Julkaistu: 01.07.2025

Nordic Troutissa kirjolohien hyvinvointi on sydämenasia – ja vastuullisen kalaketjun ydin

Kalojen hyvinvointi - Heidi Kunttu, Kalaterveysasiantuntija

Heidi Kunttu iloitsee reippaasta tekemisen meiningistä. Hän aloitti helmikuussa Nordic Troutin kalaterveyden asiantuntijana. Heidi kehuu kalankasvattamoiden ammattilaisten osaamista ja sitoutumista kalojen hyvinvoinnin varmistamiseen.

”Minulle kalojen kanssa työskentely ei ole vain työtä. Se on myös tapa kohdata toinen laji – toisinaan juttelenkin kaloille, sanoo Heidi.

Nordic Trout on kalankasvattaja, jonka tärkein tuote on avovedessä kasvatettu kirjolohi. Kalaa kasvatetaan Suomen rannikolla ja Ruotsin järvissä. Kalaneuvos ostaa kirjolohta Nordic Troutilta ja valmistaa siitä laadukkaita kalatuotteita.

Mistä tietää, että kirjolohella on kaikki kunnossa?

”Kirjolohi voi hyvin, kun se syö ja ui muiden kalojen mukana”, Heidi sanoo.

Kalojen perustarpeista ei tingitä koskaan. Ne uivat puhtaassa vedessä, elävät parvessa ja saavat sopivasti ruokaa. Kalat reagoivat herkästi ympäristönsä muutoksiin. Siksi niitä tarkkaillaan silmämääräisesti päivittäin.

Kalojen käyttäytymisen tai ulkonäön muuttuminen voivat olla merkkejä siitä, ettei niillä ole kaikki kohdallaan. Kirjolohet ovat lähtökohtaisesti terveitä. Esimerkiksi Norjan lohelle tyypilliset loiset eivät ole Suomessa saman mittakaavan ongelma. Kasvupaikan vesi vaikuttaa paljon kalojen terveyteen.

Heidi on erityisen ylpeä siitä, että koko Nordic Troutin henkilöstö on sitoutunut kalojen hyvinvointiin. ”Meille kalankasvatuksen ammattilaisille on kunnia-asia huolehtia kalojen hyvinvoinnista poikasvaiheesta perkuuseen asti.”

”Kalojen hyvinvointi lähtee siitä, että ammattilaiset tuntevat omat kalaparvensa. Jokainen parvi on vähän erilainen.”

Harjaantunut ihmissilmä huomaa muutokset

Nordic Troutin sitoutuminen vastuulliseen kalankasvatukseen ja kirjolohien hyvinvointiin näkyy myös resursseissa. Heidi Kunttu ja Lars Lönnström ovat yrityksen omat kalaterveyden asiantuntijat. Muissa kotimaisissa kala-alan yrityksissä ei työskentele omia kalaterveyden erityisosaajia.

Omien kasvatuslaitosten ammattilaiset kutsuvat Heidin tai Larsin apuun, jos havaitsevat jotain akuuttia kirjolohien hyvinvointiin liittyvää. Lähtökohtaisesti kirjolohet ovat terveitä, kun olosuhteet ovat niille suotuisat.

”Harjaantunut ihmissilmä on kalan hyvinvoinnin arvioinnissa tärkein tekijä”, Heidi sanoo.

Veden laatua mitataan säännöllisesti. Kalan kasvuolosuhteisiin vaikuttaa myös sää. Esimerkiksi hellejaksot voivat nostaa veden lämpötilaa, jolloin veden happipitoisuus yleensä laskee. Se puolestaan tarkoittaa sitä, että kalojen ruokintaa on vähennettävä, jotta niiden hyvinvointi voidaan turvata.

”On ollut tosi kiva huomata, että meillä ollaan avoimia alan kehitykselle ja tekniikan hyödyntämiselle. Hyödynnämme robotiikkaa, joka tarkkailee kalojen uintia veden alla. Sinne ihmissilmä ei näe, koska kalakassit ovat useita metrejä syviä.

Poikasvaihe on kasvun herkintä aikaa

Matka mädistä noin kolme kiloiseksi kirjoloheksi kestää kasvatuspaikasta riippuen kahdesta kolmeen vuotta. Avovedessä kasvava kala elää vuodenaikojen kierron mukaan. Kirjolohen kasvukausi riippuu säästä ja kestää huhti-toukokuusta loma-marraskuuhun. Talvella kala lepäilee.

Herkkä poikasvaihe vaatii erityistä huolenpitoa. Heidin mukaan kalan poikasia hoidetaan hellästi hoivaten, koska ne ovat herkkiä lähes kaikelle. Oikeanlaisella ravinnolla on alusta asti iso merkitys kalan hyvinvoinnille ja kasvulle.

Noin vuoden ikäisinä kalanpoikaset siirretään makeasta vedestä meriveteen. Tämä on erityisen herkkä vaihe, joka toteutetaan tarkan suunnitelman mukaan.

Euroopassa on Nordic Troutin lisäksi vain muutamia yrityksiä, joilla on koko kalaketju mädistä asti omissa käsissä. Tämän iso etu on se, että yrityksellä on jatkuvasti tarkka tieto siitä, kuinka paljon omaa kalaa on kasvamassa tuleville vuosille. Samaan konserniin Nordic Troutin kanssa kuuluva Kalaneuvos voi luottaa siihen, että kirjolohta on sen tuotteisiin aina oikea määrä.

Kirjolohi on laadukasta kalaa

Heidin mielestä luonnollisin tapa kasvattaa kalaa on kasvatuskasseissa merissä ja järvissä. Avovesikasvatus mahdollistaa kalan luonnonmukaiset käyttäytymisen. Kalalla on tilaa uida ja kasvaa vuodenaikojen rytmissä.

Avovedessä hyvissä olosuhteissa kasvaneen kirjolohen liha on kiinteää ja maistuu hyvältä. Jotta kuluttajat voivat tehdä vastuullisia valintoja, on tärkeää tietää millaisissa olosuhteissa ja missä kala on kasvanut.

Kuluttajat voivat luottaa suomalaisen ja ruotsalaisen avovesikasvatetun kirjolohen korkeaan laatuun. Lainsäädäntö asettaa kasvatukselle niin tiukat rajat, että vastuullisuus on taattu jo niiden myötä. Erilliset sertifikaatit ovat yritysten lisävahvistus vastuulliselle toiminnalle ja kalaketjun läpinäkyvyydelle sen joka vaiheessa.

Heidi kertoo ylpeänä, että jo kahdella Nordic Troutin kalankasvattamolle on kansainvälinen ASC-sertifikaatti. Myös Kalaneuvoksen Sastamalan tehtaalla on vastaava sertifikaatti. Yhtiöt tekevät esimerkillistä työtä koko kalaketjun varmentamiksi sertifikaatein. Tämä työ auttaa myös asiakkaita ja kuluttajia valitsemaan vastuullisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *