Kala tekee hyvää!
Kala on terveellistä ravintoa
- Ruokaviraston suosituksen mukaan kalaa tulisi syödä vähintään kaksi kertaa viikossa
- Kala sisältää paljon proteiinia, joka on biologiselta arvoltaan yhtä hyvää kuin lihan proteiini
- Rasvaiset kalat sisältävät paljon hyvää pehmeää rasvaa eli tyydyttymättömiä rasvahappoja, mukaan lukien omega-3-rasvahappoja
- Kala sisältää D-vitamiinia ja B-12-vitamiinia
- Kalasta, etenkin merikaloista, saa jodia
- Kalasta saa rautaa. Raudan määrä on hieman vähäisempi kuin lihan rautapitoisuus, mutta kalan rauta on hyvin imeytyvää hemi-rautaa
- Kalasta saa seleeniä
Kala on ympäristöystävällinen proteiininlähde
Kirjolohen kasvatuksen ja lihantuotannon tehokkuuslukuja
Kalatalouden elinehto on hyvinvoiva Itämeri
- Kotimainen kirjolohi on ollut vuodesta 2014 WWF:n kalaoppaassa vihreiden kalojen listalla.
- Maa- ja metsätalousministeriön ja Suomen kalataloustoimialan Kansallinen vesiviljelystrategia 2022 tähtää elinkeinon toimintaedellytyksien parantamiseen ja Itämeren tilan kohentamiseen.
- Kalankasvatus lähestyy 100 %:sta kiertotaloutta.
Kalankasvatuksen osuus Itämeren ravinnekuormituksesta on häviävän pieni
Tuontikala on syrjäyttänyt kotimaisen kalan suomalaisten lautaselta
Vain 20 % suomalaisten syömästä kalasta on kotimaista
90 %
suomalaisista syö kalaa ja kala on aina kuulunut suomalaisten ruokapöytiin.
81 %
haluaa syödä enemmän kotimaista kalaa, mutta esteeksi muodostuu kotimaisen kalan hinta ja saatavuus.
Vain
20 %
suomalaisten syömästä kalasta on kotimaista, sillä kotimaisen kalan saatavuus on vähäistä.
Vain
30 %
suomalaisista syö kalaa suositusten mukaisesti, eli vähintään kaksi kertaa viikossa.
Kotimaisen kalan saatavuuden turvaaminen
- Suomalaiset haluavat syödä kotimaista kalaa, mutta vain 20 % suomalaisten syömästä kalasta on kotimaista.
- Kotimaisen kalan käyttö on romahtanut vaikka kalan kysyntä on kaksinkertaistunut.
- Kalatalouden tuotto ja työpaikat virtaavat ulkomaille, samoin yritysten omistus.
- Suomella on erinomaiset olosuhteet kestävään kalankasvatukseen.
- Kalankasvatus- ja jalostuselinkeinon edellytyksiä on parannettava: luvitus, verotus, koulutus
Kasvavaan kysyntään vastataan tuontikalalla
- Kalan kysyntä on Suomessa kaksinkertaistunut viimeisen 30 vuoden aikana.
- 1990-luvun alussa Suomessa kasvatettiin 20 miljoonaa kiloa lohikalaa.
- Nykyisin Suomessa kasvatetaan enää noin 12 miljoonaa kiloa kirjolohta vuodessa.
Maapallon pinta-alasta 70 % on vettä, vain 2 % ruoastamme tulee merestä
Lähde: Marine Harvest
Kalankasvatus- ja jalostuselinkeinon edellytyksiä on parannettava
Teesit:
- Johdonmukaistetaan kalankasvatuksen lupakäytäntöjä.
- Lisätään kalanviljelyä valtion merialueilla sinisen biotalouden tavoitteiden ja Metsähallituksen uuden lainsäädännön mukaisesti.
- Kohdellaan kalataloutta tasavertaisesti muun ruoan alkutuotannon kanssa.
- Siirretään kalanviljely alempaan sähköveroluokkaan ja tehdään TEM:n yritystuet helpommin kalanjalostuksen ja kalakaupan saavutettaviksi.
- Huolehditaan kalankasvatusalan koulutusmahdollisuuksista.