Julkaistu: 10.02.2022

Kalaneuvoksen yrittäjäperhe vahvistaa Suomen kalatoimialaa ostamalla virolaisomisteisen Heimon Kala Oy:n

Kalaneuvos ostaa Heimon Kala Oy:n

Hukkasen yrittäjäperheen omistamat Kalaneuvos ja Nordic Trout ostavat kalankasvatusta ja -jalostusta harjoittavan virolaisomisteisen Heimon Kala Oy:n. ”Haluamme vahvistaa kotimaisen kalaraaka-aineen saatavuutta ja vauhdittaa viime vuosina hyvin edistynyttä kalajalosteiden vientiä”, Kalaneuvos Oy:n ja Nordic Trout Ab:n hallitusten puheenjohtaja, kalatalousneuvos Veijo Hukkanen sanoo. Kalaneuvos on kalanjalostusyritys ja Nordic Trout on kalankasvatusyritys.

Kauppa sisältää Heimon Kalan toiminnot Suomessa eli kalankasvatustoiminnan Houtskarissa sekä kalanjalostuslaitokset Rengossa ja Kokkolassa. Kokkolan tuotantoa Heimon Kala on ajanut alas viime syksystä lähtien. Alkujaan suomalainen Heimon Kala on ollut pitkään virolaisessa, viimeksi AS PRFoods:in omistuksessa.

”Heimon Kala palaa nyt suomalaiseen omistukseen. Meille on tärkeää pitää tämä, mitä suomalaisin elintarvikeketju kotimaisten yritysten käsissä. Kalankasvatuksesta jalostukseen ulottuva ketju koostuu Suomessa pääosin pienistä yrityksistä ja haluamme vahvistaa suunnannäyttäjän roolia kotimaisen kalan puolesta. Perheomisteisuus mahdollistaa aidon pitkän tähtäimen suunnittelun”, Hukkanen jatkaa.

”Olemme tyytyväisiä, että Heimon Kalasta on taas tullut suomalaisen perheyrityksen omistama. Heimon Kala on ollut Suomen isoimpia kotimaisen kirjolohen kasvattajia, ja yritys on panostanut kalankasvatuksen ympäristövastuullisuuteen. Näemme itse myös mahdollisuuksia Kalaneuvoksen tuotteille Viron markkinalla ja toivomme, että yhteistyömme jatkuu rajojen yli. Toivotamme menestystä Heimon Kalalle ja Kalaneuvokselle”, Tallinnan pörssissä noteeratun AS PRFoods:in toimitusjohtaja Indrek Kasela sanoo.

Kotimaisen kalanjalostuksen ja -kasvatuksen puolesta

“Haluamme vastata lukuisissa mielipidemittauksissakin osoitettuihin kuluttajien toiveisiin, kotimaisen kalan saatavuuden puolesta, sekä panostaa entistä enemmän kalatuotteiden innovointiin. Toimialan suurimpana yrityksenä haluamme olla suunnannäyttäjä ja osoittaa, miten kala on trendikästä, terveellistä ja maukasta ruokaa sekä erittäin vastuullinen valinta ilmasto- ja ympäristönäkökulmasta”, Kalaneuvoksen uusi toimitusjohtaja Hans-Mikael Helenius sanoo.

”Olemme viime vuosina investoineet 30 milj. euroa kalanjalostustehtaan laajennukseen Sastamalassa ja olemme pohjoismaiden suurin kalansavustaja. Kiitos Kalaneuvoksen henkilöstön, jonka valmiuksia oppia uutta ja kehittää toimintaa pidän esimerkillisinä”, Helenius kehuu.

Yrityskaupalla on myönteiset vaikutukset koko Suomen kalankasvatusalaan

”Houtskarin kalankasvatuslaitos tuo meille lisää kotimaista kalaa, ja sen lisäksi hankinta vaikuttaa myös muiden kasvatuslaitostemme kehitysmahdollisuuksiin. Pääsemme integroimaan uuden laitoksen antamia mahdollisuuksia koko tuotantoomme aina mädistä, poikas- ja ruokakalankasvatukseen sekä jalostuksesta aina valmiiseen tuotteeseen asti, osaavan henkilökuntamme kanssa”, Nordic Troutin toimitusjohtaja Alf-Håkan Romar kertoo. ”Houtskarissa tehdään erinomaista työtä. Olen iloinen, että pääsemme hyödyntämään heidän osaamistaan kirjolohi raaka-aineen hankinnan vahvistamisessa.”

“Nordic Troutin visiona on kasvattaa ja tehostaa kirjolohen tuotantoa. Kotimaisen kalan kysyntä kasvaa koko ajan. Tällä yrityskaupalla pystymme vastaamaan paremmin myös valtioneuvoston vahvistamaan kotimaisen kalan edistämisohjelman tavoitteisiin”, Romar muistuttaa. Yrityskaupan ehtojen oletetaan vahvistuvan helmikuun 2022 loppuun mennessä.

LISÄTIETOJA:

Kalaneuvos Oy, toimitusjohtaja Hans-Mikael Helenius, p. +358 50 5237 297 hans-mikael.helenius@kalaneuvos.fi

Nordic Trout Ab, toimitusjohtaja Alf-Håkan Romar, p. +358 44 589 8725 alf-hakan.romar@nordictrout.com

Heimon Kala Oy, hallituksen jäsen Indrek Kasela, p. +372 506 4642 indrek.kasela@prfoods.ee


Kalaneuvos Oy on suomalainen perheyritys, joka on valmistanut laadukkaita kalatuotteita jo vuodesta 1975 lähtien. Yritys toimii Sastamalassa, Turussa ja Kaskisissa. Kalaneuvos on edelläkävijä kalanjalostuksessa, kalan tukkukaupassa, maahantuonnissa ja viennissä sekä kalankasvatuksessa. Yritys kehittää, valmistaa ja markkinoi korkealaatuisia kalatuotteita Kalaneuvos-tuotemerkillä ja kaupan Private Label -merkeillä.  Korkean laadun ja ylivoimaisen maun takaavat taidokkaasti jalostetut ja valmistetut tuotteet, Suomen puhtaissa vesissä kasvaneet ja kasvatetut kalat sekä parhaat tuontiraaka-aineet. Kalaneuvos-konserniin kuuluu Turussa ja Kaskisissa toimiva Martin Kala Oy, joka on Suomen suurin silakkafileen valmistaja. Konsernin liikevaihto oli 84 miljoonaa euroa vuonna 2021. Kalaneuvos-konserni työllistää yhteensä 170 työntekijää. Yrityksissä käsitellään yli 15 miljoonaa kiloa kalaa vuodessa.

Kalaneuvos Oy ja Hukkasen yrittäjäperhe omistavat kalankasvatukseen keskittyneen Nordic Fish -konsernin. Kalankasvatuksen liiketoimintaa hoitavan Nordic Troutin noin 30 toimipistettä sijaitsevat Manner-Suomessa, Ahvenanmaalla ja Ruotsissa. Vuonna 2021 Nordic Troutin liikevaihto oli 42 miljoonaa euroa. Se työllistää noin 100 henkilöä ja käsittelee noin 8 miljoonaa kiloa kalaa vuodessa. Yhdessä Hukkasten yritykset muodostavat Suomen suurimman kala-alan toimijan.


Kalankasvatus merellä

Yleisen harhaluulon vastaisesti kalankasvatuksen osuus Itämeren ravinnekuormituksesta on häviävän pieni, vain noin yhden prosentin luokkaa kokonaiskuormituksesta.

Kalansyönnin ja -kasvatuksen positiiviset ympäristövaikutukset ovat kiistattomat ja kysyntää riittäisi. Ongelmaksi onkin muodostunut kotimaisen, ympäristöystävällisen kalan heikko saatavuus. Kalankasvattajista tämä ei ole kiinni. Haluaisimme turvata kotimaisen kalan saatavuuden lisäämällä kalankasvatusta Suomessa, mutta kalankasvatuslupien saaminen on vaikeaa ja osin mielivaltaista. Eri puolilla Suomea lupia myönnetään eri kriteerein, vaikka lainsäädäntö mahdollistaisi lupien myöntämisen.

Suomessa kasvatetaan vuosittain 12–14 miljoonaa kiloa kirjolohta. Kalan kysyntä on kuitenkin kaksinkertaistunut viimeisen 30 vuoden aikana ja tuontikala on syrjäyttänyt kotimaisen kalan suomalaisten lautasella. Vain 18 % suomalaisten syömästä kaupallisesta kalasta on kotimaista. Tutkimusten mukaan suomalaiset kuitenkin haluaisivat syödä enemmän kotimaista kalaa. Myös suomalainen kala- ja muu teollisuus haluaa nimenomaan tuoretta kotimaista kalaraaka-ainetta ympäri vuoden.

Luonnonkalan pyynnin merkittävä lisääminen ei ole realistista monestakaan syystä, mutta kalanviljelyä merialueilla voisi Luonnonvarakeskuksen mukaan kasvattaa runsaasti. Viileät vesistömme sopivat kalankasvatukseen erinomaisesti, joten kalataloudella olisi Suomessa korkean kysynnän ja erinomaisten olosuhteiden takia suuri kasvun mahdollisuus. Myös maailmanlaajuisesti YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO on todennut kalankasvatuksen olevan merkittävässä roolissa proteiinin tuotannossa maailman kasvavalle ja vaurastuvalle väestölle.

Kalan osalta Suomi on kauppataseessa 350 miljoonaa euroa miinuksella. Olemme tuhansien järvien ja laajan Itämeren ympäröimä maa, mutta silti syömme tuontikalaa. Tämä on järjetöntä. Lisäämällä kotimaista kalankasvatusta voisimme vastata kasvavaan kalan kysyntään. Samalla voimme tuoda Suomeen työpaikkoja ja verorahoja – erityisesti syrjäseuduille, joissa työtilanne on muutoin murheellinen. Suosimalla kalansyöntiä voisimme myös vähentää merkittävästi ilmaston kuormitusta. Kalan terveysvaikutukset ovat yleisesti tiedossa, joten yhtälössä voittaisi niin kotimainen elinkeino, ympäristö kuin kuluttajakin.

Kotimaisen kalan osuutta suomalaisten ostoskoreissa voitaisiin nostaa merkittävästi sallimalla kalankasvatuselinkeinolle nykyistä paremmat kasvumahdollisuudet.

Toivomme voimakasta yhteiskunnallista keskustelua kalatalouden tärkeydestä ja lisää kalankasvatuslupia Suomeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit