Paistettu lohi kulhossa

Annoskoko: 4

Paistettu lohi resepti Kalaneuvos

Paistettu lohi kruunaa kulhoruoan

Paistettu lohi kruunaa tässä ateriassa trendikkään tattarista ja paahdetuista kasviksista koostuvan kulhoruoan. Kulhossa tarjottavat ateriat eli bowl foodit ovat saavuttaneet suuren suosion, eikä ihme. Kauniisti koristellut, värikylläiset kulhoruoat ovat vedet kielelle herauttava yhdistelmä herkullisia makuja. Ne on koottu silmällä pitäen sitä, että ne sisältävät runsaasti elimistölle hyödyllisiä ravintoaineita; pyritäänhän ne valmistamaan ravintoympyrän kaikki lohkot huomioiden. Yhden lounaaksi nautitun kulhon voimalla jaksaa pitkälle päivään, sillä kulhoruoista löytyy reippaasti vatsantäytettä.

Lohikulho on mainio valinta monipuoliseksi ateriaksi

Kulhoruoissa hyödynnetään kätevästi edellispäivän lisukkeet ja muut jääkaappiin pakatut tähteet. Kulhoruokien valmistaminen vähentääkin mukavasti ruokahävikkiä ja osaltaan myös nopeuttaa ruoanlaittoprosessia, sillä tähteitä edelliseltä päivältä usein kotoa löytyy. Kaikki keitetyt viljat ja riisi, pasta sekä perunat sopivat mainiosti kulhoruoan pohjaksi.

Tyypillisesti kulhoruoka koostuu kolmesta komponentista: kulhon pohja täytetään jollakin hiilihydraatti- ja kuitupitoisella raaka-aineella, kuten kvinoalla tai riisillä ja päälle nakataan runsaasti raikkaita kasviksia. Viimeisenä komponenttina kulhoon lisätään proteiinin lähde, kuten tässä reseptissä paistettu lohi. Pääraaka-aineeksi sopii erinomaisesti Kalaneuvoksen norjalainen lohifilee. Maut sidotaan yhteen jollain herkullisella kastikkeella, kuten tässä reseptissä tällä nopeatekoisella kermaviili-sinappikastikeella, joka sopii kivasti lohen täyteläiseen makuun ja paahdettujen kasvisten kaveriksi.

Tämä kulhoruoka vaatii hiukan valmistelua kasvisten paahtamisen muodossa, mutta lopputulos on sen arvoinen. Porkkana ja fenkoli paahtuvat uunissa makeiksi ja pehmeiksi. Ne tuovat lohikulhoon lempeän, hieman syksyisen vivahteen. Väriä ja vitamiineja kulhoon tuovat kuutioitu punainen omena sekä punasipuli.

Tattarissa on makua ja rakennetta

Lohikulhon pohjana toimii tässä reseptissä kypsäksi keitetyt tattarisuurimot. Kotimainen tattari on ekologinen valinta, ja tattarin toivoisi löytävän tiensä kotimaiseen ruokapöytään useamminkin. Luontaisesti gluteeniton tattari sisältää runsaasti kuituja sekä proteiinia ja sopii käytettäväksi ruoanlaitossa bulgurin ja couscousin tavoin. Niihin verrattuna tattarista löytyy kuitenkin purutuntumaa ja rakennetta.

Kun tattarinjyvät pikaisesti paistaa pannulla keittämisen jälkeen, ne saavat vielä lisää rapeutta ja herkullisen, paahtuneen maun. Paistaminen sopii parhaiten etenkin edellispäivän riisin, kvinoan tai juurikin tattarin lämmittämiseen kulhoruokaa varten. Kulhon pääraaka-aine, päällä komeilevat lohiviipaleet paistetaan keskilämmöllä molemmin puolin kauniin kullanruskeiksi muutaman minuutin ajan.

Valmistusaineet

300 g porkkanoita
2 fenkolia
4 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
3 dl tattarisuurimoita
½ sitruunan mehu
½ ruukkua tilliä hienonnettuna
1 punasipuli
1-2 punaista omenaa
400 g nahallista Kalaneuvos lohifileetä

kastike:
200 g kermaviiliä
½ rkl hunajaa
1 tl Dijon-sinappia
ripaus suolaa
mustapippuria

Tässä reseptissä käytetyt tuotteet

Tee näin

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen
  2. Huuhdo porkkanat ja fenkolit. Leikkaa porkkanat tikuiksi. Leikkaa fenkolista sormimaiset varret pois ja kuutioi fenkolit.
  3. Levitä kasvikset uunipellille leivinpaperin päälle ja valuta päälle öljy. Mausta suolalla. Paahda 200 asteessa 25-30 minuuttia.
  4. Keitä tattari pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja jäähdytä. Sekoita tattarin joukkoon oliiviöljy, sitruunan mehu sekä hienonnettu tilli.
  5. Hienonna sipuli ja kuutioi omenat. Sekoita kastikkeen aineet keskenään.
  6. Leikkaa lohi viideksi viipaleeksi. Paista keskilämmöllä molemmin puolin 3-4 minuuttia, palan paksuudesta riippuen. Mausta suolalla.
  7. Kokoa kulhot. Annostele pohjalle tattaria. Kokoa päälle paahdettuja kasviksia, sipulia ja omenakuutioita.
  8. Nosta päälle lohiviipale. Tarjoa kermaviilikastikkeen kanssa.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.