Savusiikachowder

Annoskoko: 6

Savusiikachowder resepti Kalaneuvos

Savusiikachowder on täyteläisten makujen sakea soppa

Täyteläinen savusiikachowder on oiva kalakeitto tuomaan lämpöä viileisiin päiviin. Amerikkalais-ranskakalaistyylinen chowder on kermainen klassikkoruoka, jossa käytetään useimmiten pääraaka-aineina kalaa tai äyriäisiä, perunaa, maissia ja pienenä twistinä voi joukkoon ripotella vielä suolaista makua tuovaa pekonia.

Tässä reseptissä kalaksi on valikoitui Kalaneuvoksen savusiika. Chowderin liemi on perinteisesti sakea, kermaan tai maitoon valmistettu ja keitto sisältää runsaasti sattumia. Liemestä saadaan paksu keittämällä sitä kasaan sekä lisäämällä joukkoon sakeutta antavia suolakeksejä ja hitusen jauhoja tai jauhoisia perunoita, kuten tässä reseptissä. Keitto on paksu myös siksi, että se on täynnä sattumia. Maissi, pinaatti ja parsakaali tuovat vähän vihreyttä ja tuulahduksen terveellisyyttä tähän kevyesti savuaromiseen keittoon, josta ei ruokaisuutta uuvu. Perunaksi valikoidaan hyvin jauhoinen lajike, puikula tai Rosamunda toimii mainiosti.

Savusiikachowderiin voi luonnollisesti käyttää tuoretta kalaa, kuten esimerkiksi lohta, kuhaa, mutta keitto valmistuu mainiosti esimerkiksi savukalan tähteistä. Savusiian tilalla voi käyttää muutakin saatavilla olevaa savustettua kalaa, kuten Kalaneuvoksen lämminsavulohta. Rohkea kokeilee keittoon sinihomejuuston puremaa savulohiherkkua. Koostumukseltaan paksu savusiikachowder on ruokaisa keitto, josta löytyy makua ja monen raaka-aineen ansiosta myös rutkasti suutuntumaa.

Kalaisa chowder tuo näppärästi lisää kalaa arjen ruokailuihin

Muutamista työvaiheista huolimatta savusiikachowderin valmistaminen ei ole monimutkaista, ja siksi keitto sopii mainiosti valmistettavaksi myös arkisin. Kalakeitto on parhaimpia arkiruokia ja tässä keitossa on hitusen tuoretta twistiä perinteiseen arkikeittoon.

Kermainen chowder vaatii hieman esivalmisteluja, mutta loppuajan se saa porista kattilassa itsekseen. Pekonia ja perunoita paistetaan rasvassa keskilämmöllä noin viitisen minuuttia, kunnes kattilaan lisätään täysmaitoa ja lusikallinen kalafondia. Liemen annetaan kuumentua kunnolla, ennen kuin joukkoon lisätään paloitellut parsakaalin niput sekä säilyke- tai pakastemaissi. Keitto saa porista hiljalleen liedellä kymmenen minuutin ajan, niin että perunat kypsyvät ja täysmaito saostuu hieman. Lopuksi joukkoon lisätään vielä peratut ja paloitellut savusiiat, kevätsipuli sekä pinaatti.

Makua ja suolaisuutta löytyy keitosta jo tässä vaiheessa kiitettävästi, mutta tarvittaessa voi keiton maustaa ripauksella suolaa ja pippuria. Keitto tarjoillaan lämmitetyistä kulhoista ja annos koristellaan suikaloidulla pinaatilla sekä lehtipersiljalla.

Valmistusaineet

n. 600 g Kalaneuvos savusiikaa
140 g pekonia
2 rkl voita
10 puikulaperunaa
200 g parsakaalia
2 kevätsipulin vartta
285 g maissinjyviä
8 dl täysmaitoa
1 rkl kalafondia
80 g babypinaattia
½ ruukku lehtipersiljaa

Tässä reseptissä käytetyt tuotteet

Tee näin

  1. Perkaa savusiiat ja siirrä sivuun odottamaan. Suikaloi pekonit ja nosta ne kylmään kattilaan yhdessä voin kanssa.
  2. Kuumenna keskilämmölle ja paista pekonia, kunnes rasva alkaa sulaa.
  3. Kuori ja paloittele perunat, lisää ne pekonin joukkoon. Kuullota perunoita pekonin kanssa noin 5 minuuttia.
  4. Paloittele sillä aikaa parsakaalin nuput ja hienonna varsi. Suikaloi kevätsipulin varret ja valuta maissi.
  5. Mittaa kattilaan maito ja fondi, kuumenna. Lisää sitten parsakaalit ja maissi. Keitä noin 10 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä.
  6. Lisää kala ja kevätsipuli. Kuumenna vielä muutama minuutti.
  7. Suikaloi noin puolet pinaatin lehdistä, jätä loput erikseen keittoon lisättäväksi. Hienonna lehtipersilja.
  8. Tarkista keiton maku, lisää suolaa tarvittaessa ja rouhi päälle mustapippuria.
  9. Viimeistele keitto suikaloidulla pinaatilla sekä lehtipersiljalla.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.