Kylmäsavulohicrostinit

Annoskoko: n. 15 suupalaa

Kylmäsavulohicrostinit paperin päällä Kalaneuvos

Kylmäsavulohicrostinit raikastavat juhlapöytää

Kylmäsavulohicrostinit haastavat tavanomaiset, öljyssä paistetut patongin viipaleisiin tehdyt alkupalacrostinit. Raikkaan kylmäsavulohen, kirpeän sitruunan ja suussa rouskuvien herneenversojen yhdistelmä on taattu hitti joka juhlan tarjoiluissa. Tässä crostinireseptissä vaalean leivän sijaan käytetäänkin bataattia, mikä tekee crostinit sopiviksi myös gluteenittomaan ruokavalioon. Nämä näppärän kokoiset ja silmää miellyttävät, värikylläiset suupalat katoavat vieraiden suihin taatusti hetkessä!

Raikkaat kylmäsavulohicrostinit ovat maukas ja yksinkertainen alkupala, jonka valmistamiseen ei tarvita sen suurempia erikoisuuksia. Reseptissä tarvittavia raaka-aineita, kuten kylmäsavukirjolohisiivuja, bataattia, sitruunaa ja tuorejuustoa löytyy hyvin eri kauppaketjujen hyllyvalikoimista ympäri Suomen. Herneet voi kesällä ostaa kätevästi tuoreina vaikkapa torilta, ja todellinen viherpeukalo poimii tarvittavat yrtit omalta pihamaaltaan. Myös sulatetut pakasteherneet sopivat reseptissä käytettäväksi silloin kun tuoreita herneitä ei ole saatavilla.

Kaiken lisäksi crostinit myös valmistuvat nopeasti. Sillä välin kun bataatin siivut paistuvat uunissa, valmistetaan sitruunatuorejuusto sekä sekoitetaan herne-yrttiöljyn ainekset keskenään. Kalaneuvoksen kylmäsavukirjolohifileesiivut puolestaan kelpaavat käytettäväksi sellaisenaan suoraan pakkauksesta, joten crostinien koristeluun ja esillepanoon voikin halutessaan panostaa enemmän aikaa. Koristelussa vain oma mielikuvitus on rajana; sitruunatuorejuuston voi joko sivellä tai pursottaa ja herne-yrttiöljyä voi joko valuttaa tai pirskottaa crostinien päälle.

Gluteeniton vaihtoehto perinteisten crostinien tilalle

Pienet italialaiset alkupalaleivät eli crostinit täytetään tavallisesti tomaatilla ja mozzarellalla tai parmankinkulla. Kylmäsavulohi tuo täytteenä virkistävää vaihtelua perinteiseen alkupalaan. Makumaailmaltaan kylmäsavulohen, sitruunan ja herneiden yhdistelmä tuo crostinit Italian lämmöstä lähemmäs Pohjoismaita. Kylmäsavulohicrostinit ovat paitsi raikkaampi, mutta myös ravitsevampi vaihtoehto tarjottavaksi, sillä kylmäsavulohessa on sataa grammaa kohden jopa 20 grammaa proteiinia. Samoin bataatti on kuitupitoisempaa kuin vaalea patonki. Tätä alkupalaa voikin siis napostella useammankin suupalan hyvällä omatunnolla. Tosin tämä suupala on melko täyttävä eli pari kylmäsavukirjolohicrostinia juhlijaa kohden riittää.

Kokeileminenkaan ei ole kiellettyä: Kalaneuvoksen kylmäsavukirjolohisiivujen lisäksi bataatticrostinien päälle sopii käytettäväksi luonnollisesti myös Kalaneuvoksen kylmäsavulohisiivut sekä esimerkiksi myös Kalaneuvoksen kirjolohen mäti. Tällöin tuorejuuston voi maustaa mädin kanssa sopivilla aineksilla, esimerkiksi tillillä, ruohosipulilla sekä silputulla punasipulilla. Herneiden tilalle voi kokeilla vaikkapa erilaisia ituja tai versoja ja syötävät kukat kruunaavat kauniisti kokonaisuuden.

Valmistusaineet

2 pientä bataattia
200 g Kalaneuvos kylmäsavukirjolohta siivuina
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

sitruunatuorejuusto:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 sitruunan kuori
1 rkl sitruunan mehua
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa

herne-yrttiöljy:
1 dl herneitä
1 dl yrttejä esim. basilikaa, korianteria, tilliä
½ dl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
1 rkl sitruunan mehua
½ tl suolaa
muutama rouhaisu mustapippuria

koristeeksi:
herneenversoja
herneenpalkoja

Tee näin

  1. Laita uuni lämpiämään 200-asteeseen.
  2. Kuori bataatit kuorimaveitsellä. Leikaa bataatit 1 cm siivuiksi. Aseta pellille leivinpaperin päälle.
  3. Sivele bataatit molemmilta puolilta oliiviöljyllä, ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Paahda bataatteja uunissa keskitasolla 200-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Bataatit eivät saa pehmetä liikaa, jotta ne pysyvät kasassa.
  4. Sekoita sitruunatuorejuuston ainekset sekaisin.
  5. Sekoita sauvasekoittimella herne-yrttiöljyn ainekset sekaisin.
  6. Anna bataattien jäähtyä. Sivele päälle sitruunatuorejuustoa, asettele päälle kylmäsavukirjolohisiivuja, herneenversoja ja herneenpalkoja. Pirskottele päälle herne-yrttiöljyä.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu