Kalasalaatti japanilaistyyliin

Annoskoko: 4

Kalasalaatti resepti Kalaneuvos

Japanilaishenkinen kalasalaatti tuo palan Aasiaa lautasille

Kalasalaatti japanilaistyyliin sisältää salaisen ainesosan – se on tumma, suolaisen makea teriyakikastike. Teriyakikastike on japanilainen, makean suolainen soijakastike. Se sopii hyvin kalan; erityisesti kirjolohen tai lohen kanssa. Sitä voi käyttää raaka-aineiden marinoimiseen, lisätä ruokaan vasta paistovaiheessa tai käyttää sellaisenaan kastikkeena aterialle. Tässä reseptissä valmis teriyakikastike kiehautetaan pannulla kirjolohisiivujen kanssa, jolloin sen maku imeytyy kirjolohisiivuihin. Kirjolohen ja teriyakin maukas yhdistelmä taikoo tästä arkisesta ruoasta lähes ravintolatason makuelämyksen ja tuo ruokapöytään palan luksusta varsin helposti. Soijasta, riisiviinietikasta, sokerista sekä inkivääristä syntyvä teriyakikastike on helppo valmistaa myös itse, mikäli intoa vain löytyy. Valmistaminen ei ole edes erityisen aikaa viepää, kastikkeen ainesten annetaan vain kiehahtaa kevyesti kattilassa. Tämän jälkeen kastike jäähdytetään, pullotetaan ja säilytetään jääkaapissa käyttöä varten.

Suolaisen makea teriyakikirjolohi

Ravintoloissakin listoilta löytyvä teriyakilohi valmistuu yhtä lailla myös kotona. Kirjolohifilee leikataan ohuiksi siivuiksi, joita paistetaan paistinpannulla öljyssä hetken ajan ennen teriyakikastikkeen lisäämistä. Teriyakikastike saa kiehahtaa ja poreilla lohisiivujen kanssa pannulla tovin niin, että kastikkeen maut imeytyvät kirjolohifileisiin. Kypsien kirjolohisiivujen päälle lorautetaan vielä vähän soijaa ja koristeeksi ripotellaan seesaminsiemeniä. Teriyakilohi sopii tarjottavaksi riisin tai nuudelien kera tai sen voi tarjota simppelisti salaattipedillä, mikäli haluaa ateriastaan hiukan kevyemmän. Riisiin voi myös lisätä lusikallisen riisiviinietikkaa japanilaiseen tapaan makeutta antamaan, nuudeleita voi maustaa kevätsipulilla ja seesaminsiemenöljyllä. Salaattiin saa puolestaan lisättyä aasialaista tuntumaa muun muassa iduilla, kaalilla ja siivutetulla retiisillä. Annoksen voi myös koota kulhoon trendikkääksi aasialaiseksi kulhoruoaksi ’bowl foodiksi’ ja nauttia sen kulhosta puikoilla aitoon japanilaiseen tyyliin.

Katso reseptivideo alta jos haluat katsoa video-ohjeen, kuinka tämä resepti valmistuu kokemattomaltakin kokilta:

Kirjolohen ja teriyakin duo on mitä mainioin

Kaloista japanilaisen teriyakikastikkeen pariksi sopii ehdottomasti parhaiten Kalaneuvoksen kirjolohifilee tai lohifilee. Teriyakilohen voi valmistaa pannun lisäksi myös uunissa tai jopa grillaten. Raaka kirjolohi jalostuu esimerkiksi äärettömän maukkaaksi teriyakisashimiksi teriyakikastikkeella marinoiden. Kirjolohen ja teriyakin duo harvoin kaipaa sen enempää komponentteja mukaansa, mutta esimerkiksi seesaminsiemenet ja silputtu kevätsipuli koristavat tätä annosta kauniisti. Kaiken kaikkiaan noin vartissa valmistuva makeansuolainen teriyakilohi on mitä helpoin tapa piristää arkiruokavalikoimaa. Makeahko ja maukas teriyakilohi on jokaiseen makuun ja maistuu hyvin myös lapsille.

Valmistusaineet

teriyaki-kirjolohi
600 g Kalaneuvos kirjolohifileetä
1 rkl öljyä
2 rkl teryakikastiketta
1 rkl soijakastiketta
1 rkl seesaminsiemeniä

lisäksi:
reilusti salaattisekoitusta
kirsikkatomaatteja
kurkkua

lisäkeriisi:
3 dl (täysjyvä)riisiä
1 litra vettä
½ tl suolaa
salaattisekoitusta

Tässä reseptissä käytetyt tuotteet

Tee näin

  1. Leikkaa lohifilee ohuiksi siivuiksi.
  2. Kuumenna öljy paistinpannussa.
  3. Paista kalasiivuja pannussa minuutti.
  4. Lisää teriyakikastike, kiehauta ja laske lämpöä niin, että kastike hieman poreilee.
  5. Sammuta virta ja lisää siivujen päälle loraus soijakastiketta ja seesaminsiemeniä.
  6. Tarjoile täysjyväriisin ja salaatin kera kevyenä ateriana tai riisin kanssa täyttävänä ateriana.
    1. Takaisin resepteihin Tulosta sivu

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.