Bouillabaisse

Annoskoko: 4 30 min

Bouillabaisse

Valmistusaineet

Bouillabaisse:

  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 keltasipuli
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 fenkoli (n. 300 g)
  • 8 dl kalalientä
  • 1 tölkki kuorittuja kokonaisia tomaatteja
  • 8 kpl kokonaisia mustapippureita
  • 4 laakerinlehteä
  • 1 tl cayennepippuria
  • 300 g vaaleaa ruodotonta Kalaneuvos kalafileetä, esim. kuhaa tai ahventa
  • 300 g kuorittuja äyriäisiä (esim. katkarapuja tai simpukoita)
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 1 ruukku tuoretta lehtipersiljaa
  • 2 rkl tuoretta timjamia

Aioli:

  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 keltuainen
  • 1 rkl sitruunanmehua
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl mustapippuria
  • 1 dl öljyä

Bouillabaisse ohje

  1. Hienonna valkosipulin kynnet ja kuutioi sipuli.
  2. Poista fenkolista kanta ja hienonna se ohuiksi siivuiksi.
  3. Kuullota sipuleita hetki öljyssä kattilan pohjalla, kunnes ne ovat hieman pehmenneet.
  4. Lisää joukkoon paloiteltu fenkoli ja hämmentele hetki.
  5. Kaada seuraavaksi kattilaan kalaliemi, tölkkitomaatit ja lisää joukkoon myös mustapippurit, laakerinlehdet sekä cayennepippuri.
  6. Anna keiton hautua kannen alla noin 15 min.
  7. Sulata äyriäiset tarvittaessa juoksevan veden alla siivilässä. Paloittele kala. Lisää äyriäiset kattilaan yhdessä sitruunan mehun ja paloitellun kalan kanssa.
  8. Kuumenna keitto ja anna hautua miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan, kunnes kalapalat ovat kypsiä. Hämmennä varoen, jotta et hajota kalapaloja.
  9. Mausta valmis keitto tuoreella lehtipersiljalla sekä timjamilla.
  10. Tarjoa keitto tuoreen leivän ja aiolin kera.

Aiolin ohje

  1. Hienonna tai raasta valkosipuli hienoksi.
  2. Mittaa kaikki aiolin ainekset korkeaan muoviastiaan.
  3. Upota sauvasekoitin astian pohjalle ja käynnistä kone.
  4. Nosta sauvasekoitinta hitaasti ylöspäin, kunnes seos on tasaista.
  5. Kaada aioli tarjoiluastiaan. Valmis majoneesi säilyy jääkaapissa pari päivää.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Reseptiin sopivia Kalaneuvoksen tuotteita
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 575 g

Energia 380 kcal

Proteiini 33 g

Hiilihydraatit 8 g

Rasva 24 g

Tyydyttynyt rasva 3 g

Ravintokuitu 5 g

Suola 0.8 g

Sokeri 3 g

Kolesteroli 175 mg

Bouillabaisse – ranskalainen kalakeitto aiolin kera

Bouillabaisse eli ranskalainen kalakeitto on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen kalaruoka! Tämä ranskalainen äyriäiskeitto on peräisin Ranskan Marseillesta, missä tarinan mukaan sen kehittivät paikalliset kalastajat, kun he kaipasivat helppoa ja halpaa evästä mukaan töihin. Mikä sen kätevämpää ja edullisempaa, kuin valmistaa keitto omasta kalasaaliista. Tämä maukas tomaattinen kala-äyriäiskeitto on sittemmin noussut yhdeksi arvostetuksi ranskalaiseksi klassikkoruoaksi muiden joukossa. Katso reseptivideo alta ja valmistan bouillabaisse videon mukana!

Bouillabaisse reseptivideo