesteroli 54 mg