Kirjolohi-mangoldipiirakka

Annoskoko: 6–8

Kirjolohi-mangoldipiirakka Kalaneuvos

Kirjolohi-mangoldipiirakka on nappivalinta hilpeisiin juhliin

Kirjolohi-mangoldipiirakka on tarjottava, jonka kanssa ei voi yksinkertaisesti epäonnistua – ei maun eikä valmistamisen suhteen. Tämän piirakan valmistaminen on vaivatonta ja miedonmakuisena se maistuu jokaiselle vieraalle ikään tai ruokavalioon katsomatta. Mangoldin täplittämä, värikäs piirakka on mainio tarjottava vaikka kesäisiin juhliin ja noutopöytään katettavaksi. Tässä reseptissä piirakka syntyy kokonaan ilman pohjaa ja sopii siten myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.

Mangoldista on moneksi

Myös lehtijuurikkaana tunnettu mangoldi on monelle vielä uusi tuttavuus keittiössä, vaikkakin se on viljelyskasvina ikivanha. Kun K- ja A-vitamiinipitoisen mangoldin höyryttää, tulee siitä mainio lisuke kalalle. Mangoldin lehtiä voi käyttää ruoanlaitossa pinaatin tavoin myös ihan sellaisenaan, esimerkiksi juuri piirakoissa, mutta myös salaateissa ja keitoissa. Kylmäsavukirjolohen seuraksi tähän piirakkaan sopii toki myös vihreä parsa, parsakaali tai broccoliini, mikäli mangoldia ei ole saatavilla. Yleensäkin suolaisia piirakoita leipoessa kannattaa suosia sesongin mukaisia kasviksia, niin saa mukavaa vaihtelua piirakan täytteisiin. Sesonginmukaisuus keittiössä on myös taloudellista ja ekologisesti järkevä valinta.

Kalapiirakka, jonka resepti ei tuota päänvaivaa

Mangoldia lukuun ottamatta muut piirakan raaka-aineet ovat saatavilla kaupoista ympäri vuoden. Kalaneuvoksen kylmäsavukirjolohta löytyy lähes kaikkien hyvinvarustettujen ruokakauppojen kalajalostehyllyistä, kuten myös piirakkaan täyteläisyyttä tuovaa sveitsiläistä gruyére-juustoa. Juustoksi käy toki mikä tahansa maukas juusto, esimerkiksi voimakas emmental sopii tähän piirakkaan mitä mainioimmin. Tätä piirakkaa sopii tuunata oman maun mukaan.

Kirjolohi-mangoldipiirakkaan ei siis valmisteta erikseen pohjaa ja täytettä. Kaikki piirakan ainesosat vain yhdistetään ja paistetaan leivinpaperilla vuoratussa irtopohjavuoassa kiinteäksi pohjattomaksi piirakaksi. Loppuvaiheessa piirakka on hyvä peittää foliolla, jotta piirakan pinta ei tummu liikaa. Kypsänä piirakka leikkautuu siististi paloiksi ja pysyy napakasti kasassa.

Vaihtoehtoisesti piirakan voi paistaa myös suorakaiteenmuotoisessa, matalassa vuoassa, josta sen voi jäähtyneenä leikellä pieniksi annospaloiksi tarjolle juhlapöytään. Koristeeksi sopii tuoreet yrtit tai versot sekä esimerkiksi lusikallinen Kalaneuvoksen herkullisen väristä kirjolohenmätiä. Kirjolohi-mangoldipiirakka sopii tarjottavaksi sekä lämpimänä että kylmänä. Jos tarjoilet sen lounaana, kata kylkeen rehevä vihersalaatti. Piirakan maku vain paranee yön yli jääkaapissa eli voit valmistaa piirakan hyvissä ajoin etukäteen.

Valmistusaineet

4 mangoldin vartta tai 5 parsaa tai broccoliinia
8 munaa
125 g maukasta juustoa raasteena (esim. Gruyere)
125 g Kalaneuvos kylmäsavukirjolohisiivuja
½ punasipuli
2 valkosipulin kynttä murskattuna
1 tl merisuolahiutaleita
pari rouhausta mustapippuria

Tässä reseptissä käytetyt tuotteet

Tee näin

  1. Huuhtele ja silppua valitsemasi vihanneksen varret. Kuori ja viipaloi punasipuli. Raasta juusto. Murskaa valkosipuli ja pilko kylmäsavukirjolohisiivut.
  2. Sekoita kanamunien rakenne rikki kulhossa ja mausta seos suolalla ja pippurilla. Lisää seoksen joukkoon juustoraaste. Kaada muna-juustoseos pilkottujen vihannesten joukkoon ja sekoita kevyesti. Lisää kylmäsavukirjolohisiivut nostellen joukkoon.
  3. Vuoraa irtopohjavuoka (max. 20 cm halkaisijaltaan) leivinpaperilla ja kaada muna-vihannesseos vuokaan. Tasoita pinta ja paista piirakkaa 180 asteisessa uunissa 20 minuutin ajan ensin folion alla. Poista folio ja paista vielä 20 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä ennen paloiksi leikkaamista.

Vinkki: tämä piirakka on mainio kevätjuhlatarjottava. Se on pohjattomana gluteeniton ja jos paistat piiraan suorakaiteenmuotoisessa vuoassa, voit leikellä sen pieniksi annospaloiksi noutopöytään tarjolle.

Takaisin resepteihin Tulosta sivu

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.