Kylmäsavulohipiirakka
Annoskoko: 6 50 min
KylmäSavulohipiirakka – lohipiirakka arkeen tai juhlaan
Suolainen kylmäsavulohipiirakka on siitä mainio lohipiirakka tarjottavaksi, että se sopii niin juhlatarjottavaksi, kahvitteluhetkiin kuin myös mukaan vietäväksi illanistujaisiin. Ylijääneen piirakan voi nauttia lounaaksi, sillä kylmäsavulohen ja kerman ansiosta tästä piirakasta tulee sen verran ruokaisa, että se sopii erinomaisesti vaikka töihin mukaan otettavaksi raikkaan salaatin kera.
Simppeliin piirakkaan tulee yksinkertainen margariinista ja vehnäjauhoista tehty suolaisen piirakan pohja, eikä täytteeseenkään tarvita lukuisia erilaisia raaka-aineita. Siksi savulohipiirakka on luottotarjottava lyhyenkin varoitusajan vieraille.
Piirakoissa on se hyvä puoli, ettei ole yhtä ainoaa ja oikeaa tapaa valmistaa niitä. Piirakkataikinaa pystyy muokkaamaan joustavasti oman ruokavalion mukaiseksi. Suolaisen piirakkapohjan voi valmistaa vain muutamasta raaka-aineesta, kuten tässä reseptissä on tehty.
Pohjan voi jättää myös kokonaan pois, jolloin saadaan aikaan gluteeniton piirakka, kuten reseptipankistamme löytyvässä kirjolohi-mangoldipiirakassa on tehty. Myös kauppojen pakastealtaista löytyvät valmiit piirakkapohjat ajavat asiansa moitteettomasti, mikäli aikaa tai jaksamista piirakkapohjan valmistamiseen itse ei ole. Katso reseptivideo alta ja valmista perässä!
Piirakan täytteen ainesosien suhteen on täysi vapaus varioida ja tehdä kokeiluja jääkaapin sisällön puitteissa. Savulohipiirakan maustamiseen voi kokeilla vaikkapa paahdettuja pinjansiemeniä, fetajuustoa, marinoituja kasviksia tai tuorejuustonokareita. Kuten muussakin kokkailussa, kannattaa myös piirakoissa suosia satokauden mukaisia täytteitä. Syksyllä savulohipiirakkaan voi lisätä sieniä tai juureksia ja keväällä voi lohen seuraksi nakata vihreää parsaa.
Näillä nikseillä onnistut kylmäsavulohipiirakan teossa
Vaikkei tämän yksinkertaisen piirakkareseptin kanssa voi juuri epäonnistua, tulee kuitenkin olla tarkkana muutaman tärkeän työvaiheen kohdalla. Ennen täytteen lusikointia esipaistetun pohjan päälle on tärkeää, että pohja on jäähtynyt kunnolla, jotta täytteessä käytetty kananmuna ei ala kypsyä jo ennen uuniin laittamista.
Savulohipiirakka, kuten muutkin piirakat ylipäänsä, kannattaa paistaa mieluummin uunin keski- tai alaosassa kuin ylätasolla. Näin vältytään tilanteelta, jossa piirakan pinta tummuu liikaa, vaikka täyte on vielä raaka. Jos piirakka näyttää alatasolla paistamisesta huolimatta tummuvan liikaa, voi piirakan päälle asettaa kevyesti leivinpaperin tai pinnan voi peittää foliolla.
Uunit ovat yksilöitä eli pelkkään paistoaikaan ei koskaan kannata yksinomaan luottaa. Maltti ja piirakan säännöllinen tarkkaileminen uunissa paistamisen aikana ovat avain onnistumiseen.
Jos käytettävissäsi on tuoretta kirjolohta, voit valmistaa kalapiirakan lohipiirakan reseptillä. Siinä maistuu raikas ja aromikas fenkoli.
Valmistusaineet
pohja:
- 100 g margariinia
- 3 dl vehnäjauhoja
- 3 rkl juustoraastetta
- 3 rkl vettä
täyte:
- 200 g Kalaneuvos kylmäsavukirjolohta siivuina
- 1 dl hienonnettua purjoa
- kirsikkatomaatteja halkaistuna
- 3 kananmunaa
- 1 dl maitoa
- 2 dl kuohukermaa
- 3/4 dl hienonnettua tuoretta tilliä tai 2 tl kuivattua tilliä
- 1 tl sitruunapippuria
- 1/2 tl suolaa
pinnalle:
- 4 rkl juustoraastetta
Kylmäsavulohipiirakka ohje
- Sekoita vehnäjauhot ja rasva keskenään.
- Lisää juustoraaste ja vesi. Sekoita taikina tasaiseksi.
- Painele taikina paistovuoan pohjalle ja reunoille. Paista 225 asteessa uunin keskitasossa noin 15 minuuttia.
- Saksi kirjolohi tai lohi palasiksi. Sekoita munat, maito, kerma, tilli, sitruunapippuri ja suola kulhossa.
- Levitä lohipalat, purjo ja kirsikkatomaatin puolikkaat puolikypsälle piiraspohjalle ja kaada päälle munaseos. Ripottele juustoraaste pinnalle.
- Paista piirasta vielä noin 20 minuuttia.
Reseptin ravintosisältö / annos
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Annoskoko 194 g
Energia 426 kcal
Proteiini 17 g
Hiilihydraatit 27 g
Rasva 26 g
Tyydyttynyt rasva 14 g
Ravintokuitu 2 g
Suola 4.4 g
Sokeri 3 g
Kolesteroli 147 mg
Valmistin tätä piirakkaa. Tuli oikein hyvää ja mehukasta. Suosittelen kokeilemaan.
Erittäin maukas tämä piirakka sopii niin kahvipöytään ja pikkunaposteltavaksi vaikka saunan jälkeen
Maukasta!
Todella maukasta, teen tätä useasti ja vieraatkin ovat tykkännet.
Kokeiluun.
Hyvä rukaisa piirakka kahvipöytään tai vierasvaraksi.
Muuntelin sen verran, että jätin pohjasta juustoraasteen pois ja piirakkataikinan päälle laitoin kylmänsavun lohta ja aurajuustoa. Päälle 2 dl ruokakermaa 15% ja uuniin. Tuli taivaallista!
Ihana piirakka, mutta laitoin täytteet heti pohjalle, kun paistoin pohjaa 15 minuuttia, en jäähdyttänyt pohjaa välillä. Enkä laittanut suolaa täytteeseen, koska kalassa suolaa. Makuasia tietysti.
Erittäin maukas, ja herkullinen piirakka, niin omalle perheelle kuin vieraillekin tarjottavaksi
Tämä on luottoreseptini, suosittelen!?
Minkä kokoinen vuoka tähän piirakkaan
Tosi hyvää tuli, melko tuhtia kerman ja juustoraasteen kanssa, oikeastaan tämä on enemmän quiche kuin perinteinen piirakka. Kokeilen myöhemmin variaatioita.
Tein nelinkertaisella reseptillä (juhlat tulossa) kuusi alumiinivuokaa läpimitaltaan 25 cm. Tästä riittää hyvin 25-30 hengelle.
Tein sauna kylmäsavusta. Nam!
Ja itsessään sauna on tosi hyvää!!!
Todellakin teen uudelleen
Herrra Kalaneuvos.
Olette paras kalankäsittelijä piste. Muista ei voi puhua samana päivänäkään. Kala on ruodoton, sopivan suolainen ja mehukas. Piirakasta tulee todella mehevää.
Meillä täällä oulunseudulla on varmaan teillekin tuttu kalankäsittelijä, jonka tuotteita en halua ilmaiseksikaan. Hän myy esim. LUONTAISESTI SUOLAISTA HAUKEA. Mikä röyhkeys. Kiitoksia mahtavista makuelämyksistä ja edelleen menestystä yrityksellenne ja hyvää syksyä! Anja-mummu
Kiitos mukavasta palautteesta, palaute on välitetty tuotantoomme. Mukavaa syksyn jatkoa Sinullekin!
Kalaterveisin,
Lauri | Markkinointiviestintä
Kalaneuvos Oy
Minä kyllä freesaan purjon!
Koko perheelle maistuva piiras!
Tästä tullut synttäreiden vakio tarjottava. Helppo tehdä, jopa tämmöinen keittiön poropeukalo onnistuu. Myös kranttu mummuska on kehunut piirasta maukkaaksi.
20min paistoajan jälkeen piirakka täysin raaka vielä, sisus ihan nestemäinen! Melkoinen pettymys kyllä 🙁 Uunit paistavat toki eri tavoilla, mutta näin pahasti ei saisi paistoaika olla pielessä.
Ei piirakkapohjaa jäähdytellä turhaa välissä. Ajan ja sähkön hukkaa.
Olisi ihanaa, kun näissä resepteissä kerrottaisi vuoan koko 🙂 minkä kokoiseen vuokaan tämä siis tehty?