Henkan lohipastrami
Annoskoko: 2
Henkan lohipastrami – tarjoillaan maalaisleivän ja tryffelikreemin kera
Henkan lohipastrami on näyttävä ja herkullinen alkupala juhlapöytään tai illanistujaisiin. Näillä ihastuttavilla alkupaloilla saat vaihtelua perinteisiin alkupaloihin. Ei aikaakaan, kun lohipastramit häviävät parempiin suihin. Tämä ihastuttava resepti hurmaa ulkonäöllään ja maullaan, jossa lohen kaunis väri pääsee oikeuksiinsa.
Lohipastrami vie graavatun lohen aivan uudelle levelille. Jos pidät graavatusta lohesta, tulet ihastumaan myös lohipastramiin. Erona graavattuun loheen on, että lohipastrami pintapaistetaan nopeasti ja maustetaan erilaisin mausteseoksin. Tämä alkupala on graavatun, paistetun ja marinoidun lohen välimuoto. Lohipastramin pinta tulisi olla paahdettu ja sisus punertavaa – silloin se on oikein ja täydellisesti valmistettu.
Tässä reseptissä pastrami tehdään sokerisuolatusta lohesta. Kalan sokerisuolaus on säilöntä- ja maustamismenetelmä, jossa käytetään sokeria ja suolaa yhdessä. Sokerisuolauksella kala saa herkullisen maun ja sopivan rakenteen ilman kypsentämistä. Käytännössä kalan pintaan hierotaan runsaasti sokeri- ja suolaseosta, jonka jälkeen se annetaan suolaantua kylmässä vähintään puolisen tuntia, mielellään useampi tunti. Sokerisuolauksen jälkeen pinta huuhdellaan ja kuivataan.
Henkan lohipastrami tarjoillaan mallasleivän kanssa ja koko komeuden kruunaa suussasulava tryffelikreemi/-majoneesi, marinoidut sienet sekä yrttikoristeena punajuurenversot.
Valmistamiseen tarvitset Kalaneuvoksen lohifileetä. Kirjolohesta pastramit eivät oikein onnistu, sillä fileen tulee olla paksumpi, jotta siitä saadaan sopivan kokoisia paloja.
Huom! Reseptejä ei ole testattu koekeittiössä, ne on laadittu MasterChef -ohjelman taltioinnin yhteydessä. Ainesosien määriä ei ole mitattu.
Reseptin laatija: Henri ”Henkka” Alén
Valmistusaineet
- 1 pala mallasleipää
- 1 pala lohen seläkettä sokerisuolattuna
- 3 kpl pikkelöityjä metsäsieniä (esim. suppilovahvero)
- Yrttikoristeeksi: punajuurenverso
Pastramimausteseos:
- 1 tl mustapippuria
- 1 tl valkopippuria
- 1 tl rosepippuria
- 1 tl juustokuminaa
Tryffelikreemi:
- 1 tl dijonsinappia
- 2 keltuaista
- sitruunamehua
- 2-3 tl valkoviinietikkaa/shampanjaviinietikkaa
- ripaus suolaa
- 1,5-2 dl rypsiöljy-tryffeliöljyseosta
-
Lisäksi: kelmua
Henkan lohipastrami ohje
- Laita korkean ja kapean astian pohjalle dijon, keltuaiset, shampanjaviinietikka ja suola. Laita sauvasekoitin pohjalle ja kaada päälle öljy. Käynnistä sauvasekoitin ja pyöritä sitä hitaasti pohjalla ja ala sitten nostamaan milli kerrallaan kunnes majoneesi on paksua.
- Jos majoneesi splittaa: Laita erilliseen kulhoon 1 keltuainen ja 1 tl etikkaa. Vispaa voimakkaasti ja lisää epäonnistunutta majoneesia ihan vähän kerrallaan kunnes majoneesi paksunee. Lisää vain sen verran että majoneesi on paksua.
- Paahda mausteet lohipastramia varten kuivalla pannulla ja jauha mortelissa tai koneella.
- Laita kuiva pannu kuumalle liedelle. Kaada mausteseos pellille. Leikkaa kala pitkittäin kahteen osaan keskeltä (jos palat eivät mahdu pannulle voit vielä leikata ne poikittain). Paahda lohipaloja noin 30 sekuntia molemmin puolin kuumalla kuivalla pannulla ja laita palat sitten mausteseokseen.
- Ota kelmurulla leikkuulaudan eteen ja vedä pala laudalle. Nosta palat kelmun päälle ja kääri todella tiukaksi rullaksi (mutta ei niin että kelmua menee väiin). Rullan tulee olla todella tiukka. Käädä rullan toinen pää rullan alle tms. Leikkaa kelmusta pala ja tee siitä ”köysi” jolla köytät toisen pään niinkuin käärisit karkkipaperia.
- Leikkaa leipäpala kahteen osaan. Leikkaa lohipastramista kelmun läpi 3 cm paloja ja aseta ne leivän päälle. Lusikoi tryffelimajoneesia hiukan päälle, lisää hieman sitruunamehua. Koriste pikkelöidyillä sienillä ja punajuuren versoilla.
Reseptin ravintosisältö / annos
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Annoskoko 166
Energia 801 kcal
Proteiini 14 g
Hiilihydraatit 8 g
Rasva 80 g
Tyydyttynyt rasva 7 g
Ravintokuitu 1 g
Suola 0.9 g
Sokeri 2 g
Kolesteroli 289 mg