Savulohipiiras

Annoskoko: 6

Lohipiirakka resepti Kalaneuvos

Savulohipiiras – lohipiirakka arkeen tai juhlaan

Suolainen savulohipiiras on siitä mainio lohipiirakka tarjottavaksi, että se sopii niin juhlatarjottavaksi, kahvitteluhetkiin kuin myös mukaan vietäväksi illanistujaisiin. Ylijääneen piirakan voi nauttia lounaaksi, sillä kylmäsavulohen ja kerman ansiosta tästä piirakasta tulee sen verran ruokaisa, että se sopii erinomaisesti vaikka töihin mukaan otettavaksi raikkaan salaatin kera. Simppeliin piirakkaan tulee yksinkertainen margariinista ja vehnäjauhoista tehty suolaisen piirakan pohja, eikä täytteeseenkään tarvita lukuisia erilaisia raaka-aineita. Siksi savulohipiiras on luottotarjottava lyhyenkin varoitusajan vieraille.

Piirakoissa on se hyvä puoli, ettei ole yhtä ainoaa ja oikeaa tapaa valmistaa niitä. Piirakkataikinaa pystyy muokkaamaan joustavasti oman ruokavalion mukaiseksi. Suolaisen piirakkapohjan voi valmistaa vain muutamasta raaka-aineesta, kuten tässä reseptissä on tehty. Pohjan voi jättää myös kokonaan pois, jolloin saadaan aikaan gluteeniton piirakka, kuten reseptipankistamme löytyvässä kirjolohi-mangoldipiirakassa on tehty. Myös kauppojen pakastealtaista löytyvät valmiit piirakkapohjat ajavat asiansa moitteettomasti, mikäli aikaa tai jaksamista piirakkapohjan valmistamiseen itse ei ole.

Piirakan täytteen ainesosien suhteen on täysi vapaus varioida ja tehdä kokeiluja jääkaapin sisällön puitteissa. Savulohipiiraan maustamiseen voi kokeilla vaikkapa paahdettuja pinjansiemeniä, fetajuustoa, marinoituja kasviksia tai tuorejuustonokareita. Kuten muussakin kokkailussa, kannattaa myös piirakoissa suosia satokauden mukaisia täytteitä. Syksyllä lohipiirakkaan voi lisätä sieniä tai juureksia ja keväällä voi lohen seuraksi nakata vihreää parsaa.

Näillä nikseillä onnistut lohipiirakan teossa

Vaikkei tämän yksinkertaisen piirakkareseptin kanssa voi juuri epäonnistua, tulee kuitenkin olla tarkkana muutaman tärkeän työvaiheen kohdalla. Ennen täytteen lusikointia esipaistetun pohjan päälle on tärkeää, että pohja on jäähtynyt kunnolla, jotta täytteessä käytetty kananmuna ei ala kypsyä jo ennen uuniin laittamista.

Savulohipiiras, kuten muutkin piirakat ylipäänsä, kannattaa paistaa mieluummin uunin keski- tai alaosassa kuin ylätasolla. Näin vältytään tilanteelta, jossa piirakan pinta tummuu liikaa, vaikka täyte on vielä raaka. Jos piirakka näyttää alatasolla paistamisesta huolimatta tummuvan liikaa, voi piirakan päälle asettaa kevyesti leivinpaperin tai pinnan voi peittää foliolla. Uunit ovat yksilöitä eli pelkkään paistoaikaan ei koskaan kannata yksinomaan luottaa. Maltti ja piirakan säännöllinen tarkkaileminen uunissa paistamisen aikana ovat avain onnistumiseen.

Valmistusaineet

pohja:
100 g margariinia
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl juustoraastetta
3 rkl vettä

täyte:
150–200 g Kalaneuvos kylmäsavukirjolohta tai -lohta siivuina
1 dl hienonnettua purjoa
kirsikkatomaatteja halkaistuna
3 kananmunaa
1 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
¾ dl hienonnettua tuoretta tilliä tai 2 tl kuivattua tilliä
1 tl sitruunapippuria
½ tl suolaa

Tässä reseptissä käytetyt tuotteet

Tee näin

1. Sekoita vehnäjauhot ja rasva keskenään.

2. Lisää juustoraaste ja vesi. Sekoita taikina tasaiseksi.

3. Painele taikina paistovuoan pohjalle ja reunoille. Paista 225 asteessa uunin keskitasossa noin 15 minuuttia.

4. Saksi kirjolohi tai lohi palasiksi.

5. Sekoita munat, maito, kerma, tilli, sitruunapippuri ja suola kulhossa.

6. Levitä lohipalat, purjo ja kirsikkatomaatin puolikkaat puolikypsälle piiraspohjalle ja kaada päälle munaseos. Ripottele juustoraaste pinnalle.

7. Paista piirasta vielä noin 20 minuuttia.

Takaisin resepteihin Tulosta sivu

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.