Kylmäsavulohipiirakka

Annoskoko: 4 1 h

Kylmäsavulohipiirakka

Kylmäsavulohipiirakka – näppärästi valmiista voitaikinasta

Kylmäsavulohipiirakka on klassinen suolainen leivonnainen, joka hurmaa niin maullaan kuin ulkonäöllään. Tämä versio valmistuu helposti valmiiseen voitaikinaan, ja se sopii täydellisesti niin rentoihin illanistujaisiin, viikonlopun iltapalaksi kuin mökkivieraiden ilahduttajaksi. Ihastuttavan värikäs ja täyteläinen piirakka on yhtä aikaa juhlava ja kotoisa tarjottava – juuri sellainen, joka katoaa pöydästä nopeasti.

Tämän piirakan salaisuus on fenkoli, joka tuo siihen upean vivahteen. Aromaattinen fenkoli tuo raikkautta ja hennon kirpeyttä, joka taittaa lohen täyteläisyyttä. Sen mieto, hieman anikseen vivahtava maku täydentää kylmäsavulohen syvyyttä ja savuisuutta hienostuneella tavalla. Fenkoli onkin yksi parhaista maustevihanneksista kalaruokiin – sen maku ei peitä, vaan korostaa kalan omia ominaisuuksia.

Kylmäsavulohipiirakan täyte on valkosipulilla ja juustolla maustettua ricotta. Vaikka ricottaa ei ehkä ensimmäisenä yhdistä kalaan, se toimii tässä loistavasti. Sen pehmeä ja mieto maku ei vie huomiota lohelta, vaan tukee kokonaisuutta hienovaraisesti. Ricotta on täydellinen pohja täytteelle, joka haluaa olla samettinen muttei raskas.

Viimeistele piirakka tillillä, ja ripauksella sitruunankuorta, joka antaa sille keveyttä ja eloisuutta.

Yksi tämän kylmäsavulohipiirakan parhaista puolista on sen helppous. Piirakka valmistetaan valmiiseen voitaikinaan, joten aikaa ei kulu taikinan pyörittelyyn. Valmis taikina tuo piirakkaan ihanan lehtevän rakenteen ja voisen maun, joka sopii erityisesti kylmäsavulohen kanssa.

Laadukas kylmäsavulohi tuo makuun syvyyttä

Voit käyttää tähän piirakkaan mitä tahansa kylmäsavulohta, mutta erityisen herkullisen lopputuloksen saat esimerkiksi Sauna kylmäsavukirjolohifileesiivuista. Ne ovat pitkään kylmäsavustettuja, ja niissä on intensiivinen, runsaan savuinen maku. Tällainen laadukas lohi antaa piirakalle sen sydämen – täyteläisen ja suolaisen umamin, joka yhdistyy pehmeään täytteeseen ja rapeaan pohjaan.

Kylmäsavulohipiirakka on arjen ja juhlan yhdistävä ruoka: se näyttää ja maistuu juhlavalta, mutta on nopea ja vaivaton valmistaa. Valmistukseen menee kokonaisuudessaan alle tunti, ja piirakka maistuu niin lämpimänä kuin huoneenlämpöisenäkin. Se sopii loistavasti myös mukaan vietäväksi – esimerkiksi nyyttäreihin tai mökille.

Valmistusaineet

  • 1 iso (600 g) voitaikinalevy
  • 1 kananmuna

Ricottatäyte:

  • 250 g ricottaa
  • 1 kananmuna
  • 100 g emmental-juustoraastetta
  • 1 valkosipulinkynsi raastettuna
  • 1/2 sitruunankuori raastettuna
  • 1/2 rkl sitruunanmehua
  • muutama rouhaisu mustapippuria myllystä

Päälle:

  • 1 fenkoli
  • 1 punasipuli
  • 200 g terttukirsikkatomaatteja
  • 2 rkl kapriksia
  • 100 g Kalaneuvos Sauna kylmäsavulohta
  • 1/2 ruukku tilliä
  • 1/2 sitruuna viipaleina

Kylmäsavulohipiirakka ohje

  1. Sulata taikinalevy pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli se hieman isommaksi ja nosta leivinpaperin päälle matalalle uunipellille. Jätä piirakkaan reilut sentin reunat ja pistele keskusta haarukalla.
  2. Voitele reunat kevyesti vatkatulla munalla. Esipaista pohjaa 200 asteessa 5 minuutin ajan.
  3. Viipaloi fenkoli ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi esimerkiksi mandoliinilla.
  4. Sekoita ricotta, juustoraaste, keltuaiset ja mausteet keskenään nopeasti sekoittamatta liikaa, jotta täyte ei vetisty. Kaada seos esipaistetun pohjan päälle.
  5. Asettele sipuli- ja fenkolisiivut, kirsikkatomaatit pienissä tertuissa ja kaprikset piirakan päälle. Paista 200 asteessa vielä 20 minuutin ajan.
  6. Lisää kypsän piirakan päälle kylmäsavulohisiivut, tillitupsuja ja sitruunaviipaleita.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 411

Energia 963 kcal

Proteiini 29 g

Hiilihydraatit 52 g

Rasva 70 g

Tyydyttynyt rasva 37 g

Ravintokuitu 5 g

Suola 7.9 g

Sokeri 3 g

Kolesteroli 213 mg