Graavisiika
Annoskoko: 5 8 h 10 min
graavisiika on juhlava tarjottava
Graavisiika tuo vaihtelua kalapöytään. Graavaaminen eli tuoresuolaaminen on suosittu tapa valmistaa kalaa. Tiedätkö, mistä graavikalan nimi tulee? Sana graavi tulee ruotsin kielen sanasta grav ja tarkoittaa hautaa. Graavaamisessa kala ikään kuin haudataan suolaan. Parhaimmat kalat graavattaviksi ovat lohi, kirjolohi ja siika.
Voit käyttää graavaamiseen perinteisesti pelkkää suolaa tai graavata siian melkein millä tahansa haluamallasi maulla. Usein graavisiika tuoresuolataan pelkällä suolalla ja eri pippureilla, mutta voit käyttää siihen myös hedelmiä, kuten sitruunaa. Tässä reseptissä graavisiika saa makunsa raikkaasta ginistä ja roseepippureista. Yksi näyttävä ja maistuva, mutta ei niin perinteinen vaihtoehto on valmistaa siika mustikkagraavattuna.
Graavisiika ei vaadi sen enempää vaivaa valmistuksessa kuin perinteisen graavilohen valmistaminen.
Tarjoa ginillä graavattu siika sellaisenaan osana kalatarjottavia tai nauti sitä esimerkiksi saaristolaisleivän tai tumman leivän päällä. Itse aterialla lisukkeeksi sopivat mainiosti vaikkapa keitetyt perunat.
ginigraavattu siika on helppo valmistaa
Ginigraavattu siika on helppo valmistaa. Valitse Kalaneuvoksen tuoretta siikafileetä kaksi kappaletta, noin 700 g joko suomulla tai suomustettuna. Voit käyttää myös kokonaista siikaa, jos sellainen on saatavilla ja osaat sen itse fileoida. Tämä resepti on tehty viidelle syöjälle, mutta osana muita kalatarjottavia siitä riittää useammallekin.
Vedellä putsatut ja kuivatut ruodottomat siikafileet maustetaan ensin tehosekoittimessa sekoitetuilla mausteilla, jonka jälkeen ne asetetaan vasten toisiansa kelmulla peitettynä maustumaan. Täydellisen lopputuloksen saat, jos annat niiden graavaantua vuorokauden ajan viileässä. Graavisiika on valmis siivutettavaksi seuraavana päivänä. Katso reseptivideo alta ja valmista ginigraavattu siika sen mukana!
Graavisiika – Pakastus ja säilyvyys
Graavisiika kannattaa parhaan makukokemuksen saamiseksi nauttia pian graavauksen jälkeen. Graavattu siika säilyy hyvänä jääkaapissa 0-3 asteessa vuorokauden tai pari. Varsinaisesti terveysturvallisena säilyvyys on hyvä, mutta makukokemuksen kannalta suosittelemme tuotteen nauttimista vuorokauden tai parin sisällä.
Graavattu siika tulisi nostaa tarjolle lämpimään huoneilmaan joulupöytään vain hetkeksi, jolloin syöjät saavat ottaa haluamansa määrän kalaa lautasille ja sitten siirtää graavattu siika takaisin kylmään odottamaan seuravaa tarjoilua.
Graavisiian pakastus on mahdollista, jos siikafilee on tuore, eikä jo kertaalleen pakastettu aiemmin. Eli aivan kuten normaalillakin tuorekalalla pakastaminen on mahdollista. Suositeltavinta ja makunautinnoltaan parasta on kuitenkin nauttia graavattu siika pian graavauksen jälkeen.
Valmistusaineet
- 700 g Kalaneuvos siikafileetä
- 3/4 dl merisuolaa
- 1,25 dl ruokosokeria
- 3/4 dl giniä
- 1/2 rkl kevyesti murskattuja roseepippureita
- 1 rku tilliä
Graavisiika ohje
- Mittaa merisuola, ruokosokeri ja gini tehosekoittimeen ja aja ainekset nopeasti sekaisin, n. 10–15 sekunnin ajan.
- Laita siikafileet syvään vuokaan nahkapuoli alaspäin ja kaada suola-sokeri-giniseos tasaisesti kalan päälle. Peitä kalojen pinta tillinoksilla.
- Nosta kalapalat päällekkäin niin, että toisen fileen pyrstöpää on toisen paksumpaa päätä vasten.
- Peitä vuoka kelmulla ja anna kalan suolaantua jääkaapissa 1 vuorokausi.
- Ota graavautunut kala jääkaapista, pyyhi fileet puhtaaksi ja taputtele pintakuivaksi.
- Rouhi roseepippureita karkeaksi murskaksi, ripottele pippurikerros kalan pinnalle ja leikkaa kala ohuiksi siivuiksi.
Reseptin ravintosisältö / annos
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Annoskoko 194
Energia 259 kcal
Proteiini 29 g
Hiilihydraatit 22 g
Rasva 3 g
Tyydyttynyt rasva 1 g
Ravintokuitu 1 g
Suola 15 g
Sokeri 21 g
Kolesteroli 69 mg
Joulun ykkösherkkuni!