Lyttyperunat

Annoskoko: 4 1 h

Arvio:

5

lyttyperunat

Lyttyperunat kylmäsavukirjolohella

Lyttyperunat, tai toiselta nimeltään mäiskyperunat on jo trendiruoaksikin tituleerattu herkku. Lyttyperunoissa pääset hyödyntämään keitetyt perunat ja jalostamaan niistä päältä rapean ja sisältä mehevän herkun. Annoksen kruunaavat Terva kylmäsavukirjolohifileesiivut. Tervan maku ja kylmäsavustettujen kirjolohifileesiivujen raikkaus ja suolaisuus toimivat erinomaisesti lämpimän ja miedon makuisen perunan kumppanina.

Lisäksi kalasta saatava proteiini täydentää annoksen ravintoarvoiltaan hyväksi kokonaisuudeksi kasvisten ja hiilihydraattipitoisten perunoiden kumppanina. Halutessasi voit kokeilla Terva-siivujen sijaan pitkään kylmäsavustettuja Sauna kylmäsavusiivuja tai käyttää molempia yhdessä. Kylmäsavustetuilla kirjolohifileesiivuilla saat valmistettua ruokaisamman version tästä helposta arkiruoasta sen sijaan, että käyttäisit perunoita ja kasviksia annoksessa.

Lyttyperunoiden herkullisuus muodostuu mausteista ja öljystä, jotka imeytyvät lyttyyn painetun perunan sisälle. Edellispäivän perunoiden hyödyntäminen litistetyiksi perunoiksi on ehkä herkullisin tapa tehdä ruokaa tähteistä ja välttää samalla ruokahävikkiä. Jos perunoita jää siis ruuanlaitsta yli, kannattaa ne litistää kuumina jo valmiiksi ennen kylmään laittamista. Tämä helppo resepti on nopea valmistaa ja tähteiksi jääneet perunat saavat uuden käyttötavan. Kun lisäät kastikkeen ja maistuvat kylmäsavustet, tervanmakuiset kirjolohisiivut, niin kokonaisuus vie kielen mennessään.

Katso alta reseptivideo ja valmista nopeasti perässä!

Litistetyt perunat videoresepti

Litistetyt perunat – Valitse perunalajike oikein

Valmistaessasi litistettyjä perunoita kannattaa valita pienehköjä perunoita. Parhaiten sopivat jauhoiset perunalajikkeet, kuten Pito, Puikula tai Suvi. Jauhoinen peruna menee helposti lyttyyn ja imee kaikki maut parhaiten itseensä. Kesällä varhaisperunoiden satokaudella kannattaa kokeilla lyttyperunoiden valmistusta myös niistä. Perunat kannattaa keittää reilusti suolalla maustetussa vedessä.

Litistetyt perunat sopivat perunasalaatin korvaajaksi. Voit varioida reseptiä oman makusi mukaan. Voit esimerkiksi lisätä annoksen päälle raastettua sitruunan kuorta, korvata tillin lehtipersiljalla tai käyttää ruohosipulia sipulin varsien sijaan. Jos haluat reseptistä hieman terveellisemmän ja kevyemmän version, niin voit hyvin pienentää käytetyn creme fraichen määrää. Voit kosteuttaa ruuan käyttämällä terveellisempää oliiviöljyä suhteessa hieman enemmän. Voit helposti myös muuttaa reseptin ainesosasuhteiden kerrointa ja valmistaa isommillekin kutsuille ison määrän ravitsevaa ruokaa esimerkiksi noutopöytään erilaisiin juhliin.

Voit tarjota lyttyperunat sellaisenaan, salaatin kera tai ruokaisana lisukkeena. Jos olet perunoiden ystävä, niin kokeile myös ihania savukirjolohi-perunakupit ja uuniperunat reseptejämme. Kaikki perunareseptit ovat ihanan lämmittäviä syksystä kevääseen!

Valmistusaineet

  • 200 g Terva kylmäsavukirjolohifileesiivuja
  • 20 pientä perunaa, esim. puikula tai siikli
  • 1 valkosipuli
  • 3 varrellisen sipulin vartta (esim. kevätsipuli)
  • 2 oksaa tilliä
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 1 tl sormisuolaa
  • 3/4 tl mustapippuria myllystä
  • 200 g ranskankermaa

Lyttyperunat ohje

  1. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Pese perunat ja keitä ne kuorineen kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
  2. Valuta ja litistä perunat esimerkiksi kattilan pohjalla painaen. Siirrä perunat uunipellille leivinpaperin päälle.
  3. Murskaa kokonaisen valkosipulinkynnet veitsen lappeella kuorineen. Lisää perunoiden joukkoon.
  4. Pirskota päälle oliiviöljy ja ripota perunoiden pinnalle mausteet. Sekoita niin, että öljy tarttuu perunoihin kauttaaltaan.
  5. Paista perunat rapeiksi 225 asteisessa uunissa 15-20 minuutin ajan.
  6. Nosta perunat tarjoiluvuokaan ja koristele Terva kylmäsavukirjolohifileesiivuilla, silputuilla sipulinvarsilla ja tillillä.
  7. Lusikoi päälle ranskankermaa ja nauti heti.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 291 g

Energia 387 kcal

Proteiini 10 g

Hiilihydraatit 33 g

Rasva 22 g

Tyydyttynyt rasva 8 g

Ravintokuitu 2 g

Suola 2.4 g

Sokeri 3 g

Kolesteroli 34 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit