Savupippurimakrillisalaatti
Annoskoko: 4 40 min
Savupippurimakrillisalaatti – maukas pääruokasalaatti makrillista
Savupippurimakrillisalaatti on ravitseva ja värikäs salaatti savukalan ystäville. Savupippurimakrillisalaatin pääraaka-aine on, kuten jo nimikin kertoo, Kalaneuvoksen käyttövalmis savupippurimakrillifilee. Savupippurimakrilli on piristävä vaihtoehto salaatin raaka-aineeksi perinteisen lämminsavulohen tilalle.
Savupippurimakrillifilee on käyttövalmis kalajaloste, joka vaatii vain paloittelun tai hienontamisen. Savupippurimakrillisalaatin salaattipohjaan käytetään värikkäitä raaka-aineita kuten liilaa lehtikaalia, kirsikkatomaatteja sekä rouskuvaa cosmopolitansalaattia. Makeutta salaattiin tuovat omena sekä sokeriherneenpalot. Ruokaisuutta salaatti saa keitetyistä belugalinsseistä. Belugalinssien tilalla voisit hyvin käyttää esimerkiksi mustia papuja, vihreitä linssejä tai vaikka kikherneitä.
Makeankirpeä salaatinkastike valmistuu punajuuresta, ranskankermasta sekä piparjuuresta. Kokonaisuutena salaatti on maistuva ja ruokaisa. Pääruokasalaatit ovat hyviä eväitä mukaan töihin ja ne sopivat myös nautittavaksi raikkaana ateriana vaikka kuumana kesäpäivänä.
Savupippurimakrilli fileenä on vaivaton raaka-aine kotikeittiöön
Kalaneuvoksen savupippurimakrillifilee on helppokäyttöinen, ruodoton filee, minkä löydät useimpien kauppojen kalahyllystä. Se on maustettu suolalla, mustapippurilla, paprikajauheella, sipulilla, valkosipulilla ja etikalla. Savupippurimakrillifilee on monikäyttöinen kalajaloste. Kokeile valmiiksi maustettua savupippurimakrillia leivän päällä, keitettyjen perunoiden kanssa ja lämminsavulohen tilalla erilaisissa kalaruoissa. Huomaathan, että savupippurimakrillista tulee poistaa nahka ennen tarjoilua.
Koska savupippurimakrillifilee on ruodoton on sitä helppo käyttää ja sitä on turvallista tarjoilla myös lapsille. Yleisesti voisi todeta, että savupippurimakrilli sopii useimpiin ruokaohjeisiin lämminsavulohen tilalle. Älä suotta arastele kokeilla tätä hieman vieraampaa kalalajia, sillä sen täyteläinen maku yllättää sinut varmasti positiivisesti!
Makrilli on harvinainen vieras suomalaisten ruokapöydissä
Makrilli on tonnikalan sukuinen parvikala. Makrillia tavataan pääsääntöisesti Pohjois-Atlantilla ja Pohjanmerellä, mutta toisinaan myös Itämerellä, yksittäisiä kaloja on saatu Suomestakin. Makrillit elävät tavallisesti parvissa ulapalla, jossa ne syövät eläinplanktonia ja pikkukaloja. Makrilli tulee sukukypsäksi 3-4 vuoden iässä, jolloin se on noin 30 senttimetriä pitkä. Makrillin liha on maukasta, melko rasvaista ja väriltään punertavaa. Kokonainen makrilli soveltuu valmistettavaksi erinomaisesti grillissä ja myös savustettuna sen maku pääsee hyvin oikeuksiinsa.
Kalaneuvokselta on saatavissa myös kokonaisena savustettua makrilliä. Tätä tuotetta voi ostaa kauppojen palvelutiskeiltä. Tuoretta makrillia on melko vähän saatavilla suomalaisissa ruokakaupoissa. Makrilli on sitävastoin hyvinkin tavanomainen kalalaji Välimeren maissa, kuten Italiassa ja Kroatiassa. Kroatian rantakohteissa makrillia saa ravintolasta kuin ravintolasta ja se tarjoillaan useimmiten grillattuna ja sitruunasiivun kera.
Valmistusaineet
- 1 pkt (n. 240 g) Kalaneuvos savupippurimakrillifileetä
- 1 dl belugalinssejä
- 200 g liilaa lehtikaalia
- 1 Cosmopolitan-salaatti
- 250 g erivärisiä kirsikkatomaatteja
- 1 iso punainen omena
- 150 g sokeriherneen palkoja
- 50 g kapriksia
krutongit:
- 2-3 palaa maalaisleipää
- 3 rkl öljyä
- 1 iso valkosipulinkynsi
- 1 luomusitruunan raastettu kuori
punajuurikastike:
- 1 pieni kypsä punajuuri
- 1 tlk ranskankermaa (18 %)
- 2-3 tl piparjuuritahnaa
- ripaus suolaa ja pippuria
Savupippurimakrillisalaatti ohje
- Valmista ensin krutongit. Revi tai leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi.
- Kuumenna öljy pannulla ja ruskista siinä leipäpaloja, kunnes ne ovat rapeita.
- Alenna lämpöä ja raasta joukkoon valkosipuli sekä sitruunankuori.
- Sekoita ja paista vielä hetki. Kaada krutongit talouspaperin päälle odottamaan.
- Keitä linssit pakkauksen ohjeen mukaan, valuta hyvin.
- Huuhtele lehtikaalit, poista kova lehtiruoti ja suikaloi kaali. Suikaloi myös Cosmopolitan-salaatti.
- Leikkaa tomaatit puoliksi ja poista siemenet, kuutioi tomaatin liha.
- Kuutioi omena kuorineen. Huuhtele herneenpalot ja leikkaa ne vinoittain viipaleiksi.
- Kokoa salaatti kulhoon kerroksittain. Lisää lopuksi paloiteltu makrilli, kaprikset sekä krutongit.
- Raasta punajuuri kulhoon ja sekoita joukkoon ranskankerma sekä piparjuuritahna.
- Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa kastike salaatin kanssa.
Huom: Kuvassa makrillinnahka on koristeena, eikä sitä ole tarkoitettu syötäväksi. Irrota nahka ennen makrillin lisäämistä salaattiin.
Reseptin ravintosisältö / annos
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Annoskoko 405 g
Energia 425 kcal
Proteiini 20 g
Hiilihydraatit 29 g
Rasva 24 g
Tyydyttynyt rasva 10 g
Ravintokuitu 7 g
Suola 2.9 g
Sokeri 14 g
Kolesteroli 60 mg
Oi, oi..makrillia itse pyydän Barentsinmerestä ja on tosi hyvää kun minulla on mahdollisuus saada pyyntituoreena. Tämä kuullostaa niin hyvältä ohjeelta että pakko tehä. Kiitos ohjeesta , makrilliohjeita on tosi vähän.