Paistetut ahvenet

Annoskoko: 4

Paistetut ahvenet Kalaneuvos

Paistetut ahvenet pannulla – resepti kesään

Paistetut ahvenet pannulla valmistettuna on helppo, mutta aivan ihanan makuinen resepti. Paistetut ahvenet ovat parhaimmillaan kesäisten, tuoreiden vihannesten ja uusien perunoiden kanssa nautittuna. Tässä reseptissä pääosassa ovat yksinkertaiset, puhtaat maut tuoreista raaka-aineista. Kalaneuvoksen ahvenfileet ruokaa varten saat tuorekalatiskiltä tai mahdollisesti omasta mökkirannasta tai järveltä itse kalastettuna. Vihannesten osalta kannattaa hyödyntää satokausikalenteria ja valita kuhunkin vuodenaikaan sopivat juurekset tai vihannekset sesongin mukaan. Näin saat annoksesta parhaan makuisen ja samalla toimit myös ekologisesti. Ahven on kalana erittäin suositeltava ruokakala ja sen kalakannat ovat erittäin terveellä pohjalla kun suosit kotimaisia ahvenia. Kalaneuvoksen ahvenet tulevat suomalaisilta kalastajilta Lappajärveltä, Pyhäjärveltä ja Kyrösjärveltä. Voit tutustua kalojemme alkuperään tarkemmin sivuillamme.

Ahventen paistaminen pannulla onnistuu muutamalla niksillä

Tässä reseptissä annoksen pääraaka-aineiden eli ahvenfileiden ja uusien perunoiden lisäksi valmistetaan sesonkivihanneksia pikkelöityinä. Olemme valinneet tähän reseptiin vihannekset juhannusruokailua silmällä pitäen, eli kesäkuun sesonkivihanneksia. Mikäli valmistat annoksen johonkin muuhun vuodenaikaan, niin kannattaa vihannekset (tai haluamasi muut lisukkeet) valita kyseisen satokauden mukaan. Itse vihanneslisukkeen valmistaminen on pikkelöitynä hyvin yksinkertaista. Sinun tarvitsee vain pilkkoa vihannekset sopivan pieniksi paloiksi ohjeen mukaisesti ja sekoittaa ne tämän jälkeen etikasta, sokerista ja suolasta valmistettuun liemeen maustumaan kulhoon. Suositeltu aika maustumiseen on noin tunti, mutta lyhyempikin aika riittää, mikäli ruokailijat odottavat nälkäisinä pöytään pääsyä.

Ahventen paistaminen pannulla on yksinkertainen ja nopea operaatio, mutta muutama käytännön niksi kannattaa muistaa. Pannu ja sille laitettava voi (ja mahdollinen öljy) kannattaa lämmittää kuumaksi ennen fileiden pannulle laittoa. Voit käyttää pelkkää voita tai voin ja öljyn sekoitusta. Voi tuo kalafileiden pintaan kauniin värin. Fileitä kannattaa ”pyöritellä” voissa pannua kallistelemalla, että voita pääsee myös fileiden päällipuolelle. Ota pannu siis käteesi ja kallistele sitä tarvittava määrä paiston aikana. Näin vältät myös ahvenfileiden kuivumista. Toinen tärkeä asia pitää mielessä on paistoaika, eli fileitä ei saa paistaa liian pitkään tai niistä tulee kuivia ja kalafileiden mehevä maku katoaa. Kolmas tärkeä seikka muistaa on pintasuola, joka yllättävän helposti unohtuu paiston tuoksinnassa. Suolan riittävä käyttö kaikessa kalaruoan valmistamisessa on parhaan maun kannalta erittäin oleellista.

Tarjoile ahvenfileet ja kausivihannekset uusien perunoiden kera. Viimeistele perunat keittäessä tai annoksia kasattaessa tillillä. Herkullisia ruokailuhetkiä!

Valmistusaineet

8 Kalaneuvos ahvenfilettä
1 tl suolaa
¾ tl mustapippuria myllystä
voita paistamiseen

pikkelöidyt kesävihannekset:
1 nippu retiisejä
1 pkt kukkakaalimixiä (romanesco ja violetti)
3 porkkanaa
3 pientä kevätsipulia
2 dl valkoviinietikkaa
1 dl vettä
2 rkl ruokosokeria
2 rkl sormisuolaa

lisäksi:
700 g pieniä varhaisperunoita
1 tl sormisuolaa
tilliä

Tässä reseptissä käytetyt tuotteet

Tee näin

  1. Huuhtele vihannekset. Leikkaa retiiseistä naatit. Leikkaa pienet retiisit puoliksi ja isoimmat neljään osaan. Paloittele kukkakaalit kukinnoiksi. Viipaloi porkkanat lanteiksi. Leikkaa nippusipuleista varret sivuun. Halkaise sipuli pituussuunnassa puoliksi.
  2. Siirrä vihannekset kulhoon ja mittaa päälle etikka, sokeri ja suola. Sekoita hyvin ja anna maustua huoneenlämmössä noin tunti.
  3. Harjaa perunat puhtaiksi ja keitä napakan kypsiksi. Valuta ja ripottele pinnalle sormisuola.
  4. Pyyhi kalafileet kuiviksi ja ripottele pinnalle suola. Paista ahvenfileet voissa pannulla noin minuutin per puoli. Mausta lopuksi mustapippurilla. Koristele annos tillillä.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.