Kirjolohi-kasviscurry 

Annoskoko: 4

Arvio:

5

Kirjolohi-kasviscurry resepti Kalaneuvos

Kirjolohi-kasviscurry fuusioi Pohjoismaiset ja Kauko-Idän maut

Kirjolohi-kasviscurry maistuu itämaisten makujen ystäville, jotka haluavat yhdistää pohjoismaalaisen vähärasvaisen kirjolohen ja kasvisten herkulliset maut samalle lautaselle. Makua tähän curryyn tuovat herkulliset ja lämmittävät mausteet, kuten inkivääri, korianteri, sinapinsiemenet, juustokumina ja kurkuma. Jos koet mausteiden hankkimisen vaivalloiseksi, voit hyvin käyttää niiden tilalla ohjeessa valmista currytahnaa tai valmista curryjauhetta. Currytahna vie makumaailman Thaimaan suuntaan ja se sisältää myös suolaa, joten sitä käytettäessä suolaa ei välttämättä tarvitse ruokaan lisätä. Kirjolohi-kasviscurry kypsyy noin 20 minuutissa ja onkin nopean valmistumisensa vuoksi hyvä ateria arkeen. Katso valmistusohje reseptivideosta alta ja herkuttele kirjolohella terveellisesti!

Kirjolohi-kasviscurry on maukas ruoka sellaisenaan tai riisin kera

Kirjolohi-kasvicurryn pääraaka-aine on Kalaneuvoksen pakattu kirjolohifilee ja kasviksista tähän curryyn valikoituivat pirteä bataatti sekä maukas kukkakaali. Bataatti sisältää perunan tavoin runsaasti hiilihydraatteja, joten kirjolohi-kasviscurry on sellaisenaan hyvä ateria neljälle henkilölle. Suuremmalle joukolle tai nälkäisemmille syöjille tämän curryn saat riittämään, kun tarjoat sen kanssa täysjyväriisiä. Täysjyväriisistä saat ruoansulatukselle tarpeellista kuitua sekä myös mm. rautaa ja B-vitamiinia. Ruokavaliossa kannattaa suosia täysjyväviljatuotteita valkoisten viljavalmisteiden sijaan. Kotimaisista viljoista riisin tilalle tämän ruoan lisäkkeeksi sopisi hyvin keitetty ohra tai kaura.

Curry on yleisnimitys mausteiselle ruoalle

Curry on yleisnimitys mausteiselle ruoalle, jota syödään riisin kanssa. Alunperin curry tulee sanana tamalin kielisestä sanasta kari, mikä tarkoittaa kastiketta. Curryjauhe taas on Intian brittiläisten siirtomaaisäntien kehittelemä mausteseos, jonka tarkoitus oli helpottaa intialaistyylisten ruokien valmistamista kotona Euroopassa. Kauppojen currymausteseokset eroavat toisistaan suurestikin, mutta tyypillisiä ainesosia ovat korianteri, kumina, juustokumina, kardemumma, muskotti, chili kaneli ja laakerinlehti. Kauniin keltaisen värinsä curry saa kurkumasta.

Currytahnat ovat tyypillisiä thaimaalaisen ruoan raaka-aineita ja niitä on niinikään monia eri makuisia ja niiden tulisuus vaihtelee myös suuresti keskenään. Kauppojen valikoimista löytyy ainakin punaista, vihreää ja keltaista currytahnaa. Punainen currytahna valmistetaan punaisesta chilistä, kun taas vihreä currytahnan pääraaka-aine on vihreä chili. Keltainen curry on tahnoista miedoimman makuinen ja siihen makua tuovat kuivattu punainen chili. Currytahnapohjaisiin kastikkeisiin sopii erityisen hyvin käytettäväksi kookosmaito, mikä tuo kastikkeeseen kaivattua täyteläisyyttä ja makeutta.

Valmistusaineet

600 g Kalaneuvos tuore kirjolohifileetä
2 valkosipulinkynttä
300 g bataattia
400 g kukkakaalia
2 cm pala tuoretta inkivääriä
1 tl korianterin siemeniä tai jauhettua korianteria
2 rkl öljyä
1 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl sinapinsiemeniä
½ tl kurkumaa
200 ml kookosmaitoa
200 g paseerattua tomaattia
3 dl vettä
1,5 tl suolaa

koristeeksi:
10 lehteä tuoretta thaibasilikaa
1 tuore chili

lisäksi:
7 dl vettä
3 dl riisi-viljaseosta
½ tl suolaa

Kirjolohi-kasviscurry  ohje

  1. Laita lisäkeriisin vesi kiehumaan. Lisää riisiseos ja suola kiehuvaan veteen ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan (noin 20 minuuttia).
  2. Aloita samalla curryn valmistus: poista kirjolohesta ruodot ja nahka ja leikkaa parin sentin kuutioiksi.
  3. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori bataatti ja leikkaa se parin sentin paloiksi. Lohko kukkakaali myös parin sentin suupaloiksi ja raasta inkivääri.
  4. Hienonna korianterin siemenet morttelissa, jos et käytä valmista jauhetta. Kuumenna öljy pinnoitetussa kattilassa ja lisää joukkoon valkosipuli, raastettu inkivääri sekä mausteet.
  5. Kuullota hetken ajan, mutta varo polttamasta mausteita. Lisää kattilaan paseerattu tomaatti, vesi ja bataattikuutiot ja keitä 10 min.
  6. Lisää lohipalat, kukkakaalit ja kookosmaito ja hauduta muutama minuutti. Mausta suolalla. Koristele tuoreella thaibasilikalla ja chiliviipaleilla.

Vinkki: Voit korvata jauhetun korianterin, juustokuminan, sinapinsiemenet sekä kurkuman 2 rkl:lla punaista chilitahnaa. Chilitahnassa on suolaa, joten lisättyä suolaa ei curryyn välttämättä tarvita.

Yhteistyössä Elixirin, Sydänliiton ja Muurlan kanssa.

Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet

Kommentit

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

wave