Julkaistu: 26.11.2019

Pohjoismaiden suurin kalansavustamo avattiin Sastamalassa

Pohjoismaiden suurin kalansavustamo avattiin Sastamalassa

Kalaneuvoksen 28 miljoonan euron suurinvestointi yli kaksinkertaistaa vuodesta 1975 toimineen perheyrityksen tuotantokapasiteetin ja tekee yrityksestä Pohjoismaiden suurimman savustetun kalan tuottajan. Kalaneuvoksen tavoitteena on turvata kotimaisen kalan tarjontaa ja lisätä ympäristöystävällistä ruoantuotantoa Suomessa.

Suomen suurimman kala-alan toimijan Kalaneuvoksen 28 miljoonan suuruinen tehdaslaajennus on otettu käyttöön. Suurinvestointi yli kaksinkertaistaa Sastamalassa sijaitsevan kalanjalostustehtaan tuotantotilat yli 11 000 neliömetriin. Jatkossa tehtaalla voidaan savustaa 10 miljoonaa kiloa ja fileoida 12 miljoonaa kiloa kalaa vuodessa.

”Investointi on 44-vuotiaan perheyrityksemme mittavin. Haluamme vastata kalan kasvavaan kysyntään niin Suomessa kuin maailmalla, ja uusi tehdaslaajennus mahdollistaa sen”, Kalaneuvoksen toimitusjohtaja, kalatalousneuvos Veijo Hukkanen sanoo.

Kalanjalostustehtaan laajennuksen myötä Kalaneuvos on nyt Pohjoismaiden suurin kalansavustaja. Sastamalassa sijaitsevalla tehtaalla on 10 savustusuunia lämminsavutuotteille ja kolme uunia kylmäsavutuotteille, mikä mahdollistaa yli 40 000 kalakilon savustamisen päivittäin. Uudessa tehtaassa on myös kolme fileointilinjaa, joista yksi on täysautomaatiolinjasto. Uusia työpaikkoja on syntynyt noin 30.

”Tehdaslaajennuksen myötä voimme tuoda aiempaa enemmän ympäristöystävällisiä kalatuotteita suomalaisten ruokapöytiin sekä lisätä vientiä muun muassa Aasiaan”, Hukkanen kertoo.

Tavoitteena turvata kotimaisen kalan tarjonta ja lisätä ympäristöystävällistä ruoantuotantoa

Kalaneuvos käsittelee noin 14 miljoonaa kiloa kalaa vuodessa. Tästä noin 3 miljoona kiloa on kasvatettua kotimaista kirjolohta ja vajaa 4 miljoonaa kiloa silakkaa ja muita luonnonkaloja. Loput tulevat vastuullisesti valituilta ulkomaisilta kumppaneilta ja omilta Ruotsin kasvatuslaitoksilta. Kalaneuvoksen tavoitteena on lisätä kotimaisen kalan tarjontaa Suomessa, mutta esteeksi on muodostunut tiukka kalankasvatuslupien sääntely.

”Suomessa on todella tiukka kalankasvatuslupien sääntely, vaikka kalankasvatuksen aiheuttama kuormitus Itämereen on häviävän pieni. Olemmekin joutuneet tilanteeseen, jossa kalankasvatus on romahtanut ja vain 18 % suomalaisten syömästä kalasta on kotimaista. Tilanne on kestämätön. Tavoitteenamme on lisätä kalankasvatusta Suomessa, jotta voimme turvata kotimaisen kalan tarjonnan”, Hukkanen toteaa.

”Kotimainen kasvatettu kala olisi myös ratkaisu ilmastoystävälliseen ruoantuotantoon, sillä kala on ympäristökuormituksen ja rehutehokkuuden näkökulmasta tehokkain tapa tuottaa eläinproteiinia. Suosimalla kalansyöntiä voisimme vähentää merkittävästi ilmaston kuormitusta”, Hukkanen jatkaa.

Tiivistetyn tietolomakkeen laajennuksesta voit ladata TÄSTÄ.

LISÄTIEDOT:

Veijo Hukkanen
Toimitusjohtaja, kalatalousneuvos
010 4111 410
veijo.hukkanen@kalaneuvos.fi

Toni Hukkanen
Varatoimitusjohtaja
010 4111 495
toni.hukkanen@kalaneuvos.fi


Kalaneuvos Oy on suomalainen perheyritys, joka on valmistanut laadukkaita kalatuotteita jo vuodesta 1975 lähtien. Yritys toimii Sastamalassa, Turussa ja Kaskisissa. Kalaneuvos on edelläkävijä kalanjalostuksessa, kalan tukkukaupassa, maahantuonnissa ja -viennissä sekä kalankasvatuksessa. Yritys kehittää, valmistaa ja markkinoi korkealaatuisia kalatuotteita Kalaneuvos-tuotemerkin ja kaupan Private Label -merkkien alla. Korkean laadun ja ylivoimaisen maun takaavat taidokkaasti jalostetut ja valmistetut tuotteet, Suomen puhtaissa vesissä kasvaneet ja kasvatetut kalat sekä parhaat tuontiraaka-aineet.

Kalaneuvos-konserniin kuuluu Martin Kala Oy Turussa ja Kaskisissa, joka on Suomen suurin silakkafileen valmistaja. Konsernin liikevaihto ylitti 76 miljoonaa euroa vuonna 2018. Kalaneuvos-konserni työllistää yhteensä noin 155 työntekijää.

Kalaneuvos Oy ja Hukkasen yrittäjäperhe omistavat kalankasvatukseen keskittyneen Nordic Fish -konsernin. Nordic Fish ja sen tytäryrityksen Nordic Trout:n yli 30 toimipistettä sijaitsevat Manner-Suomessa, Ahvenanmaalla ja Ruotsissa. Vuonna 2018 Nordic Fish -konsernin liikevaihto oli 40 miljoonaa euroa. Kalankasvatuskonserni työllistää yli 120 henkilöä ja käsittelee noin 10 miljoonaa kiloa kalaa vuodessa. Yhdessä Hukkasten yritykset muodostavat Suomen suurimman kala-alan toimijan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *