Silakka

Kalaneuvos Silakka kokonainen tuore

Silakka – ruoka suomalaisen arkeen ja juhlaan

Silakkamarkkinoita vietetään syksyisin eri puolilla Suomea, joten silakka lienee meille tuttu kala. Tämä sillin alalaji on hieman pienempi ja vähärasvaisempi kuin silli. Silakka ui Itämeressä suurina parvina ja onkin saalismäärältään Suomen tärkein kalalaji. Se on edullista ja ravinteikasta ruokaa, jonka popsimme esimerkiksi suolasilakkana, savusilakkana tai silakkapihveinä. Silakka uunissa eri lisukkeiden kera on arkiruokaa parhaimmillaan.

Kotimainen silakka ravitsee edullisesti

Kalaneuvoksen silakkatuotevalikoima pitää sisällään kokonaiset silakat, silakkafileet ja silakkamarinadit eri tavoin maustettuina. Silakkamme kalastetaan Selkä- ja Saaristomereltä. Silakassa on EPA-happoja, vitamiineja ja hivenaineita, kuten fosforia, kalsiumia ja D-vitamiinia. Ravintoarvoihinsa nähden silakka onkin edullista ruokaa.

Hapansilakka – Ruotsissa herkku, meillä erikoisuus

Hapansilakka on ruotsalaista perinneherkkua, mutta kyllähän se tunnetaan Suomessakin. Voimakashajuinen hapan silakka on valmistettu bakteerikäymisellä. Ruokalajin alkuperään arvellaan vaikuttaneen suolan korkean hinnan ja suoranaisen puutteen keskiajalla. Tällöin riittävän suolaamisen sijaan silakat keksittiin hapattaa käyttämällä niitä tynnyrissä.

Klassisimpia silakkaruokia

Silakkapihvit ovat kalaruokien klassikko, jota tarjoillaan voin tai tillin kera niin kotona ja kouluissa kuin fine dinig -ravintoloissakin. Trendeistä riippumattomat pihvit eivät ole kuitenkaan ainoa kaikkien tuntema silakkaruoka. Tässä pari esimerkkiä perinteisistä silakkaruokalajeista ja niiden varioimismahdollisuuksista:

Silakkarullat – tomaattisena, kermaisena, juustoisena

Silakkarullia voi tehdä eri tavoin. Jokaisen oma resepti on tietenkin se paras, mutta kannustamme silti kokeilemaan muitakin vaihtoehtoja. Vanhanajan silakkarullissa maistuvat itse raaka-aineen lisäksi sipuli, tilli ja pippuri. Tomaattiset silakkarullat voi valmistaa hieman tulisempanakin versiona, jos syöjien maku sallii. Lempeämmän version saat uittamalla silakkarullat kermassa tai kuorruttamalla ne juustolla. Mikä on sinun suosikkisi?

Silakkalaatikko – uhka vai mahdollisuus?

Vanhan kansan herkku silakkalaatikko ei ole nykyisin ihan joka pojan lempiruokaa, mutta yllättävän monelle nuoremman sukupolven edustajalle se silti maistuu. Uunivuoassa silakka kypsyy pehmeästi, antaen omaleimaisen makunsa ruokaan. Jos silakan makuun tottuu jo pienestä pitäen, osaa sitä kaivata vielä kiikkustuolissakin.

Katso myös muut silakkaruokareseptimme.

Ravintosisältö / Näringsvärde 100 g
energia / energi 504 kJ
120 kcal
rasva / fett 6,1 g
josta tyydyttyneitä / varav mättat 1,6 g
hiilihydraatit / kolhydrater 0 g
josta sokereita / varav sockerarter 0 g
proteiini / protein 16,3 g
suola / salt 0,01 g
laktoositon / laktosfri, gluteeniton / glutenfri
wave