Bouillabaisse
Annoskoko: 4 30 min
Bouillabaisse – ranskalainen kalakeitto aiolin kera
Bouillabaisse eli ranskalainen kalakeitto on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen kalaruoka! Tämä ranskalainen äyriäiskeitto on peräisin Ranskan Marseillesta, missä tarinan mukaan sen kehittivät paikalliset kalastajat, kun he kaipasivat helppoa ja halpaa evästä mukaan töihin. Mikä sen kätevämpää ja edullisempaa, kuin valmistaa keitto omasta kalasaaliista. Tämä maukas tomaattinen kala-äyriäiskeitto on sittemmin noussut yhdeksi arvostetuksi ranskalaiseksi klassikkoruoaksi muiden joukossa.
Maukkaan bouillabaissen saat valmistamalla liemen kalojen ja äyriäisten perkeistä. Kalaliemen valmistat keittämällä perkeitä vedessä noin 10 min ajan ja sen jälkeen siivilöimällä liemen talteen. Lähes yhtä maistuvan kalakeiton valmistat käyttämällä valmista kalafondia tai kalaliemikuutioita.
Raikas, hieman anikselta maistuvat fenkoli, tuoreet yrtit ja valkosipuli antavat tälle ranskalaiselle kalakeitolle sille ominaisen maun, tomaattia ei myöskään saa tästä kalakeitosta unohtaa! Perinteisesti tähän ruokaa käytettiin niitä kaloja ja äyriäisiä, mitä on kulloinkin ollut saatavilla. Voit käyttää keittoon lempiäyriäisiäsi sekä vaalean kalan tilalle sopii hyvin myös Kalaneuvoksen tuore, pakattu kirjolohifilee. Huomaathan, että tämä kalakeitto on parhaimmillaan heti nautittuna, sillä äyriäiset sitkistyvät herkästi uudelleen lämmitettäessä. Katso reseptivideo alta ja valmistan bouillabaisse videon mukana!
Bouillabaisse on helppo ruoka muunnella arkeen ja juhlaan
Bouillabaisse on maukas ja terveellinen kalaruoka niin arkeen kuin juhlaan. Arkisen keiton valmistat kalaliemikuutioista tehdystä kalaliemestä, tölkkitomaateista, tuoreista kasviksista sekä huokean hintaisesta vaalealihaisesta kalasta, kuten seitistä tai turskasta. Äyriäisistä edullisimpia vaihtoehtoja ovat pakastealtaasta löytyvät äyriäissekoitukset. Fenkolin voit korvata erilaisilla kotimaisilla kasviksilla, kuten porkkanalla, purjosipulilla ja perunalla.
Juhlavamman kalakeiton saat, kun keität kalaliemen itse, lisäät keiton joukkoon hieman valkoviiniä ja käytät raaka-aineena kokonaisia, kuorellisia katkarapuja ja simpukoita sekä esimerkiksi Kalaneuvoksen kuhafileetä.
Aioli kruunaa ranskalaisen äyriäiskeiton
Oli keittosi sitten arkinen tai juhlava, maistuu sen seurana tuore leipä sekä nokare aiolia eli valkosipulimajoneesia. Aiolin valmistus on muuten yllättävän helppoa! Unohda tipoittain lisätty öljy ja kokeile valmistaa majoneesi sauvasekoittimella. Käyttämällä sekoittamisessa sauvasekoitinta voit lisätä kaikki raaka-aineet kerralla korkeareunaiseen kulhoon ja antaa koneen käydä, kunnes ainekset muodostavat kiinteän massan.
Aioli on todella monikäyttöinen kastike. Aiolilla tuot mm. makua ja täyteläisyyttä erilaisiin keittoihin. Kokeile aiolia myös levitteenä, uunijuuresten dippinä tai itsetehtyjen hampurilaisten kastikkeena.
Valmistusaineet
aioli:
- 2 valkosipulin kynttä
- 1 keltuainen
- 1 rkl sitruunanmehua
- 1 tl suolaa
- 2 tl mustapippuria
- 1 dl öljyä
- 2 valkosipulin kynttä
- 1 keltasipuli
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 fenkoli (n. 300 g)
- 8 dl kalalientä
- 1 tölkki kuorittuja kokonaisia tomaatteja
- 8 kpl kokonaisia mustapippureita
- 4 laakerinlehteä
- 1 tl cayennepippuria
- 300 g vaaleaa ruodotonta Kalaneuvos kalafileetä, esim. kuhaa tai ahventa
- 300 g kuorittuja äyriäisiä (esim. katkarapuja tai simpukoita)
- 1/2 sitruunan mehu
- 1 ruukku tuoretta lehtipersiljaa
- 2 rkl tuoretta timjamia
Bouillabaisse ohje
Aioli:
- Hienonna tai raasta valkosipuli hienoksi.
- Mittaa kaikki aiolin ainekset korkeaan muoviastiaan.
- Upota sauvasekoitin astian pohjalle ja käynnistä kone.
- Nosta sauvasekoitinta hitaasti ylöspäin, kunnes seos on tasaista.
- Kaada aioli tarjoiluastiaan. Valmis majoneesi säilyy jääkaapissa pari päivää.
Bouillabaisse:
- Hienonna valkosipulin kynnet ja kuutioi sipuli.
- Poista fenkolista kanta ja hienonna se ohuiksi siivuiksi.
- Kuullota sipuleita hetki öljyssä kattilan pohjalla, kunnes ne ovat hieman pehmenneet.
- Lisää joukkoon paloiteltu fenkoli ja hämmentele hetki.
- Kaada seuraavaksi kattilaan kalaliemi, tölkkitomaatit ja lisää joukkoon myös mustapippurit, laakerinlehdet sekä cayennepippuri.
- Anna keiton hautua kannen alla noin 15 min.
- Sulata äyriäiset tarvittaessa juoksevan veden alla siivilässä. Paloittele kala. Lisää äyriäiset kattilaan yhdessä sitruunan mehun ja paloitellun kalan kanssa.
- Kuumenna keitto ja anna hautua miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan, kunnes kalapalat ovat kypsiä. Hämmennä varoen, jotta et hajota kalapaloja.
- Mausta valmis keitto tuoreella lehtipersiljalla sekä timjamilla.
- Tarjoa keitto tuoreen leivän ja aiolin kera.
Reseptin ravintosisältö / annos
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Annoskoko 575 g
Energia 380 kcal
Proteiini 33 g
Hiilihydraatit 8 g
Rasva 24 g
Tyydyttynyt rasva 3 g
Ravintokuitu 5 g
Suola 2.1 g
Sokeri 3 g
Kolesteroli 175 mg
nopea ja helppo keitto ja vielä hyvän makuinen.
Tällä herkutellaan ja vieraita kestitään …niin täydellistä herkkua
Ihana keitto ja hienoa että siitä on tehty suomalainen versio?
Tämä keitto hurmaa jokaisen tuoksullaan ja maullaan.
Hyvää!
Helppo ja herkullinen.
Uusi muunnos perinneherkkuun
Tämäkin minulta unohduksiin jäänyt resepti !! Pittää hetimiten tehä, tämä on niiiiiiin hyvää ja lämmittävää.
Ihan lempparia, ite vaihdan keltasipulin shalottiin ja lisään vielä vähän tilliä (koska rakastan tillin makua) ja avot, täydellistä
⭐⭐⭐⭐⭐ – herkullista
Erittäin herkullista. Ei voi muuta sanoa.
Herkullista.
?
Tämä voisi olla kokeilemisen arvoinen resepti ?. Oikaisisin varmasti sen verran että ostaisin aiolin valmiina
Todella maukas
Saisipa vahvaa kalalientä valmiina, esim.pakasteena, kuten pinaattikeitto. Kolumbian vuorilla saimme kuumaa taimenlienttä kylmän patikan jälkeen. Täydellistä!
Maukas keitto
Teen tätä tuontapaisella reseptillä, mutta heitän mukaan kasviksia, mitä (jää)kaapissa ja pakastimessa sattuu olemaan. Viimeksi lätkin sekaan itse kasvatettuja vihreitä ja härkäpapuja, vähän punaisia linssejä (hajoavat ja saostavat), vähän lehtikaalia/mangoldia ja kesäkurpitsaa. Sahrami antaa hyvän säväyksen. Yleensä käytän sekä vähän lohta että jotain vaaleaa kalaa, katkarapuja ja viimeksi vähän simpukoita. Liemen keitin naapurin kalastaman kuhan fileeraus”jätteistä”.
Tämä oli ihanaa. Ja helppo valmistaa. Lapsetkin tykkäsivät!
Lempparini niin kotona kuin myös ravintoloissa❤
Jep, ei turhaan kehuta täällä 🙂 tarjoiltiin vieraille ja kaikille maistui
Tuolla aiolin ohjeeella ei kyllä aiolia syntynyt !!
Hyvä resepti, omaani lisään vielä varsiselleriä.
Maistuva keitto onnistuu näillä ohjeilla helposti ja nopeasti. Aiolin ohje kannattaa katsoa toisaalta. Siksi vaan kolme tähteä.
Kiitos mukavasta palautteesta 🙂
Muuten olisi ollut varmaan todella hyvää, mutta ohjeessa cayennepippuria ihan liikaa. Otin puolet pois mutta sittenkin päällimmäisenä tuntui tulisuus. Kalan ja äyriäisten maku ei tullut lainkaan kielelle.
Loistava resepti. Cayennepippuri oli piste iin päällä.
Itse lisäsin vielä sahramia – keitosta tuli
entistäkin hienomman väristä!
Ja raastettua appelsiininkuorta – toi kirpeyttä ja raikkautta!
Tosi ihana keitto, kiitos ohjeesta.
Kalaliemenä käytin valmista Tomi Björckin kalalientä, kun ei sattunut olemaan itsetehtyä.
Herkullinen soppa
Hiukan eri tavalla olen tehnyt. Käyttänyt smetanaa aiolin tilalla