Gremolatalohi

Annoskoko: 4-6

Gremolatalohi Kalaneuvos

Gremolatalohi on mainiota vaihtelua uunilohelle

Gremolatalohi on täydellinen ratkaisu silloin, kun perinteinen uunilohi ei innosta. Tämän reseptin juju on herkullisen makuinen gremolata-kastike. Italialainen, makoisa gremolata-kastike piristää tavallista uunilohta tuoden ateriaan hieman uutta twistiä. Kukkakaalicouscousin kanssa tarjottava gremolatalohi istuu mainiosti viikonlopun herkutteluhetkiin tai kiireetöntä arki-iltaa piristämään.

Gremolata-kastikkeella on kätevää maustaa monenlaisia kala-aterioita ja tuoda samalla annokseen voimakkaampia makuja. Rouhean kastikkeen pääraaka-aineet ovat raastettu sitruunan kuori ja mehu, valkosipuli ja persilja. Rasvaisuutta kastikkeeseen saadaan lisäämällä joukkoon muutama ruokalusikallinen oliiviöljyä ja pinjansiemeniä, mausteeksi riittää ripaus suolaa ja mustapippuria. Kaikki kastikkeen raaka-aineet hurautetaan monitoimikoneella tai sauvasekoittimella vihreäksi tahnaksi, johon saa mieluusti jättää sattumia. Mikäli sorminäppäryyttä ja halua löytyy valmistaa kastike aidon italialaisittain, voi valkosipulin, persiljan ja pinjansiemenet myös pilkkoa kokkiveitsellä karkeaksi silpuksi ja sekoittaa kulhossa silpun joukkoon sitruunan kuoren ja mehun, öljyn sekä suolan ja pippurin. Valmis kastike sivellään kirjolohifileen päälle, jonka jälkeen filee on valmis uunissa paistettavaksi. Koukuttava makuelämys, kerta kaikkiaan.

Gluteenittomasta kukkakaalicouscouksesta löytyy makua

Tässä reseptissä gremolatalohen lisukkeeksi on valikoitunut vaalea, murumainen kukkakaalicouscous, joka on vähähiilihydraattinen vaihtoehto käytettäväksi riisin tai vehnäcouscousin tilalle. Hämmästyttävästi vehnäcouscousta ulkonäöltään muistuttava kukkakaalicouscous tuo lautaselle kuin salaa lisää kasviksia. Tämä gluteeniton lisuke pitää sisällään luonnollisesti myös kaikki kukkakaalin terveyshyödyt. Monesti väheksytty kukkakaali sisältää vain vähän rasvaa ja sitäkin enemmän kuituja. Lisäksi kukkakaali on melkoinen vitamiinipommi, sillä se sisältää muun muassa C-, K- ja B-ryhmän eri vitamiineja. Sadasta grammasta kukkakaalia saakin lähes 80% päivän C-vitamiinin tarpeesta.

Kukkakaalicouscous valmistuu kätevästi sillä välin, kun gremolatalohi kypsyy uunissa. Ensin monitoimikoneessa murumaiseksi ajettu ja sitten pannulla hetken ajan öljyssä käännelty kukkakaalicouscous sopii jo ihan sellaisenaan ruokapöytään tarjottavaksi. Tässä reseptissä makua kuitenkin täydennetään paahdetuilla mantelilastuilla, mustilla oliiveilla sekä hienonnetulla lehtipersiljalla sekä basilikalla. Mikäli couscousista haluaa vielä ruokaisamman, voi sekaan nakata vaikkapa suolaista fetaa tai kevyesti paahdettuja kikherneitä. Couscous muuntuu myös näppärästi seuraavan päivän salaatiksi tai herkullisen kulhoruoan pohjaksi, mikäli herkkua vain jää yli ruokailun jäljiltä.

Valmistusaineet

600 g Kalaneuvoksen kirjolohifileetä
2 luomusitruunaa
1 ruukku (lehti)persiljaa
3 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl pinjansiemeniä
suolaa
mustapippuria

kukkakaalikuskus:
1 kg kukkakaalia
½ dl mantelilastuja
1 dl lehtipersiljaa (hienonnettuna)
½ dl tuoretta basilikaa (hienonnettuna)
1 dl mustia oliiveja (kalamata)
2 rkl öljyä
suolaa
mustapippuria

Tässä reseptissä käytetyt tuotteet

Tee näin

  1. Valmista ensin gremolata-maustetahna. Raasta (luomu) sitruunoista kuoria ja purista niistä mehu.
  2. Sekoita sitruunankuori- ja mehu yhdessä silputun lehtipersiljan, puristetun valkosipulin, oliiviöljyn sekä suolan ja pippurin kanssa.
  3. Sivele kirjolohifilee gremolata-tahnalla (säästä vähän koristeluun).
  4. Paista filettä uunissa 200 C, kunnes kirjolohi on kypsää. Tämä vie noin 30 min.
  5. Valmista kalan kypsymisen aikana kukkakaalicouscous. Pilko kukkakaali pieniksi paloiksi. Hienonna kukkakaali murumaiseksi monitoimikoneessa.
  6. Voit halutessasi myös raastaa kukinnot ryynimäiseksi raasteeksi. Hienonna lehtipersilja ja basilika. Puolita oliivit. Paahda mantelilastuja hetki kuumalla pannulla, varo polttamasta!
  7. Siirrä mantelilastut sivuun. Kaada paistinpannulle öljyä ja lisää kukkakaalimuru. Pyörittele kukkakaalimurua hetki kuumalla paistinpannulla ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
  8. Sekoita hienonnetut yrtit, oliiviviipaleet ja mantelit kukkakaalicouscousin joukkoon. Tarjoile kukkakaalicouscousia riisin tai vehnäcouscousin tilalla ruoissa.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.