KALAN MATKA – MÄTIMUNASTA LAUTASELLE
Onko tässä jälkeä?
Jokainen muru, jonka laitat suuhusi jättää jäljen maailmaan. Valitsemalla fiksusti, pienennät hiilijalanjälkeä, joka syntyy ruoan tuotannosta.
Kalanjälki merkitsee kokonaisvastuullisuutta, ja osana sitä kirjolohen pientä hiilijalanjälkeä. Kala on ympäristöterveellistä ruokaa, jonka avulla sekä sinä että luonto voitte hyvin.
Tiesitkö, että keskivertosuomalaisen ruoan hiilijalanjälki on noin 1 800 kg Co2e/hlö vuodessa.
Kirjolohen hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin usean muun eläinproteiinin lähteen.
Korvaamalla kirjolohella muita eläinproteiinin lähteitä pienennät syömäsi ruoan hiilijalanjälkeä.
Laske kuinka iso hiilijalanjälki syömälläsi proteiinilla on?
Mahtavaa, olet päättänyt tarkastella ruokasi hiilijalanjälkeä.
Tällä vaivattomalla laskurilla saat selville arvion mikä syömiesi proteiinipitoisten ruokien hiilijalanjälki on. Laskurin käyttäminen on helppoa ja se kestää vain pari minuuttia.
Mieti omaa ruokavalioasi tavallisena arkiviikkona. Minkälaisia proteiinipitoisia ruokia syöt ja miten paljon. Laskurin avulla testaat, kuinka paljon ruokasi arviolta kerryttää hiilijalanjälkeä.
Yksi annos merkitsee yhtä pääruokaa eli lounasta tai yhtä päivällistä.
Kalanjälki-laskuri arvioi sinulle vuosittaisen ruokavaliosi hiilidioksidipäästöt. Tavoitteena on pyrkiä mahdollisimman pieneen lukuun.
Kirjolohen pieni kalanjälki
Kalanjälki muodostuu kalan koko elinkaaresta. Kasvatetun kirjolohen vaikutus ilmastoon eli hiilijalanjälki on vain 3,7 kg CO2-ekv/kg.
Kalan elinkaari kattaa kaiken kalan kasvatuksesta, jalostuksesta, jakelusta, kuljetuksista, rehun valmistuksesta, raaka-aineisiin, pakkauksiin, poikaslaitoksiin ja pyyntivälineisiin.
Hyvää tekevä kala
Suomalainen syö keskimäärin noin 10 kiloa kasvatettua kalaa vuodessa. Myydyimmäksi kotimaiseksi kalatuotteeksi on muodostunut kirjolohi. Suurin osa suomalaisista haluaisi toki syödä enemmänkin kalaa. Silti vain noin 20 % suomalaisten syömästä kalasta on kotimaista.
Kirjolohi on erittäin terveellistä ja kalalla on monia hyviä vaikutuksia. Kaloista löytyy useita vitamiineja, kuten D- ja B-12-vitamiinia, jodia, rautaa sekä seleeniä. Ne sisältävät myös paljon proteiinia sekä pehmeitä rasvoja, joissa on terveellisiä omega-3-rasvahappoja.
Tiesitkö, että ruoka tuottaa noin viidesosan ilmastonmuutosta kiihdyttävistä päästöistä? Kalaa syömällä vähennät hiilijalanjälkeäsi. Ruoantuotanto on merkittävä tekijä luonnon kannalta lisäämällä ilmaston lämpenemistä, vesien rehevöitymistä ja luonnon monimuotoisuuden vähenemistä.
Ympäristöterveellinen kirjolohi
Kala on selvästi ympäristöystävällisempi vaihtoehto luonnolle, sillä kalankasvatus on tehokkain tapa tuottaa eläinproteiinia: yhdellä kilolla rehua saadaan kasvatettua lähes kilo kalaa.
Kalan tuottaminen kuluttaa huomattavasti vähemmän vettä ja rehua verrattuna muihin eläinproteiinin lähteisiin. Kasvatettujen kalojen syömä rehuraaka-aine kattaa noin 75 % tuotantoketjun ilmastovaikutuksesta. Suomeen kuljetetun ulkomaalaisen lohen hiilijalanjälki onkin siksi kotimaisia suurempi, johtuen mm. soijarehun käytöstä ruokinnassa.
Kirjolohen ympäristöystävällisyyden on tunnustanut myös WWF, joka on asettanut suomalaisen ja ruotsalaisen kasvatetun kirjolohen kalaoppaan vihreälle listalle.
Vihreällä listalla paikkansa ansainnut kirjolohi merkitsee suositeltavaa ja kestävää kalavalintaa. Tutustu oppaaseen tästä
Viimeisen kymmenen vuoden aikana kirjolohen ilmastovaikutus on laskenut huomattavasti myös uusiutuvan energian käytön vuoksi. Kirjolohella onkin pieni kalanjälki ja se on ekologisinta eläinproteiinia. Lisätessäsi kirjolohen käyttöä ruokavaliossasi, pienennät ruokailusi kerryttämää hiilijalanjälkeä.
Kalanjälki tarkkailussa Kalaneuvoksella
Kalaneuvoksella ympäristöstä huolehtiminen on kunnia-asia. Kalan koko arvoketju on Suomen suurimman kalaruokaan keskittyneen konsernin, Nordic Fishin (johon Kalaneuvos kuuluu) hallinnassa. Kalaneuvos tarkkailee hiilijalanjäljen syntyä kirjolohenkasvatuslaitoksista lopputuotteeksi asti.
Lähes kaikki Kalaneuvoksen kirjolohet kasvavat samaan konserniin kuuluvan Nordic Troutin kalankasvattamoilla Manner-Suomessa, Ahvenanmaalla ja Ruotsissa. Kirjolohen matka kalanpoikasesta lautaselle kestää noin kolme vuotta. Lue kalojemme alkuperästä
Kun kala hyödynnetään 100-prosenttisesti, ei mitään mene hukkaan. Jopa ruotojen ympäriltä saadaan puhdasta lihaa talteen noin 70 tonnia vuodessa, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi pihvien tai pyöryköiden raaka-aineeksi.
Kirjolohella on pieni kalanjälki ja kala on ekologisinta eläinproteiinia. Kun lisäät kirjolohen suhteellista käyttöä viikoittaisessa ruokavaliossasi, pienennät ruokailusi ilmastovaikutuksia.
Tee järkeviä valintoja.
LÄHTEET
https://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/551647/luke-luobio_13_2022.pdf?sequence=7&isAllowed=y
https://www.sitra.fi/artikkelit/keskivertosuomalaisen-hiilijalanjalki/
https://thl.fi/fi/ajankohtaista/kampanjat/kesaterveys/kala-on-hyvaksi-terveydelle
https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet
https://www.mtk.fi/-/kananmunan-ymparistojalanjalki
https://kalaneuvos.fi/aalloilta-ateriaksi-hanke/