Lohi-wasabikastike

Annoskoko: 4

Lohi-wasabikastike resepti Kalaneuvos

Lohi-wasabikastikessa on piristävää potkua

Herkullinen lohi-wasabikastike on samanaikaisesti sekä raikas että hitusen ärhäkkä. Nopeasti valmistuva kastike saa annoksen potkua japanilaisesta maultaan piparjuuren kaltaisesta wasabista. Kermaiseen kastikkeeseen kuten ranskankermaan, kermaviiliin tai jugurttiin (kuten tässä reseptissä) sekoitettuna, wasabin maku lempeytyy sopivasti. Tavallisesti aasialaisen ruoan mausteena sekä sushin seuralaisena käytetty wasabi sopii monenlaisiin ruokiin makua tuomaan. Erityisen hyvin wasabi toimii juurikin erilaisissa dipeissä ja sooseissa, jossa sen ärhäkkä ominaismaku tasapainottuu. Kalaruokia wasabi, kuten myös piparjuuri piristävät kivasti.

Tuoreesta lohesta syntyy raikas ja täyteläinen kastike

Kuten kalaruoissa yleensäkin, tässä reseptissä on tärkeää, että käytettävä lohi on mahdollisimman tuoretta ja hyvälaatuista, etenkin koska tässä reseptissä lohta ei kypsennetä. Myös kylmäketjun katkeamattomuudesta tulee huolehtia kuljetettaessa lohta kotiin kaupasta, jotta kalan maku pysyy raikkaana. Lohi-wasabikastike syntyy kädenkäänteessä. Kirjolohi- tai lohifilee kuutioidaan ja maustetaan sitruunanmehulla sekä sormisuolalla, jotka saavat imeytyä lohikuutioihin noin kymmennen minuutin ajan. Tällä välin silputaan lohi-wasabikastikkeeseen tuleva tilli ja sipuli. Ranskankerma maustetaan muutamalla teelusikallisella wasabia ja makeutukseksi laitetaan hitusen sokeria tai hunajaa. Kastikkeen makumaailma viimeistellään mustapippurilla. Myös rosee- tai valkopippuri sopivat mausteeksi tähän kastikkeeseen.

Kipakan wasabin ystävä voi toki lisätä wasabia enemmänkin, mutta liian suuri tujaus tätä vihreää tahnaa peittää alleen muut kastikkeen sisältämät herkulliset maut, kuten kalan raikkaan maun. Lopuksi kastikkeen sekaan sekoitetaan maustetut kirjolohikuutiot, sipulit sekä tilli. Lohi-wasabikastiketta saa helposti varioitua oman mielen sekä kodin kaappien sisällön mukaiseksi. Kirjolohen tilalla voi kokeilla käyttää myös Kalaneuvoksen kylmäsavukirjolohta. Kastikkeen pohjan ei myöskään tarvitse olla pelkkää ranskankermaa, vaan siitä puolet voi olla myös paksua jogurttia. Lohi-wasabikastikkeen joukkoon sopii tillin ohella mikä tahansa muu yrtti, kuten vaikkapa lehtipersilja tai korianteri. Lopputuloksena on joka tapauksessa raikas, paksu kastike, josta löytyy juuri sopivasti potkua.

Lohi-wasabikastike taipuu moneen tarkoitukseen

Lohi-wasabikastike on oiva tarjottava mihin vuoden aikaan tahansa. Kesällä se sopii upeasti uusien perunoiden kanssa, siinä missä talvisin kastike toimii mainiosti höyryävän kuumien uuniperunoiden täyteenä. Kastikkeen jämät voi hyödyntää seuraavana päivänä vaikkapa tumman leivän kera nautittuna. Lohi-wasabikastike pääsee oikeuksiinsa myös juhlissa tarjottuna, esimerkiksi voileipäkakun täytteenä.

Valmistusaineet

300 g Kalaneuvoksen tuoretta kirjolohi- tai lohifileetä
½ sitruunan mehu
3 kesäsipulia
3 rkl silputtua kruunutilliä (varsia ja lehtiä)
300 g kevytranskankermaa
2 tl wasabia
ripaus sormisuolaa
¼ tl sokeria tai hunajaa
rouhaus mustapippuria

Lohi-wasabikastike ohje

  1. Leikkaa lohi kuutioiksi. Purista sitruunamehu palojen päälle ja ripota lohipalojen pinnalle sormisuolaa. Anna maustua 10-15 minuutin ajan.
  2. Silppua tällä välin tilli, kuutioi sipuli, leikkaa myös yhden sipulin varret ohuiksi renkaiksi.
  3. Mausta ranskankerma wasabilla, silputulla tillillä, sokerilla tai hunajalla ja mustapippurilla. Lisää lohikuutiot sekä sipuli ja sekoita.

Tarjoa uusien perunoiden tai uuniperunoiden kera, tumman leivän päällä tai esimerkiksi voileipäkakun täytteenä.

Vinkki: Kokeile kastikkeeseen kirjolohta tai lohta savustettuna, graavattuna tai kylmäsavustettuna. Lisää joukkoon mieluisia yrttejä kuten lehtipersiljaa tai korianteria. Voit myös käyttää kastikkeessa puolet ranskankermaa ja puolet paksua jugurttia. Mustapippurin sijaan voit kokeilla roseepippuria tai valkopippuria.

Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

wave