Kylmäsavulohi-ricottatuorejuustonyytti ja melonicarpaccio

Annoskoko: 4

Kylmäsavulohinyytti ricottatuorejuustolla ja melonicarpaccio Kalaneuvos

Kylmäsavulohinyytti – resepti by Arto Rastas

Jännittävä kylmäsavukirjolohesta tai -lohesta valmistettu kylmäsavulohinyytti saa varmasti pientä ihastelua aikaiseksi ruokailijoiden keskuudessa, kun tarjoat sen esimerkiksi kylmänä alkupalana osana illallista. Kalaneuvoksen kylmäsavukirjolohisiivujen kaverina maistuu loistavasti ricotta-tuorejuusto ja hunaja- tai verkkomeloni. Yhdessä nämä raaka-aineet muodostavat mielenkiintoisen, viileän ja suussa sulavan makuyhdistelmän, joka vie kielen mennessään. Annoksen ulkonäkö viimeistellään basilikalla, josta saa napsaistua kauniit koristeet kylmäsavulohinyyttien päälle viimeistelmään omenamaisen ulkonäön nyyteille.

Kylmäsavulohinyytin valmistus

Tämä annos sopii jopa fine dining -tyyppiseen ruokailuhetkeen. Senpä vuoksi annoksen ulkonäön saaminen reseptin kuvan kaltaiseksi on vaikeusasteeltaan jo hieman haastavampi tehtävä kuin moni muu reseptisivuillamme esitellyistä ruokalajeista. Älä kuitenkaan luovu yrityksestä ennakkoon – olemme liittäneet tähän reseptiin videon, jota seuraamalla näet oikeat tekniikat Arto Rastaan tekemänä:


Itse annos ei makuyhdistelmien osalta ole vaikea tehdä ja onnistuu varmasti jokaiselta aloittelevaltakin kotikokilta. Raaka-aineet reseptiin löydät kaikista hyvinvarustetuista ruokakaupoista. Ainoa haastava kohta annoksen rakentamisessa on itse nyyttien kasaaminen. Näet videolta tekniikan, kuinka nyyttejä kannattaa lähteä rakentamaan. Nyyttien tekemiseen kannattaa valita siivupakkauksesta mahdollisimman sileäreunaiset siivut. Jos kuitenkin tuntuu siltä, että nyytit eivät meinaa pysyä kasassa videon tekniikalla, niin peliä ei ole ollenkaan menetetty; voit rakentaa kylmäsavukirjolohisiivuista esimerkiksi kukan nuppua muistuttavia, avonaisia nyyttejä tai asetella siivut ja juuston jollakin muulla mukavalla tavalla lautaselle. Tärkeintä ruoassa on kuitenkin maku! Nyyttejä on helppo valmistaa useita kerralla peräkkäin ja resepti ei muutenkaan vaadi pitkiä esivalmisteluja, joten tämä ruokalaji sopii oivasti useammankin henkilön kattaukseen, vaikka apukokkeja ruoanlaittoon ei olisikaan tarjolla.

Kylmäsavukirjolohi sopii loistavasti raikkaaksi alkupalaksi

Riippumatta annoksen ulkomuodosta on makuyhdistelmä tässä annoksessa ihanan raikas, mutta samalla juusto tuo makuun ruokaisuutta kalan kumppanina. Annos sopii esimerkiksi lämpimiin kesäiltoihin loistavasti viileän suutuntumansa ansiosta. Meloni sekä appelsiinin mehu vielä lisää annoksen raikasta suutuntumaa ja pähkinät sekä balsamico tuovat makuun mukavaa vaihtelua ja erilaisia rakenteita. Juomana annoksen kanssa voi tarjoilla esim. kuohuviiniä tai kylmää raikasta vettä. Kannattaa tutustua myös muihin reseptivideoihimme Kalaneuvoksen Youtube-kanavalla.

Herkullisia ruokailuhetkiä!

Valmistusaineet

12 ohutta viipaletta hunaja- tai verkkomelonia
8 siivua Kalaneuvos kylmäsavukirjolohifileetä tai Kalaneuvos kylmäsavulohifileetä
125 g ricotta-juustoa
1 rkl tuoretta hienonnettua basilikaa
2 rkl paahdettua cashew pähkinää
suolaa ja mustapippuria

kastike:
0,5 dl balsamicoa
½ appelsiinin mehu
suolaa ja mustapippuria
basilikanlehtiä ja tuoreita yrttejä koristeluun

Tee näin

  1. Siivilöi ricotta-juusto ja lisää hienonnettu basilika. Sekoita ja mausta suolalla ja pippurilla.
  2. Laita kaksi kylmäsavulohiviipaletta vierekkäin ja täytä ricotta-juustoseoksella (voit käyttää apuna tuorekelmua). Sulje hyvin, kääri palloksi ja pane jääkaappiin.
  3. Vatkaa sauvasekoittimella balsamiviinietikka, appelsiininmehu, suola ja pippuri.
  4. Asettele meloniviipaleet kauniisti lautaselle, kumoa savulohinyytti lautasen keskelle.
  5. Kaada ruokalusikalla kastiketta nyytin ympärille. Koristele basilikalla ja paahdetuilla cashew-pähkinöillä.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu