Julkaistu: 28.11.2024
Uudet kansalliset ravitsemussuositukset: Kala tärkeässä roolissa terveellisen ruokavalion osana
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan uusilla kansallisilla ravitsemussuosituksilla pyritään lisäämään lautasille kasviksia, marjoja ja hedelmiä, täysjyväviljaa, palkokasveja, kestävästi pyydettyä tai kasvatettua kalaa sekä vähentämään punaista lihaa, lihavalmisteita sekä suolan määrää.
Ravitsemusneuvottelukunnan mukaan kalaa tulisi syödä noin 300–450 grammaa viikossa, ja tästä vähintään 200 grammaa rasvaista kalaa esim. muikkua tai Suomessa kasvatettua kirjolohta.
Kala on hyväksi terveydelle, mutta myös vastuullinen valinta
Kotimainen kirjolohi on ollut WWF:n vihreiden kalojen listalla jo vuosikymmenen. Se tarkoittaa, että suomalainen kirjolohi on kestävien ja suositeltavien kalavalintojen joukossa.
Kotimainen kirjolohi on terveellinen ja ympäristöystävällinen vaihtoehto muille eläinproteiineille, koska kirjolohen vesijalanjälki, rehunkulutus ja hiilijalanjälki ovat huomattavasti pienempiä kuin muiden eläinproteiinin lähteiden, kuten possun ja naudan.
Kalan terveyshyödyt
Kala sisältää terveyttä edistäviä pehmeitä rasvoja, useita vitamiineja ja kivennäisaineita sekä paljon proteiinia. Kala on erityisen hyvä D-vitamiinin ja omega-3-rasvahappojen lähde. Kalasta saa myös seleeniä, B12-vitamiinia, jodia, kaliumia ja fosforia.
- Sydän- ja verisuoniterveys: Omega-3-rasvahapot vähentävät riskiä sydänsairauksien kehittymiseen.
- Aivojen toiminta: Rasvainen kala, kuten kirjolohi, lohi, silakka, siika, tukee aivoterveyttä ja kognitiivista toimintaa.
- Luusto ja vastustuskyky: D-vitamiini ja laadukas proteiini edistävät luuston vahvuutta ja immuniteettia.
Kala osana arkea
Käytännön vinkkejä kalan lisäämiseen ruokavalioon:
- Kokeile uusia reseptejä, trendikkäitä poke bowleja, uunilohta vihannesten kera, lohimakaronilaatikkoa tai kalapataa. Helppoja kalaruokia ovat perinteiset uuniruuat sekä kalakeitto.
- Lisää kalaa esimerkiksi voileivän päälle tai osaksi salaatteja.
- Kala sopii myös kevennettyihin viikonloppuherkutteluihin, kuten pizzaan ja tacoihin.
Ravitsemussuositukset 2024 tarjoavat suuntaviivat terveelliselle ja kestävälle ruokavaliolle, jossa kala toimii tärkeänä osana. Ottamalla kalan säännöllisesti mukaan aterioihin, voimme edistää sekä omaa terveyttämme että ympäristön hyvinvointia.