Lipeäkala

Annoskoko: 6 1 h

Arvio:

5

Lipeäkala resepti Kalaneuvos

Lipeäkala – resepti jouluun

Lipeäkala on helppo valmistaa . Alusta alkaen itse valmistaminen jouluksi on syytä aloittaa laittamalla kalat likoamaan jo joulukuun alkupuolella. Helpommalla kuitenkin pääsee ostamalla valmiiksi liotetun Martin Kalan lipeäkalapakkauksen kaupasta. Kun päästään tarjoiluvaiheeseen saakka, lipeäkalan kastike on yleensä joko voisula tai perinteinen valkokastike. Myös keitetyt, kuoritut perunat ja herneet ovat tavanomainen lisuke.

Tämä lipeäkalan resepti on helppo valmistaa – sinun ei tarvitse seurata kuin Martin Kalan lipeäkalan tuotepakkauksen ohjeita! Lisukkeet tietenkin tekevät pääraaka-aineesta vasta täydellisen annoksen, joten niiden valmistamiseksi katso valmistusohjeet alta. Sauce Bechamel on siis yksinkertaisuudessaan ranskalaistyylinen voi-vehnäjauhopohjainen valkokastike, vaikka sen nimi kuulostaa koreammalta. Voit toki käyttää myös jotakin muuta valkokastikereseptiä tämän ohjeen sijaan.

Sinappi on vähintään yhtä perinteikäs jouluun kuuluva ainesosa kuin lipeäkalakin, joten toiseksi kastikkeeksi lipeäkalalle valmistetaan sinappikastike. Senkin valmistaminen on yksinkertaista. Lähinnä aineksia sekoitetaan keskenään ja lopuksi kastike viimeistellään tillillä. Valkokastike yhdistettynä sinappikastikkeeseen muodostaa lipeäkalalle mukavan kontrastisen ja perinteikkään makuisen makuparin. Vaikka lipeäkalasta olisi kuullut pelottelevia tarinoita, on se vanhan kansan herkku ja nuoremmankin polven kotikokkien kannattaa sitä kokeilla vähintäänkin kerran.

Mikäli haluat valmistaa lipeäkalan jollakin toisella tapaa kuin tässä on ohjeistettu, niin voit kokeilla seuraavia vaihtoehtoisia valmistustapoja:

Lipeäkalan keittäminen

Laita lipeäkala kattilaan nahkapuoli alaspäin. Mausta keitinvesi suolalla (n. 1 tl suolaa jokaista kalakiloa kohden). Keitä kannen alla hiljakseen 15-20 minuuttia. Kaada lopuksi keitinvesi pois. Lipeäkeitto valmistetaan lisäämällä maitokastikkeeseen valutettua lipeäkalaa ja maustamalla suolalla, pippurilla ja sipulisilpulla.

Vinkki! Lipeäkala pysyy kiinteänä, kun valmistat sen hiljalleen keittäen harsokankaan sisällä. Jos käytät kalapussia, pistele siihen reikiä, joista ylimääräinen neste valuu pois.

Lipeäkala uunissa

Laita kalapalat nahkapuoli alaspäin vuokaan. Lisää maun mukaan 1-2 tl suolaa kilolle lipeäkalaa. Kypsennä enintään 200 asteessa 30-40 minuuttia kalan paksuudesta riippuen. Kaada lopuksi vuokaan kerääntynyt vesi pois.

Lipeäkala mikrossa

Laita kala mikrokuumennuksen kestävään astiaan nahkapuoli alaspäin. Lisää 1 tl suolaa kalakiloa kohden ja peitä kannella. 1 kg kalaa kypsyy mikrossa (600W) 6-10 minuutissa, kalapalojen paksuudesta riippuen. Anna kalan jälkikypsyä kannen alla 5 minuuttia ennen tarjoilua. Lopuksi kaada kalasta irronnut neste pois.

Valmistusaineet

n. 1 kg Martin Kalan lipeäkalaa
herneitä
voita
punajuurta

Sauce Bechamel:
70 g voita
60 g (n. 0,9 dl) vehnäjauhoja
1 l maitoa
suolaa
mustapippuria
vähän muskottipähkinää

sinappikastike:
½ l öljyä
1 dl ranskalaista sinappia
1 dl tavallista sinappia
1 dl viinietikkaa
100 g (n. 1,2 dl) hienoa sokeria
4 rkl hienoksi leikattua tilliä
suolaa
mustapippuria

Lipeäkala ohje

Valmista lipeäkala pakkauksen ohjeen mukaisesti.

Sauce Bechamel:

  1. Sulata voi ja sekoita jauhot siihen. Kypsennä suurustetta miedolla lämmöllä 4–5 minuuttia. Älä anna ruskistua.
  2. Kuumenna maito. Lisää 1/3 kuumennetusta maidosta suurusteen joukkoon ja vispaa tasaiseksi. Lisää toinen 1/3 maidosta ja vispaa taas tasaiseksi.
  3. Lisää loput maidosta ja keitä kastiketta miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia välillä sekoittaen.
  4. Mausta lopuksi.

Sinappikastike:

  1. Sekoita kulhossa sinapit, suola, sokeri, mustapippuri ja tilkka viinietikkaa keskenään.
  2. Lisää öljy ja loput viinietikasta hiljalleen sekoittaen.
  3. Lopuksi sekoita joukkoon hienonnettu tilli – myös hienonnettu persilja tai ruohosipuli käy.

Tarjoile lipeäkala Sauce Bechamel- ja sinappikastikkeen, voissa paistinpannulla pyöräytettyjen herneiden sekä punajuuren kanssa.

Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet

Kommentit

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.