Tricoloriröstit

Annoskoko: 8-10 kpl

Kalaröstit resepti Kalaneuvos

Kalaröstit tuovat väriä ruokapöytään

Nämä kasvis-kalaröstit syntyvät, kun perinteinen sveitsiläinen ruoka-annos, perunarösti, tehdäänkin perunan sijaan pelkästään kasviksista ja lopuksi rösti koristellaan juhlavaksi kylmäsavukirjolohella tai kirjolohen mädillä. Nämä pirteän väriset kasvisröstit valmistetaan punajuuresta, porkkanasta ja kesäkurpitsasta. Röstien päälle asetellut Kalaneuvoksen kylmäsavustetut kirjolohifileesiivut tuovat annokseen mukavasti lisää suutuntumaa sekä proteiinia. Värikäs herkku saa loppusilauksen rucolan versoista, kevätsipulista ja sitruunakastikkeesta. Parhaiten röstit sopivat alkupalaksi tai osaksi kalaisaa alkuruokapöytää esimerkiksi raikkaan valkoviinin kera. Herkulliset tricoloriröstit sopivat myös tarjottavaksi lisukkeena pääruoan, esimerkiksi paistettujen kalafileiden, kanssa.

Nimensä mukaisesti näistä kasvisrösteistä löytyy kolmea eri väriä; vaalea kesäkurpitsa, oranssi porkkana ja kauniin purppurainen punajuuri. Näiden kolmen kasviksen väriyhdistelmä vangitsee taatusti joka ruokailijan katseen alkupalapöydässä. Kasviksista juuri punajuuri onkin salaisuus röstien täyteläiseen makuun ja komeaan väriin. Herkullisen maun ja viehättävän värin lisäksi punajuuri kätkee sisälleen myös monia tärkeitä ravintoaineita, kuten rautaa, joka puolestaan ehkäisee anemiaa ja väsymystä. Punajuuren sisältämät kuidut ovat hyväksi vatsalle ja ruoansulatukselle. Joissakin tutkimuksissa punajuuren on todettu jopa ehkä alentavan verenpainetta. Niin tai näin, on kyseessä kuitenkin erityisen terveellinen kasvimaan juures.

Röstit – resepti alkupalaksi tai pääruoan lisukkeeksi

Monesti kasvisröstit valmistetaan pelkistä vaaleista kasviksista ja juureksista, kuten lantusta, palsternakasta ja kesäkurpitsasta, joiden värit eivät juuri ruokalijaa säväytä. Tässä reseptissä tavanomaisen tylsä, vaalea lätty muuttuu hetkessä juhlavan väriseksi alkupalaksi, jota kelpaa tarjoilla niin juhlassa kuin arjessakin. Ja se maku! Pehmeän punajuuren, suolaisen, mutta silti niin raikkaan kylmäsavukirjolohen sekä pirteän sitruunan ja kevätsipulin maut yhdistyvät näissä tricolorirösteissä mutkattomasti, vedet välittömästi kielelle herauttaen.

Röstit eivät myöskään ole vuodenaikasidonnainen herkku. Niin punajuurta, porkkanaa kuin kesäkurpitsaa saa kaupoista ympäri vuoden, minkä vuoksi tricoloriröstien valmistaminen käy näppärästi mihin vuodenaikaan tahansa.
Tricoloriröstien valmistaminen vaatii alkuun pientä vaivannäköä raastamisineen, mutta vaivannäkö kannattaa. On toki mahdollista käyttää myös valmiita kauppojen kasvisraastesekoituksia. Röstien paistamiseen riittää noin viitisen minuuttia ja paistamisessa kannattaa suosia voita tai voi-öljyseosta rapean pinnan ja hyvän maun aikaansaamiseksi. Myös Kalaneuvoksen kirjolohen mäti sopii näiden röstien koristeeksi kylmäsavukirjolohen ohella. Oikein juhlavaan röstiin voi tehdä loppusilauksen lusikallisella mätiä.

Valmistusaineet

2 keskikokoista porkkanaa
½ kesäkurpitsa
1 keskikokoinen punajuuri
¾ dl mustaleimaemmentalraastetta
½ tl mustapippuria myllystä
½ tl jauhettua muskottipähkinää
ripaus suolaa

sitruunakastike:
1 prk ranskankermaa
1 tl Dijon-sinappia
½ sitruunan raastettu kuori
1 rkl sitruunanmehua
ripaus suolaa
ripaus sokeria

koristeeksi:
n. 200 g Kalaneuvoksen kylmäsavukirjolohifilee siivuja
2 dl rucolan versoja
1 kevätsipulin varsi siivutettuna
sitruunankuorisuikaleita siivutettua

Tricoloriröstit ohje

  1. Pese vihannekset. Kuori punajuuri ja porkkana. Raasta punajuuri, porkkanat ja kesäkurpitsa raastimen karkealla raastimella.
  2. Painele ylimääräinen kosteus raasteista pois kahden talouspaperin välissä, mausta suolalla, mustapippurilla ja muskottipähkinällä.
  3. Muotoile käsin tai pienellä, pyöreällä muotilla röstejä ja paista niitä voissa miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia per puoli, kunnes pinta rapeutuu ja hieman ruskistuu.
  4. Sekoita kastikeainekset ja raasta sitruunaraudalla sitruunasta kuorisuikaleita koristeeksi.
  5. Aseta jokaiselle röstille siivu kylmäsavukirjolohifieetä, ripota pinnalle kevätsipulinvarsisilppua ja rucolanversoja.
  6. Viimeistele annos lusikallisella sitruunakastiketta ja sitruunankuorisuikaleita.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

wave