Kirjolohi sitruuna-ohrattopedillä

Annoskoko: 4

Kirjolohi sitruuna-ohrattopedillä Kalaneuvos

Kirjolohi sitruuna-ohrattopedillä on herkullinen resepti arkeen

Kirjolohi sitruuna-ohrattopedillä on herkullinen valinta arkeen, ja miksei myös viikonlopunkin kala-ateriaksi. Ohratto valmistuu perinteisen risottoriisistä valmistetun risoton tapaan, mutta riisin korvaavat täysjyväiset ohrasuurimot. Lopputuloksena saadaan täyteläinen lisuke kirjolohelle, joka höyrytetään höyrykattilassa perinteisen pannulla tai uunissa kypsentämisen sijaan. Näin kalan kypsentämiseen ei tarvita rasvaa ollenkaan. Terveellinen kirjolohiohratto on täynnä makuja ja siinä on miellyttävä rakenne. Katso reseptivideo alta ja valmista!

Ohratto on kotimainen muunnelma risotosta

Vanhimpiin viljelykasveihin kuuluva ohra on alkanut pikkuhiljaa löytää tiensä takaisin ruokapöytiin perinteisen ohrapuuron ohella myös erilaisissa pataruoissa ja riisin korvikkeena. Kuitupitoinen ohra on ravinteikas raaka-aine ja mitä parhain vaihtoehto risottoriisille. Kotimaisesta ohrasta valmistettu ohratto on terveellisempi ja myös ekologisempi valinta risoton ystävälle. Se on täyteläisempi ja suutuntumaltaan hiukan karkeampi kuin risotto. Lusikallinen ranskankermaa loihtii ohratosta ihastuttavan pehmeän makuisen ja parmesaanijuusto viimeistelee ohraton vastustamattoman herkulliseksi. Tämä arkiruoka vaatii hiukan aikaa keittiössä, sillä ohratto kypsyy meheväksi noin puolessa tunnissa.

Höyryttämällä syntyy terveellistä ja mehukasta kalaruokaa

Kalan höyryttäminen ei ole ehkä se yleisin kalan valmistustapa, mutta erittäin kokeilemisen arvoinen. Höyrytettynä kala nimittäin pysyy mehukkaana ja kosteana. Höyryttäminen on valmistusmenetelmänä tunnetusti terveellinen, koska toisin kuin pannulla paistaminen, se ei vaadi ollenkaan rasvaa. Terveellisyyden lisäksi höyryttäminen on myös hellävarainen tapa valmistaa ruokaa. Lämpötilan pysyessä alle sadassa asteessa säilyvät raaka-aineiden värit, maku, napakkuus ja vitamiinit niissä paremmin kuin muissa kypsennystavoissa. Vähärasvaiseen arkiruokadiettiin kalan höyryttäminen on suositeltava kypsennystapa ja se toimii myös muille kaloille kuin kirjolohelle.

Höyrykattilaan investoiminen ei tee suurta lovea lompakkoon, sillä yksinkertaisia höyrykattiloita löytyy edullisesti. Höyrykattila koostuu alakattilasta, jossa vesi kiehuu, sekä tämän päälle asetettavasta yläkattilasta tai höyrytysritilästä, johon laitetaan kypsennettävät raaka-aineet. Tässä reseptissä pakatun, tuoreen kirjolohifileen paloja höyrytetään kannen alla nahkapuoli alaspäin, kunnes ne ovat kypsyneet kauttaaltaan. Sitten kalapalat maustetaan muutamalla rouhaisulla suolaa ja pippuria sekä ripauksella sitruunanmehua. Päälle voi vielä silputa mieleisiään tuoreita yrttejä, kuten tilliä tai lehtipersiljaa. Lopuksi kirjolohipalat asetellaan kypsennetyn ohraton päälle. Annos koristellaan jollain vihreällä, kuten tuorella rucolalla. Näin maittava kirjolohiohratto on valmis tarjottavaksi.

Valmistusaineet

sitruuna-ohratto:
1 keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
2 dl rikottuja ohrasuurimoita
n. 8 dl kasvislientä
1 dl ranskankermaa (18%)
1 dl parmesanjuustoa
1 sitruunan raastettu kuori
2 rkl sitruunanmehua
suolaa ja mustapippuria
päälle rucolaa

höyrytetyt kirjolohipalat:
600 g Kalaneuvos kirjolohta fileenä
suolaa
mustapippuria
sitruunanmehua
tuoreita yrttejä, esim. tilliä tai lehtipersiljaa

Kirjolohi sitruuna-ohrattopedillä ohje

Höyrytetyt kirjolohipalat:

  1. Leikkaa kirjolohifilee noin 150 g annospaloiksi, poista ruodot tarvittaessa.
  2. Pyyhi kalan pinta paperilla. Laita höyrykattilaan vettä ja aseta kalapalat höyryosaan nahkapuoli alaspäin.
  3. Kypsennä kalapaloja kannen alla noin 20 min, kunnes kala on kypsynyt kauttaaltaan.
  4. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunanmehulla. Silppua päälle tuoreita yrttejä. Tarjoile heti.

Sitruuna-ohratto:

  1. Pilko sipulit hienoiksi ja kypsennä niitä kattilassa, kunnes ne ovat läpikuultavia.
  2. Lisää joukkoon ohrasuurimot sekä pari desiä kasvislientä.
  3. Jatka ohraton kypsennystä kuten valmistaisit risottoa; kypsennä miedolla lämmöllä ja imeytä kasvislientä ohran joukkoon desilitra kerrallaan välillä sekoittaen.
  4. Kun ohrasuurimot ovat lähes kypsiä, lisää joukkoon ranskankerma, juustoraaste, sitruunankuori sekä -mehu.
  5. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  6. Viimeistele tuoreella rucolalla.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

wave