Uuniahvenet

Annoskoko: 4

Uuniahvenet resepti Kalaneuvos

Uuniahvenet – mieltä lämmittävä kalaresepti

Järvikalojen käytön suosio ruoanlaitossa on lisääntynyt ja niiden voidaan sanoa olevan jopa hieman trendikkäitä tällä hetkellä. Uuniahvenet on lämpöä arkeen tai viikonloppuun tuova kalaresepti ja se on oiva valinta, kun haluat valmistaa jotain todella hyvää Suomen kansalliskalasta, ahvenesta. Ahven on Suomen yleisin kala, jota voi hyvällä omallatunnolla käyttää ruoanlaitossa, kuten kaikkia Kalaneuvoksen myymiä kalatuotteita. Kalaneuvoksen ahvenet tulevat Lappajärveltä, Kyrösjärveltä ja Pyhäjärveltä paikallisilta kalastajilta.

Ahvenen perkaaminen on yksinkertainen operaatio

Ilman laadukasta fileointiveistä ahvenen fileointi voi olla kokemattomalle tekijälle hieman haastavaa, mutta tässä reseptissä ahvenet vain perataan, joten työvaihe on hieman helpompi, etkä tarvitse niin monia välineitä.

Ahven perataan seuraavasti:

  1. Poista vatsaevät
  2. Avaa vatsa saksilla
  3. Poista sisäelimet ja kidukset
  4. Huuhtele kala

Ahven uunissa on helppo valmistaa, mutta ei aivan pikaruokaa

Ahvenet uunissa valmistetaan tässä reseptissä täyttämällä ne sipulin ja sitruunan viipaleilla. Vuokaan laitetaan myös fenkolia tuomaan makua ja valkoviiniä kostuttamaan annosta. Makuelämys viimeistellään voinokareilla. Ahven on maukas ja vähärasvainen kala, joten pieni määrä voita sopii lisättäväksi viimeistelemään annoksen herkullisen maun. Uunissa ahvenet viihtyvät puolisen tuntia, hieman riippuen niiden koosta. Valmisteluihin lisukkeineen kuluu myös hieman aikaa, joten aivan pikainen herkku ei ole kyseessä.

Lisukkeeksi tässä reseptissä valmistetaan pannulla paistettuja kantarellejä, jotka voi valmistaa sillä aikaa, kun itse annos on kypsymässä uunissa. Ainekset voi lopuksi yhdistää samaan vuokaan tai tarjoilla juhlallisemmin aseteltuna annoksiksi lautasille erikseen. Sieniä karsastavien annoksista voi tällä tavoin jättää sienet tarvittaessa pois. Voit myös kokeilla muita lisukkeita, mikäli kantarelleja ei ole saatavilla tai haluat muuten vain muunnella reseptiä mielesi mukaan. Koko komeuden valmistamiseen kuluu aikaa kolmisen varttia. Lopputuloksena syntyy suomalaista ruokaa järvistä ja metsistä, joten pieni odottelu on sen arvoista. Uunissa vkypsennettävät kalaruoat ovat suomalaisten erityisessä suosiossa – ehkä siksi, että elämme kylmässä ilmastossa ja uunin lämmittäminen levittää lämpöä mukavasti koko keittiöön. Siksi tämä resepti sopiikin erityisesti kylmeneviin syys- tai talvi-iltoihin. Jos haluat nautiskella ahvenista kesällä, niin grillatut ahvenet ovat erinomainen ruoka kesäkeleille. Paistetut ahvenet maistuvat hyvälle kaikkina vuodenaikoina.

Valmistusaineet

4 perattua kokonaista ahventa
2 tl sormisuolaa
1 tl mustapiipuria myllystä
1 makea sipuli
1 sitruuna
2-3 fenkolia
2 dl valkoviiniä
25 g voita

lisäksi:
½ l kantarellejä
ripaus suolaa
pari rouhausta mustapippuria
2 rkl voita

Tässä reseptissä käytetyt tuotteet

Tee näin

  1. Pyyhi ahvenet kuiviksi ja mausta ne kauttaultaan suolalla ja pippurilla.
  2. Viipaloi sipuli ja sitruuna. Täytä ahvenet viipaleilla. Ylijääneet viipaleet voit levittää uunvuoan pohjalle.
  3. Viipaloi myös fenkoli ja lisää se vuokaan. Ota talteen fenkolista hyväkuntoiset tillimäiset tupsut.
  4. Valuta pohjalle viiniä ja nosta ahvenet kasvisten päälle. Leikkaa voista nokareita ja lisää ne ahventen päälle.
  5. Paista uunissa 200 asteessa noin 20-30 minuuttia, riippuen ahventen koosta.
  6. Puhdista kantarellit ja paista ne voissa pannulla kauniin ruskeiksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
  7. Viimeistele ahvenet sienillä ja sienet fenkolin tupsuilla.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.